MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Junkie Jack Flash – az Öröm a Zene 2015-ös tehetségkutatójának győztesei

Az Öröm a Zene rendezvénysorozat tehetségkutatójának nyertese a 2015-ös évben a Junkie Jack Flash zenekar Pécsről. A Pető Szabolcs énekes-gitáros, Makk Vata dobos, Szénás-Máthé Nándor gitáros-szaxofonos-vokalista és Balvin Levente basszusgitáros alkotta kvartett a szigetszentmiklósi Roxiget kör megnyerésével jutott a döntőbe. Bemutatkozó interjúnkban Pető Szabolcs válaszolt e-mailben feltett kérdéseinkre. 

Srácok, először is gratulálok az elért eredményekhez! Hogy érzitek, 3 EP, egy nagylemez és a mostani nyeremény birtokában, beérkeztetek? Merre tovább?

Köszönjük szépen! Igazából csak most kezdünk belejönni. A Junkie Jack Flash egy 3 éves zenekar, 17-18 éves voltam, amikor névváltoztatás után ezen a néven folytattuk a történetet. Nyilván idő volt míg ráéreztünk – igazából én, aki a dalszerzésért leginkább felelek, ráéreztem – hogy merre is akarunk haladni, hogy is kell ezt csinálni okosabban.

Most egy új albumon dolgozunk, amelyhez demókat készítünk, kidolgozzuk a dalokat amennyire csak lehet, s úgy megyünk majd stúdióba, hogy azt is tudni fogjuk, hány sávot kell használnunk. Ez nekünk új módszer, soha nem dolgoztunk még így, jobb is lesz ez az album, mint bármi, amit eddig készítettünk.

Mik a szakmai terveitek a közeljövőre?

Nyilván ezt az albumot szeretnénk befejezni, ami pedig véleményünk szerint a legfontosabb egy zenekarnál, az a koncertezés. Abból szeretnénk minél többet adni a mélyen tisztelt emberiségnek.

Mik voltak az idevezető folyamat fontosabb állomásai?

Elektromágnes néven futott a triónk kis „sutyerák” korunkban, azzal nyertük egyszer meg a Gitármánia Táborban a tehetségkutatót, de nem emlékszem, ez melyik évben volt. Alapvetően a Junkie Jack Flash abból a trióból lett, annak az utolsó verziójában már mindhárman Junkie srácok voltunk, csak akkor még Nándika basszusgitározott.

Mi indokolta a névváltoztatást 3 évvel ezelőtt? Hogyan lett Elektromágnesből - JJF?

Az Elektromágnes nagyon szar név, pont. Plusz jött Puskás Dávid a basszusgitár posztra, (az ő helyét azóta Balvin Levike vette át) Nándi gitáros lett... négyen lettünk... az irány is változott... öregebbek is lettünk. 13 voltam, amikor az Elektromágnes elkezdett próbálni, Vata 14, Tankcsapdákat játszottunk... érettebb lett a sztori, adta magát az új név, főleg, hogy jobban belemásztunk AZ életformába.

Szerintetek merre tendál a hazai zeneipar?

Amerre a művészek alakítják, de ahogy Te is iparnak nevezted az előbb, természetesen nem csak művészek vannak a zene közelében. Ezért vannak rossz irányok, de úgyis az igazi energiák, igazi érzések fognak győzni mindenek felett. Abszolút derűlátóak vagyunk.

Milyen pozitív/negatív trendeket tapasztaltok?

Fogalmunk sincs mit szeretnél hallani, mi jól érezzük magunkat és az emberek úgyis vevők lesznek arra, ami elég jó. Vegyük példának a zenét! Egy zenekar nem csak attól jó, hogy jó zenészek vannak benne. Egy banda bármilyen csatornát választ éppen magának, hogy eljusson az emberekhez, (zene, szöveg, koncert, klip, fotó, megnyilvánulás szóban) törekednie kell arra, hogy abból kihozza a maximumot. Nyilván mi sem csináltuk ezt mindig jól, bár ez is relatív.
Abban azért szerintem megegyezhetünk, hogy ami őszinte, az jó. Minden felületen csak őszintén. Ezt valljuk. Ebben az országban sok zenész el van keseredve, hogy mi megy a rádióban, meg mennyire lehetetlen a helyzet, de az említett csatornákat sokan nagyon bénán használják ki. Ha már az előbb zeneiparnak nevezted, akkor meg azt mondhatom, itt fontos, hogy egyéniség vagy-e, mert így ez már nem csak zene, itt a fazonok is lényegesek.
Szerintem ez nem is olyan nagy baj, a kedvenceink mind izgalmas formák.

OK... ha már itt tartunk, kik voltak rátok a legnagyobb hatással? Kik a zenei és egyéb példaképeitek?

The Rolling Stones, AC/DC, The Hives, Supernem, Iggy Pop, David Bowie, a korai Guns N' Roses, a pucér lányok, a káros szenvedélyek is nagy hatással voltak ránk, na meg a globális felmelegedés.

Úgy éltek a mindennapi életben is, amint a dalaitokban megéneklitek?

Iszunk-e, szívunk-e, verekszünk-e? Dehogy!

Hogy látjátok magatokat 20 év múlva?

Időgépen keresztül. Egyébként nem haltunk meg, kicsit ráncosak vagyunk a korunkhoz képest, van pár ősz hajszál, de jó a zene, még mindig.

Hogyan születnek a dalaitok? Van egy fő dalszerző, vagy jammeltek?

Általában én írom a dalokat, de szeretünk jammelni is.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Nagyon jó lehetőség a zenekaroknak, nagyot lehet velük ugrani. Csak ajánlani tudom, minden zenekarnak, amelyik úgy érzi, hogy még van kiknek megmutatnia magát. 

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Az mindig lesz és zsenik is mindig vannak.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Móka és kacagás, fantasztikus terep a felhőtlen szórakozáshoz, imádjuk őket.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Az is egy nagyon mókás játszótér, csak szeretettel tudunk róla nyilatkozni. Részt kell benne venni! 

Mik a terveitek az egymillió forintos nyereménnyel?

Már elköltöttük hangszerekre.

A kérdéseket összeállította: Illés Norbert és Andrásik Remo

https://junkiejackflash.bandcamp.com/music
https://soundcloud.com/junkiejackflash
https://www.facebook.com/junkiejackflash/?fref=ts


 

2016. április 18. 16:53

Minden jog fenntartva. 2023 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA