MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A Bluesbreaker sztori

Az egyik legmeghatározóbb Marshall erősítő, az 1962 ’Bluesbreaker’ történetéről.

A Marshall 1962 típusszámú, a köznyelvben Bluesbreaker-ként elhíresült erősítő a valaha létezett egyik legismertebb csöves gitárkombó. Az erősítő 1965 februárjában került először a hangszerüzletek polcaira, innentől számolhatjuk a történelmét, hiszen nimbusza innen töretlen. Elektronikai és kozmetikai specifikációi megegyeznek az időszak JTM45-öseivel, azaz arany panel, block logó és fehér hangfalszövet, valamint 2db Alnico 15 hangszóró.

Ez a mai szemmel idegen kinézet 1965 augusztusáig volt forgalomban, mikor is elkészült az új ’Series 2’ amp, a mára ikonikus 1962 kinézettel. Azaz a hajszálcsíkos hangfalszövet, a kézírásos logó és a bőr fül itt került a kombóra.

Hamar megkapta a ’Bluesbreaker’ becenevet, amint Eric Clapton el kezdte használni a Jim Marshall Hanwell-ben található üzletében beszerzett erősítőt a ’John Mayall & The Bluesbreakers’ zenekarban.

Clapton az elsők között vitézkedett a színpadon a Les Paul – Marshall fej-láda ikonikus párossal. Bár a The Juniors tenekarral a turnéjuk végén ott kényszerült hagyni a JTM45-öt Görögországban és legatyásodva visszatérni Angliába.

Költséghatékony megoldásként Eric egy 2 x 12” kombót hozott el részletre Hanwellből, és a többi már történelem, hiszen a ’Series 2’ erősítő ettől kezdve minden híres Bluesbeaker dalban megtalálható. A fej-láda kombinációnál magasabb hangkarakter miatt felvételkor a mikrofont távolabb helyezte el az erősítőtől, s így érte el az autentikus színpadi hangzást.

Habár a Marshall 100 wattos full stackjei 1966-os megjelenésükkel beárnyékolták a ’Bluesbreaker’ sikerét, az akkori változtatások megmutatkoznak a Marshall hangzásában. A csöveket KT66-ról EL34-re cserélték, a hangszórókat Alnico T652-ről Celestion G12 kerámia mágneses verzióira, és az erősítő ikonikus magasságokba került.

A Bluesbreaker azóta számos újra kiadást élt meg, de kinézete és jellegzetes átütő hangja nem változott az évek során. Most két formában érhető el. Egyik a Vintage Re-issue sorozat 1962 modellje, a másik a Handwired sorozat kézzel huzalozott darabja.

Olyan művészek használják napjainkban, mint Dean Richardson (Frank Carter & The Rattlesnakes), Andrew White (Kaiser Chiefs), Mark Trotter (Lonely The Brave), Sam McTrusty (Twin Atlantic), Gajdacsi Gábor (Kelemen Kabátban) és mások.

Néhány szó a felhasználóktól:
“A Bluesbreaker minden, amit valaha akarhat az ember egy erősítőtől, egy modern klasszikus. Vegyél egyet, kapcsold be és szólj jobban, mint valaha.” – Dean Richardson (Frank Carter & The Rattlesnakes)

“Mi kellhet még? Egy igazi erősítő legenda!” – Mark Trotter (Lonely The Brave)

“A tökéletes gitárhang keresése véget ért.” – Sam McTrusty (Twin Atlantic)

Hajdu Zoltán
www.audmax.hu


 

2017. május 5. 15:17

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA