MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Szenzációs Szombat

Beszámoló a XXIII. Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor hatodik napjáról, 2016. július 30. szombat

Utolsó napjához érkezett hát az idei Gitármánia Tábor, a szervezők fellélegezhettek, hogy különösebb gubanc nélkül eltelt ez a hét a táborlakók, a tanárok és a segítők számára egyaránt. Sokaknak szinte feldolgozhatatlan első körben a rengeteg tudás, melyet itt magukba szívhattak, a temérdek élmény, a profi zenészek közelsége, a lehetőség, hogy bepillanthattak munkamódszereikbe, hogy e profik örömmel és önzetlenül osztották meg tudásukat, s hogy maguk a táborozók is a legjobbat, szívüknek legkedvesebb muzsikájukat mutathatták meg egymásnak. Ismét véget ért egy hét a Zenész-mennyországban, s úgy hiszem, sokunk nevében mondhatom: már várjuk a következőt!

De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen a szokásos hangszeres kezdő és haladó órák a megszokott rendben lezajlottak ezen a napon is. A tanári kar: Lukács Peta, a haladó gitárosok mestere, Andrásik Remo, a kezdő gitárosok oktatója, Hudák Attila, a kezdő- és Szappanos György a haladó basszusgitárosok guruja; Fekete Szilárd, a dobosok mentora és Szabó Károly, aki abban segített a billentyűsöknek, hogy valóban minden hangot ismerjenek a zongorán, immár kiválasztotta hallgatói közül azokat a szorgalmasakat, akik az esti gálán komoly tárgynyereményekben részesültek. Pacziga Linda is megtartotta idei utolsó tábori énekóráját, növendékeinek kórusa az utolsó simításokat végezte produkcióján az esti fellépés előtt. Hermann János pedig kiértékelhette a Szent György Média és Informatikai Szakközépiskola hangmester hallgatóinak munkáját.

A zenekari órán azon együttesek, akik előző nap már nem fértek bele a délutáni idősávba sem, végre megmutathatták, mire jutottak a tábori közös munka során, az esemény záróakkordjaként egy kedves jelenetet is láthattunk-hallhattunk az Oroszlánkirály mesefilmből, a nyolcvanas évek nagy slágerének (The Lion Sleeps Tonight) musical-feldolgozását nagy létszámú zenekarra, benne a legkisebbektől a legidősebbekig, s persze a közönségénekeltetés sem maradt el.

A délutáni idősávban sem maradtunk izgalmas programok nélkül, Géczy Viktor modern blues & groove workshopján a bluesos szólógitározás formanyelvét gondolta tovább, Szalay Dániel elektromos dob műhelyfoglalkozást tartott a főtéri nagy sátorban, miközben a főépület társalgójában Gudics Martin basszusgitár-kurzusát látogathattuk meg.

Ezt követően Lovrek Krisztián és Andrásik Remo demonstrálta a gitárosok számára kifejlesztett digitális modellező célhardverek programozását és működését, előbbi a Kemper Profiler Amp, utóbbi az AVID Eleven Rack használatának tapasztalataival felvértezve. Szelényi István tanár úr a Kő10-ben berendezett Híradástechnikai Laborban rezgetett, gerjesztett és modulált, miközben Sümeghi Tamás és Takács Roland „Kanóc” rázott egy hatalmasat dob és basszusgitár groove-foglalkozásán. Utolsóként pedig Koczka Bence, a Ceglédi Rocksuli oktatója, a Bermuda Rock Band gitárosa, kiegészülve zenekari társával, Gábor Vivien gitárossal, a többszólamú rock-gitár motívumok felépítéséről tartott interaktív előadást, örvendetesen jó látogatottsággal.

És igen, elérkezett az, amire mindannyian vártunk: a Tábort záró gálakoncert! Gitár a kézben, finom remegés a lábban – már akinél – a színpadon pedig 42 – igen, negyvenkét! – produkció sűrű egymásutánban, a lehető legszélesebb stíluspalettán a leheletfinom egy szál zongorás és gitáros szóló- és duó daloktól a legharsogóbb Nu Metalig, s közben nyereményeső: a teljesség igénye nélkül, álljanak itt az idei díjazottak nevei:

Legtehetségesebb, legszorgalmasabb alkotó-előadóként Nagy Zoltán vehette át a Tábor egyik fődíját, a JBL EonOne hangrendszert. Hegyes Dániel, a legtehetségesebb, legszorgalmasabb fiatal gitáros cím birtokosaként egy Marshall Code 25 kombó erősítővel lett gazdagabb, míg a legfiatalabb gitáros, Sallai Pál Balázs egy KORG hangolót vihetett haza. Fajd Adrián, a legtehetségesebb, legszorgalmasabb gitáros a Tábor gitáros fődíjaként egy Cort Matthew Bellamy Signature modellt is csatasorba állíthat ezután, míg Bajnai Marcell, a legtehetségesebb, legszorgalmasabb énekes-gitáros egy BOSS VE-8 Acoustic Singer processzorral villanthat a színpadon. Schmidt Erika a legtehetségesebb, legszorgalmasabb basszusgitárosként egy Warwick BC-20 kombó erősítőn gyakorolhat ezután, míg Jankó Marcell, szintén legtehetségesebb, legszorgalmasabb basszusgitáros egy KORG hangoló pedálon tapodhat ezen túl, ha úgy hozza a szükség. Sárszegi Dávid a legtehetségesebb, legszorgalmasabb dobosként REMO dobbőr szettet és 10 pár ArtBeat dobverőt nyert. Ifjabbik Andrásik Remo legfiatalabb dobosként KORG metronómmal gyakorolhat ezen túl, míg Lőrincz Álmos a legtehetségesebb, legszorgalmasabb énekes SHURE SM-58 mikrofont használhat fellépésein.

Polyák Anna Zsófia a legtehetségesebb, legszorgalmasabb fiatal billentyűs Audio-Technica fejhallgatóval élvezheti a muzsikát, míg Balogh Dániel Audio-Technica M50X fejhallgatót nyert példamutató segítőkészségéért. Kiosztott a zsűri extra nyereményeket is, Oláh Gábor egy vadonatúj díjat, a „Tábor Avar Gyurija” kitüntető címet kapta, említett úriember ugyanis sok évre visszamenőleg a lehető legtöbb zenekarban részt vett, munkájával és szakértelmével támogatva ifjakat és idősebbeket egyaránt. A „Dóra és a felfedezők” zenekar épp úgy, mint a „One Life” együttes meghívást kapott a 2016. október 7-9-ig immár új helyen, a Hungexpo területén megrendezésre kerülő Budapest Music Expóra.

Hogyan is vonhatnék mérleget egy hétnyi csodából? A Gitármánia Tábor egy hely, melyet látni kell, hogy elhiggyük. Hangszerforgalmazók együtt munkálkodása konkurencia-érdekek felett, profi muzsikusok megközelíthetően, segítőkészen adják át tudásuk legjavát, egy hadseregnyi ember csak azért dolgozik éjt nappallá téve, hogy a jövő zenészgenerációja megbizonyosodhasson róla, hogy: „ÖRÖM A ZENE!”

Köszönöm a figyelmet:
Illés Norbert 


 

2016. július 31. 19:48

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA