MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Az Ünnepi Könyvhéten jelenik meg Dönci Szökésben című könyve

Tíz évnél is hosszabb lappangást követően kerül végre az olvasókhoz Dénes József, azaz Dönci szépirodalmi igénnyel megírt memoárja. A nyolcvanas évek undergroundjának fenegyereke testközelből mutatja be könyvében a Kassák klubos bandák mindennapjait, de keresetlen őszinteséggel beszél megtéréséről és az őt befogadó közösségtől való eltávolodásáról is. A szerző végül számot vet azzal, hogy nem szökhetünk el mindig, minden elől! A kötet az NKA Cseh Tamás Programmal együttműködő a Jaffa Kiadó gondozásában jelenik meg.

Az olvasók a 87. Ünnepi Könyvhéten vehetik először kezükbe Dénes József (1957–2008) Szökésben című önéletrajzi kötetét. A magát a nyolcvanas évek „legautentikusabb rock and roll fejének” nevező Dönci nem túloz. Dolgozott nyomdai segédmunkásként, öltözőőrként és könyvárusként is, elsősorban mégiscsak gitáros volt. A zenére tette fel az életét. Könyvében a hetvenes-nyolcvanas évek jassznyelvén, prédikátori pontossággal elmélkedik a „pasarétiek bandájában” és a „szakállas szürkeállomány” körében eltöltött éveiről, de kifogástalan pillanatképekkel örökíti meg a számára mindenkor az otthont jelentő Ferencvárost is. Regényes önéletírása örömről és nehézségekről szól.

A 2005 óta barátok és zenésztársak által őrzött kéziratot Vass Norbert, az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzéséért felelős Alprogramjának koordinátora, a korszak kutatója rendezte sajtó alá. „Aki kezébe veszi a kötetet – mondta a szerkesztő – nemcsak a nyolcvanas évek zenei panteonját és infrastuktúráját ismerheti meg, hanem tanúja lehet annak is, ahogy egy örök kétkedő, kereső, állandóan szökni próbáló érzékeny zenész keresetlenül számot vet az életével és annak végén – éppen az írásban – a megnyugvást is megleli.”

A Jaffa Kiadó gondozásában megjelenő kötetet először a 87. Ünnepi Könyvhéten vehetik majd kezükbe az olvasók, de már most előrendelhető a kiadótól és az online könyvkereskedő hálózatokon keresztül.

Az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Alprogramja a jövőben további pop- és rocktörténeti, színtereket vagy fontos helyszíneket, valamint a hazai könnyűzene történetének emblematikus alakjait bemutató kéziratok megjelentetését tervezi.


2016. június 7. 07:48

Minden jog fenntartva. 2023 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA