MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Bolhafingtól az elefántdübörgésig

A program leghalkabb és leghangosabb része közötti különbséget dinamikának hívjuk. Azt a hangfalat pedig, ami ezt reprodukálni tudja, nagyon jónak. A Garry új koaxiális dobozával megint belecsapott a lecsóba…

Magyarországon már az is kisebbfajta csoda, hogy egy hangfalgyártó cég 27 év alatt életben maradt, az pedig egyenesen a lehetetlen kategória, hogy olyan hangdobozokat gyártanak, amitől leesik az állad. Emlékeztek még arra az általánosan elterjedt nézetre, hogy ami magyar, az szar? Természetesen a Garry-nek is meg kellett ezzel küzdenie. Azt, hogy ez mennyire jól sikerült, mi sem bizonyítja jobban, hogy 27 év gyártás után nem lehet használt Garry hangfalat venni: senki nem akarja eladni…

Miért éppen koax?

A koaxiális annyit tesz, hogy egytengelyű. Mint például az antennakábel. Vagy a Garry Just sorozat hangszórói. A koaxiális hangszóró egy hagyományos mélysugárzó, aminek a fenekébe dugtak egy magassugárzó drivert. Természetesen kilyukasztották a mágnestörzset, hogy a hang át tudjon jönni. Az eredmény egy közös sugárzási tengellyel rendelkező hangszóró komplexum, ahol a mélysugárzón keresztül szól a magas. A külső szemlélő ebből mindössze annyit lát, hogy egy kis tölcsér van a membrán közepén. (Nem tévesztendő össze azzal a kis papírtölcsérrel, amit a kisméretű szélessávú hangszórók frekvenciatartományának kierjesztésére használnak.) Miért kecsegtet előnyökkel ez a műszaki megoldás egy hagyományos magas-mély elrendezéssel szemben? Pont az egytengelyűség miatt. A klasszikus elrendezésnél a két hangszóró és a hallgató közötti távolság változása miatt (pl. arrébb megy a hallgató) változik a hang által megtett úthossz. Ez különösen a keresztezési frekvencia környékén okoz fázisgalibákat. Koaxiális hangszóró esetén nincs útkülönbség változás a hallgató elhelyezkedéséből adódóan, tehát egy fázishibáktól mentes lesugárzást kapunk.

Hohó! Koaxnál a magassugárzóból kilépő hang hosszabb utat tesz meg, hiszen hátrébb van, mint a mély. Ez így igaz! Azonban ez a távolság fix, nem változik az észlelési hely függvényében. Ha nem változik, akkor állandó a fáziskülönbség, vagyis kompenzálható egy megfelelően tervezett hangváltóval. És ettől lesz olyan hihetetlenül vonzó a koax hangja: a tiszta, részletező és pontos hangzás, mely az egész lesugárzási tartományban változatlan hangképet biztosít. Aki már hallotta, tudja, hogy bele lehet szeretni…

Húsz éve

A Garry ELECTRONIC kínálatában pont ennyi ideje megtalálható a koax hangszóró, ill. az azzal szerelt doboz: van némi tapasztalatuk. A számos változatot megért Servant család, a Stage, a Live ST hangdobozok a mai napig megelégedéssel szolgálnak gazdáiknál. Most a JUST sorozat bővült egy új taggal, a CO-08-al. A 12”-es JUST után - mely a debütálása óta egy új fejlesztésű hangszórót kapott és teljesen átdolgozott belvilággal áll a felhasználók rendelkezésére- elég sokat kellett várni a kisebbik tesóra, de megérte!

Az új Garry minihangfal lelke egy 8”-es koaxiális hangszóró, mely egy 8”-es mélysugárzó és egy 1”-es magas-sugárzó driver fúziójából született. A mélysugárzó speciális impregnálással ellátott papírmembrános hangszóró, polyimid hordozós 2” átmérőjű lengőcsévével. Teljesítménye 300WCPP. A magassugárzó membránja mylar, ami egy nagy belső csillapítású fólia, meredek esésű vízesés diagrammal a kristálytiszta magas frekvenciákért. A nagy terhelhetőséget és a káros rezonanciák csökkentését a mágneses folyadék, a Ferrofluid biztosítja. Minden Garry magas kap ilyen folyadékot, ezért szinte elpusztíthatatlanok. (A Ferrofluid egy mágnesezhető folyadék, amit a légrésben pont az ott lévő mágneses tér tart meg. Így a lengőcsévében keletkező hő nem a jó hőszigetelő levegőn keresztül távozik, hanem egy nagyságrendekkel jobb hővezető képességű folyadék szállít el.)

Az előbb tárgyalt okok miatt kiemelkedő fontosságú a pontos, gondosan tervezett crossover. A Garry által kifejlesztett és használt ACOTM (Acoustic Crossover Optimization = Akusztikailag optimalizált tervezési eljárás) rendszerű crossoverek garanciát jelentenek erre. Az ACO™ eljárás eredményeként a kívánt szűrőkarakterisztikák akusztikailag valósulnak meg, megteremtve ezzel a hangszók közötti tökéletes összhangot.

A Garry JUST CO-08 rétegelt lemezből készült doboza, a háromrétegű festés, az acél előlaprács és különleges hangáteresztő, ún. AcouFoam® garantálja a hangszórók mechanikai védelmét, és a nagyon-nagyon hosszú hűséges szolgálatot. A hangdoboz állványra is ültethető, de moinitorként is használható. A csatlakozó két paralel kötött Neutrik Speakon.

És akkor a bolhafing…

Hogyan is készíthetnénk hangfal tesztet meghallgatás nélkül?! 

Erre az Audmax Kft csillapított szobájában került sor. A két koax egy 4x5.000W-os Linea Research 44M20 végfok két csatornáját kapta, én pedig rémülten vártam a füstben beteljesedő végzetet. A Garry fejlesztőmérnöke megnyugtatott, a beépített DSP-vel lekorlátozták a teljesítményt a szükséges mértékben. Erre a végfokra a kimagasló hangminőség miatt volt szükség. Komolyzenétől a legdurvább metálig számtalan zenével hallgattuk végig a dobozokat: kristálytiszta hang, gyönyörű sztereo tér (biztos, hogy rendben van a fázismenet!), és hatalmas dinamika. Bolhafingtól az elefántdübörgésig. Természetesen egy ilyen kis doboz erőteljes basszusaihoz mélyemelés szükséges, de a DSP ezt is megoldotta. Két 18”-es THUNDER szubládával kiegészítve pedig már „Szó bennszakad, hang fennakad, Lehellet megszegik.” (Arany János)

Valami hátránya csak van…!

A megkérdőjelezhetetlen hangzás talán legnagyobb ára, hogy ezekből a kis dobozokból nem fogunk „nagy hangrendszert” ácsolni a hangfalak halmozásával. Na, de ki akar stadiont hangosítani néhány 8”-es JUST-al?
Vitathatatlan előnye azonban a koaxiális hangszóró elrendezésnek a tökéletesen kontrollált irány-karakterisztika, így ezekkel a dobozokkal kiváló eredményt érhetünk el olyan elosztott rendszerek kialakításánál, ahol fontos, hogy az egyes sugárzók csak adott célterületet lássanak el hanggal: például nagyobb rendszerek fill-sugárzóiként, installált rendszerek szegmens-sugárzóiként vagy kisebb klubokban front hangrendszerként. De kiválóan használhatók lábmonitorként is kisebb méretű színpadokon, ahol a kis méret és a célzott lesugárzás alapvető követelmény a kiváló hangzás és a kellő hangnyomás mellett.

Premier a HangFesztiválon!

A Garry JUST CO-08 hivatalos bemutatója az idei HangFesztiválon lesz. Május 21-én, 10:00-16:00-ig a Hangáruház udvarán  (1107 Budapest, Fogadó u. 3. ) számtalan remek program mellett találkozhat az új minikoaxal is! Részletes programhoz, információkhoz KLIKK A KÉPRE! 


 

2016. május 18. 18:28

Minden jog fenntartva. 2023 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA