MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Életképek - Vastag Csaba

Folytatjuk életképek címmel indított önálló sorozatunkat, melyben ugyanazon kérdéseket tesszük fel számos hazai művésznek azt remélve, hogy a válaszaikból (önállóan és összességükben is) egyedülálló kép rajzolódik majd a hazai zenei életről és a zenész hivatásról.

Mivel foglalkozol éppen?

Zenekarunkkal a nyári koncertturnéra készülünk, ez tulajdonképpen egy klasszikus rockzenekar. Az autentikus rockzenekari felállás az alap, de amikor tehetjük, szimfonikus zenekarral kiegészülve lépünk a közönség elé. A mostani időszakban folyamatosan mennek a zenekari próbák, de mind emellett a Grease című előadást is játsszuk, melyet eddig az ország különböző arénáiban adtunk elő, most már színházi keretek között is bemutatjuk.

Új anyag? Koncertek? Szólótervek? Zenekari tervek?

Az új lemez készítése egész évben folyamatosan zajlik, hiszen egy nagylemez megalkotása nagyon hosszú folyamat. Egész éves elfoglaltság, és napi szinten is kell vele foglalkozni, komplex munka. Az új album remélhetőleg nem sokat várat magára, ha minden a tervek szerint halad, szerintem egy éven belül készen lesz és megjelenik. Az élőzenés országos koncertturné programunk fő irányvonala, a márciusban megjelent Optimum című lemezem minél teljes körűbb bemutatása. Emellett a koncerteken természetesen a régebbi lemezek nagy slágerei és számomra legkedvesebb dalai is helyet kapnak.

Szerinted merre tendál a hazai zeneipar?

A zeneipar folyamatosan dinamikus változásban van, soha nem lehet tudni, hogy mi a következő trend, de ez így a jó. Ezért izgalmas és pont ez eredményezi azt is, hogy a magam részéről soha nem követek trendeket. A saját lemezeimet egy nagyon nagy alkotó stábbal közösen írjuk, ebben a folyamatnak/munkának természetesen aktív és kreatív részese vagyok magam is.

Milyen pozitív/negatív trendeket tapasztalsz?

A zenében sosincs pozitív, vagy negatív trend. Állandó körforgás van. Nagyon nagy örömömre szolgál, hogy a mai világban a zenei paletta sokszínűsége révén mindenki megtalálhatja a hozzá legközelebb álló irányvonalat. A saját utamat én is állandóan keresem, soha nem állok be egyetlen egy stílusirányzatba, keresem a további lehetőségeket. Ez sokszor problémákat is tud okozni, de úgy érzem, hogy így vagyok teljes a zenémben, a zenémmel.

Szerinted meg lehet élni ma a zenélésből - te ebből élsz?

Nem arra kell törekedni, hogy az ember megéljen a zenélésből, hanem igyekezni kell őszinte, minőségi produktummal megtisztelni a közönséget, és ha eleget dolgozunk, akkor joggal várhatjuk a munka eredményét is, mely akár anyagi formában is megmutatkozhat.

Milyen területről származik több bevétele ma egy hazai zenésznek: koncertből, vagy lemezeladásból, esetleg jogdíjakból?

Manapság a lemez eladásra számítani nem érdemes és bár a jogdíjak lehetnek akár számottevőek is, mégis érdemesebb a koncertekre fókuszálni. A jogdíjak tekintetében többféle irányról beszélhetünk, úgy, mint szerzői és előadói jogdíjak. Az előadói jogdíj szorosan összefüggésben áll a megjelenések mennyiségével és minőségével. Ahogy korábban említettem, kimondottan érdemes a megjelenésekre fókuszálni.

Mit gondolsz a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerinted miért?

Régen sokkal kevesebb zenekar volt, illetve sokkal kevesebbről tudtunk, nem voltak a maihoz hasonló csatornák. Ma már lényegesen nagyobb a szabadság, ez azt is eredményezi, hogy a minőség utat tud törni magának.

Van-e jelölted, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

A világ zenei színterére kilépni nem csak abból áll, hogy kinek vannak jó dalai, hanem abból is, hogy mint egy egységes/egész kialakult brandként, hogyan tud működni az adott előadó. A mai telekommunikációs fejlődés mellett, az internet világában már nincsenek határok, így semmi sem lehetetlen. Szerintem, ha nem is egyenlő, de viszonylag jó eséllyel indulhat mindenki –akár a nemzetközi piacon is. Azt is szem előtt kell tartani, hogy valamilyen szinten, fizikai síkon is ott kell lenni, ahol történnek a dolgok.

Mi a véleményed a tehetségkutatókról általában?

A tehetségkutatókat remek találmánynak tartom, az X- Faktor például egy olyan remek objektív zenei fórum, ahol mindenkinek módjában áll kihozni magából a legjobbat és megmutatni azt. A magam részéről több mint 10 évig próbálkoztam a zenekaraimmal a legkülönbözőbb módokon, de valamiért mégis ez lett az utam. Örömmel gondolok vissza erre az időszakra, mert megtanított a verseny a gyors, hatékony és eredményorientált munkára.

Mi a véleményed a zenei utánpótlásról?

Figyelemmel kísérem az új zenekarokat, előadókat és bár kicsit begyorsult a világ, ezért viszonylag nagy a fluktuáció, mégis örömömre szolgál, hogy azt látom, mindenki a minőségre törekszik.

Mi a véleményed a fesztiválokról?

A fesztiválokon mind fellépni, mind szórakozni nagyon szeretek. Szerintem ez a jövő!

Mi a véleményed a zenei klubéletről?

Nagyon sokat játszottam én is klubokban a korábbi zenekaraimmal, személy szerint most is nagyon szeretem a klubzenélést, hiszen az ember szabadon, s viszonylag tét nélkül próbálhat ki új dolgokat.

Szerinted mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Nem hinném, hogy bármit lendíteni kellene rajta, a mai könnyűzene így is elég változatos és színes.

Köszönjük a beszélgetést!


2016. április 26. 11:44

Minden jog fenntartva. 2023 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA