MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Ennyi csillogó szemű gyereket rég nem láttam együtt

Egyre több kutatás és felmérés bizonyítja, hogy a zene jó hatással van a fiatalok fejlődésére, s legalább hobbi szinten meg kellene tanulniuk a gyerekeknek valamilyen hangszeren játszani. Azonban vannak olyan családok, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy csemetéjük valóra váltsa álmát és az iskola sem tud lehetőséget teremteni ilyen jellegű foglalkozásokra, mert nem tudnak megfelelő helyet és hangszert biztosítani az órák számára. A Zenezóna Alapítvány ebben próbál meg segítséget nyújtani.

Az alapítvány megalapításánál az elsődleges cél az volt, hogy a hangszerek bemutatását, azok kipróbálásának lehetőségét, és az intézményekben történő zeneszoba kialakítását, az ehhez kapcsolódó rendszeres hangszeres foglalkozásokat, oktatásokat elsősorban hátrányos helyzetű gyermekek számára elérhetővé tegyék.

– Évek óta foglalkozom oktatással. A Roland Zenegaléria Zeneiskola gitártanára vagyok, ahol a tanártársaimmal folyamatosan bővítettük a kezdetben inkább „csak” magánórákra emlékeztető oktatást. Félévkor és év végén is koncertet tartunk a növendékeinknek, amit természetesen zenekari gyakorlatok is megelőznek. A privát órák mellett havonta tartunk csoportos foglalkozásokat, ahol játékos formában tanulunk. Ennek köszönhetően egy nagyon szuper társaság alakult ki, akik már saját zenekarokat alapítanak, felvételeket készítenek és egyre több iskolán kívüli programot szerveznek – kezdett el mesélni a kezdetekről Kékkői Zalán gitáros, akit többek között Ákos zenekarából, vagy a KÁOSZ Központból is ismerhetnek a zenerajongók.

– Az Alapítvány létrehozásának az ötlete is az egyik növendékem anyukájának köszönhető. Elmondása szerint annyi pozitív változást látott Balázson, hogy felmerült benne, ezt jó lenne szélesebb körben is elérhetővé tenni. Krisztina mellett Kovács Áron barátomat kértem meg, hogy csatlakozzon a csapathoz, így hárman alkotjuk az alapítvány kuratóriumát. 2015 decemberében jegyezte be a Fővárosi Törvényszék a ZENEZÓNA Művészeti és Oktatási Alapítványt.
Az Alapító Okirat írásakor jöttünk rá, mennyire sokféle célt tudunk felsorolni és milyen nehéz fontossági sorrendet kialakítani. Talán a legfontosabb valóban az, hogy mindenkinek legyen lehetősége kipróbálni a különböző hangszereket, de én szeretek nagyot álmodni és szerintem a hangszeres oktatásnak benne kellene lennie a tantervben. Az érzelmi intelligencia fejlődéséhez nagyon jó eszköz a zenetanulás. Nagyon hamar meg kell tanulniuk figyelni magukra és a társukra. Csapatban kell gondolkodniuk és néha háttérbe kell húzódni és onnan segíteni a társunkat vagy épp előrébb lépni a többiek segítségével. A zenetanulás legalább annyira fontos ebben a korban, mint a test karbantartása a tornaórákon. A hangszeres oktatással nagyon sokféle eredményt tudunk elérni. A koncentráció javítása, az olvasási-, beszédkészség fejlesztése mellett, serkenti az agyműködést és még megannyi pozitív változás érhető el. Zenészként pedig különösen fontosnak tartom, hogy a hangszeres zenetanulás által a következő generációk is tudjanak különbséget tenni jó és gagyi zene között. Legalább annyira fontos a profi zenészképzés mellett, hogy zeneértő közönséget is neveljünk.

Zalánék már túl vannak az első pár rendhagyó zenei órán is: négy iskolába látogattak el, köztük a Mozgásjavító Általános Iskola, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthonba is. Mind a négy helyen a gyerekek rendkívül élvezték nem csak a hangszerbemutatót, hanem az utána lévő „hangszersimogatót” is, aminek keretében nagyon sok mindent ki tudtak próbálni.

– A HANGSZERESSss bemutató volt az első program, amit az Alapítvány bejegyzése után egyből elkezdtünk szervezni. Abban, hogy ez megvalósulhatott, nagyon sokat köszönhetünk a Roland East Europe Kft-nek és a Roland Zenegaléria Hangszerboltnak. Az iskolákat ismerőseink ajánlásai alapján választottuk ki. A Mozgásjavító Intézettel is az egyik tanítványom anyukája révén kerültünk kapcsolatba. Mindegyik iskoláról elmondhatjuk, hogy nagy szeretettel fogadtak bennünket és számunkra is nagy élmény volt – mesélt a tapasztalatokról Zalán, majd részletesen kifejtette, hogyan is néztek ki ezek a rendhagyó órák.

– Minden bemutatót egy kb. 30 perces koncerttel indítottunk, ami sok gyermeknek az első valódi koncertélményt jelentette. Többféle stílusból próbáltunk ízelítőt adni. A koncertet követően különböző – zenéhez, hangszerekhez kötődő – játékokat játszottunk. A legizgalmasabb rész ezután következett, hiszen minden hangszert ki lehetett próbálni. Ennyi csillogó szemű gyereket nem tudom, mikor láttam együtt. A hangszerek és az élő zene fantasztikus hatással vannak rájuk.
A bemutatók mellett minden iskolában kisorsoltunk egy akusztikus gitárt a jelenlévő gyerekek között, és a nyertes ingyen megkezdhette a zenei tanulmányait. Nagyon nagy eredménynek tartom, hogy az ingyenes órákat követően többen is folytatják a zenetanulást. Az Ő példájuk még több fiatalnak adhat bátorítást a zenéléshez, hiszen láthatják, hogy az általunk véletlenszerűen kisorsolt gyerekek is milyen sok mindent meg tudnak tanulni néhány hét alatt.

A Mozgásjavító Általános Iskola, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthon több szempontból is különleges helyszínnek számított, s a zenészek is új tapasztalatokkal gazdagodtak azáltal, hogy az itt tanuló és lakó gyerekeket megismerhették. Itt szeretnék létrehozni az első zeneszobát is, amihez várják a különböző támogatásokat.

– Azt szeretnénk elérni, hogy minél több iskolában, lehetőleg mindenhol elérhetőek legyenek a hangszerek és így az oktatásra is legyen mód iskolai keretek között. Tudom, hogy ez nem egy fél év alatt megvalósítható terv, de apró lépéseket azért meg tudunk tenni. Locsmándi Alajos igazgató úrral több alkalommal volt alkalmam találkozni, beszélgetni. Végigvezetett az egész intézeten, megismerhettem az intézet történetét, és egy kicsit az ide járó fiatalok mindennapjaiba is betekintést nyerhettem. Óvodás kortól egészen a középiskola végéig, az érettségiig járnak a gyerekek az intézetbe. Egy részük egész héten az iskolában lakik és kerekesszékhez kötötten éli az életét.


Az egész iskolában jelen van a kettősség. Egyrészt a gyerekek normális életet élnek, tanulnak, sportolnak, játszanak, barátkoznak, nevetnek, néha búslakodnak. Sokan közülük teljes életet élnek. A másik oldal viszont sokkoló, az átlagember számára. Vannak olyan gyerekek, akik tisztában vannak azzal, hogy a betegségükből adódóan sokkal hamarabb itt kell hagyniuk a földi létet, mint azt normálisnak gondolnánk. Ezzel testközelből szembesülni nagyon megrázó.
Az igazgató úr elmondása szerint nagyon sok zene iránt érdeklődő tanulójuk van, akikkel a pedagógusok oktatáson kívül szoktak foglalkozni, de erre igazából nincsenek meg a személyi és a tárgyi feltételek. Számunkra egyértelmű volt, hogy ha a zeneszobának van létjogosultsága, márpedig szerintünk mindenhol szükség lenne rá, akkor a Mozgásjavító Intézet az egyik legjobb hely erre – fejtette ki a gitáros, miért erre az intézményre esett a választás, s hogyan élte meg az itt élőkkel a találkozást.

– A zeneszoba ötletével több hangszerforgalmazót, hangszerboltot is megkerestem és mindenhol a támogatásukról biztosítottak, így most azon dolgozunk, hogy előteremtsük az ehhez szükséges pénzügyi hátteret. A hangszereket úgy válogattuk össze, hogy oktatásra is legyen lehetőség, így mindenből legalább két darab áll majd rendelkezésre. A www.zenezona.com oldalon, a Céljaink menüpont alatt mindenki nyomon követheti, hogy mennyi pénzt sikerült összegyűjteni. Mindenkinek nagyon köszönjük, ha egyetért a terveinkkel és támogat bennünket.
Egy támogatói akciót is szeretnénk elindítani szeptemberben. A lényeg az lenne, hogy mindenki, aki minimum 1000Ft támogatással hozzájárul a zeneszoba létrejöttéhez, részt vesz egy sorsoláson, ahol két exkluzív ajándékot is megnyerhetnek. Az egyik a jubileumi István a király előadáson készült, a főszereplők és résztvevők által dedikált póló, a másik a májusban nagy sikerrel bemutatott Shrek musical főszereplői és résztvevői által aláírt dupla plakát. Mindkét előadásnak részese voltam gitárosként, és mikor meséltem az előadás szereplőinek, milyen célból szeretném az aláírásukat kérni, mindannyian örömmel segítettek. Mindkét ajándék nagyon a szívemhez nőtt és mivel egyik esetben sem valószínű, hogy abban a formában további előadás lenne, így ezek egyszeri és megismételhetetlen ereklyék. Mindkét produkcióból a teljes társulat aláírta a pólót és a plakátot (a színészek mellett táncosok, zenészek, fényesek, hangosok, öltöztetők), így ez egy egységes kiállást is jelent részükről a cél fontossága és a rászorulók segítése mellett.
Az Alapítvánnyal részt veszünk az október 7–9. között megrendezésre kerülő Music Expo kiállításon és 9-én délután tartjuk majd a sorsolást. Tehát ha valaki egyetért a céljainkkal és a sorsoláson is szeretne részt venni, akkor legalább 1000 Ft összeggel támogasson bennünket.

A Hangszeresss programsorozat ősszel tovább folytatódik, újabb iskolákba látogatnak el Zalánék, hogy minél többekkel ismertessék meg a zene szeretetét, illetve azt, hogyan lehet játszva, zenélve könnyebben tanulni. Emellett működik a „Tanulj zenélni” programjuk is.

– A HANGSZERESSss bemutató mellett elindítottuk a Tanulj zenélni! pályázatunkat is, ahol kimondottan olyan fiatalokat hívunk egy kis játékra, akik már tudják, hogy zenélni szeretnének. 6-18 év közötti gyerekektől, fiataloktól vártunk olyan pályamunkákat, amin a hangszerekhez, a zenéléshez fűződő viszonyukat, élményüket osztják meg velünk egy rajz, vers, fotó, vagy egy kisfilm formájában. A pályázat nyertesei közül az első díj ingyenes oktatást jelentett, míg további 5 pályázó számára fél áron biztosítottuk az oktatást.
Ehhez a pályázathoz köthető egy további tervünk. A nyertesek között olyan tehetséges fiatalokkal találkoztunk, akik számára újabb lehetőségeket szeretnénk biztosítani, ösztöndíj formájában. Ennek feltételein még dolgozunk, de biztos, hogy jövőre is meghirdetjük, a Tanulj zenélni! pályázatot.

Akit érdekel az Alapítvány munkája, illetve szívesen támogatná a kezdeményezéseket akár anyagilag, akár bármilyen hangszerrel, az látogasson el a facebook oldalra, vagy pedig a honlapra. Tegyünk együtt közösen azért, hogy másoknak jobb legyen, s különleges lehetőségekhez jussanak!

Zenezóna Művészeti és Oktatási Alapítvány
http://www.zenezona.com/

Írta: Rosta N. Napsugár


2016. szeptember 29. 18:29

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA