MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

70-esek és a sound design

Sokféle tesztet lehet olvasni manapság. A kiértékelések konklúziója nyíltan kimond véleményeket, amik aztán tényként vannak kezelve, azonban a „mihez képest“ gyakran nincs meghatározva.
Mostani fejhallgató tesztünket, melynek résztvevői az Audio-Technica ATH termékcsalád tesvérpárja, az ATH-M70X és ATH-R70X, Ciocan Flaviu végezte el, aki elektronikus zeneszerző-, sound designerként dolgozik többek között a Los Angeles központi filmzenei kiadónak, valamint  munkáit hallhatjuk filmművészeti műremekekben is, mint a Thor Ragnarok, Jurassic World, King Arthur, Westworld.

Elsőként az Audio-Technica ATH-R70X-et tettük nagyító alá.

„Első kibontásnál nagyon törékenynek, nem túl strapabírónak tűnt, ám használat közben kiderült számomra, hogy nem az anyagspórolásra gondolt a költő eme hangtechnikai eszköz megalkotásakor, hanem arra, hogy az ember órákig tudjon benne dolgozni. Aki fejhallgatóval végez munkát, vagy csak sokat szokott zenét hallgatni, pontosan tudja milyen hamar válik nagyon kényelmetlenné a viselése. Az ATH-R70X nem csak kényelmes hosszú távon, de ami nekem kiemelkedő kritérium, hogy szemüveggel is ugyanazt a komfortot nyújtja, mint nélküle.
Tekintve, hogy egy nyitott referencia fejhallgatóról beszélünk elsőként térhatású forrásokat hallgattam meg benne. Nagyon jól érzékelhetők a rétegek és távolságok, illetve nagyon széles panorámát tud nyújtani. Nyitott létére meglepően jól dolgozik a mély tartományban, és rendkíkül szép, fényes teteje van. Elektronikus, vagy konkrétabb hangzású zenénél a széles terek miatt nincs benne az arcomban a hangesemény, ami azt a bizonyos konkrét „ütés“ érzetet adja, ezért nehezebb a gyorsan változó, éles dinamikaváltozást lekövetni, viszont klasszikus, vokális zenéhez, sound designhoz rendkívül jó referenciaként szolgál. A beszédhangok, akusztikus hangszínek a széles panorámával vegyítve, egy hihetetlenül természetes, valamint részletgazdag hangzásvilágot biztosítanak.

Ezen a ponton adnék egy kis hangsúlyt annak, hogy az ATH-R70X egy 470 Ohmos fejhallgató, ezért a megfelelő előerősítő kiválasztása kulcsfontosságú a maximális, és tökéletes hangzás elérése érdekében.

Az Audio-Technica ATH-M70X egy zárt monitor fejhallgató, ami élő, és utómunkára egyaránt megállja a helyét, ám nézzük, hogy ezekről a területekről kicsit elkalandozva, a konfortzónán kívül mit is tud nyújtani.

„Mikor a kezembe vettem rögtön érződött, hogy minőségi konstrukció és kivitelezés jellemzi. „Ez az a fejhallgató, amit 10 évig is tudnék használni.“ Van súlya, a tömör anyaghasználatnak köszönhetően, ám testvéréhez hasonlóan igen csak komfortos a viselete. Tekintve, hogy ez egy összehasonlítás volt, próbáltam párhuzamot vonni a tesztek között, ezért ugyanazokat a zenéket, effekteket, hangzásvilágokat hallgattam ezzel az eszközzel is. Rögtön érzékelhető volt a hatalmas különbség, ami persze a nyitott és zárt fejhallgatók közt egyértelmű, azonban az ATH-M70X-et egy kifejezetten szűk sztereó tér és igen csak konkrét hangzás jellemez. Dinamikatartománya közepesen széles, és nagyon jól leköveti a gyors váltásokat, ennek hála azt a bizonyos „punch“ érzetet jeleníti meg, méghozzá egyenesen az arcunkba. Sok gyártó éri el a kellmesen hangzást a mély és magas tartományok kiemelésével, aminek köszönhetően dübörög az alja, csilingel a teteje, ám elvész a középtartomány, és ezzel együtt rengeteg információ, ami a zenében kulcsfontosságú lenne. Az Audio-Technica tervezőmérnökei úgy gondolták, egy egyenes frekvenciamenettel rendelkező eszköz, mely nem azt adja amit hallani szeretnénk, hanem ahogy valójában szól egy zene, vagy hangforrás, sokkal hasznosabb referencia tud lenni. Éppen ezért a hallható mély, információ- és részletgazdag közép, illetve fényes magastartománnyal rendelkező ATH-M70X kiválóan alkalmas hangszín kikeverésre, és elektronikus zeneírásra, hallgatásra egyaránt.“

Mindkét fejhallgató egy tökéletes képviselője márkájának és terméktípusának is, amit rendkívül jól szemléltet, hogy az ajánlott felhasználástól nagy mértékben eltérve is könnyedén megtalálhatók a használhatósági szegmensek. Az ATH-R70X és ATH-M70X  bizonyította, hogy a minőségi, céltudatosan tervezett és megalkotott termékek még jelen vannak a piacon. Ahogy a puding próbája az evés, mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki őket mihamarabb.

Hunyad Attila


2019. augusztus 24. 06:47

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA