MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Én és a Sennheiser - Margaret Island

A Margaret Island akusztikus, folkos popzenéjével üde színfolt a hazai zenei palettán. A két éve indult zenekar énekesével, Lábas Vikivel, és Füstös Bálint gitárossal beszélgettünk a Sennheiser mikrofonokkal kapcsolatos tapasztalataikról. 

Miért kezdtetek Sennheiser mikrofonokat használni?

Bálint: A Margaret Island akusztikus, folkos zenéjében különösen fontos, hogy élőben is igényesen szólaljon meg a zenekar. Különböző méretű, felszereltségű helyszíneken koncertezünk, és lehetőség szerint minden helyen a lehető legjobban kell megszólalnunk. A legtöbbször azt a visszajelzést kaptuk, hogy a helyszíni mikrofonokkal Viki hangja nem tudott kellően átszólni a zenekaron, és ez a koncertélményt is befolyásolta.

Viki: Ahogy a zenekar többi tagja is rengeteg időt tölt új hangszerek megismerésével és tesztelésével, én is próbáltam megtalálni a hangszínemhez legjobban passzoló mikrofont. A Sennheisernél nyitottan és barátságosan fogadtak, és a más mikrofonoknál úgymond problémásnak bizonyult hangszínemre itt rögtön kézenfekvő megoldást találtunk.

Miért akartatok saját mikrofonparkot?

Viki: Elsősorban azért, mert az őszi és téli klubkoncerteknél egy énekes sokszor kiszolgáltatottabb helyzetbe kerül a rövid beállások, a mindig más méretű helyek miatt. Emellett olyan mikrofont szerettem volna, ami a nyári fesztiválszezonban nagyobb színpadokon is megállja a helyét. Az elejétől kezdve volt sajátom, de a teljesítménye csak a próbákon volt elegendő, és idővel megelégeltem, hogy nem azt a minőséget hallom vissza a fülmonitoromból, amit én magam belül.

Bálint: Saját mikrofonokkal mindenhol ugyanolyan minőségben tud megszólalni a zenénk, nem vagyunk ráutalva a klubok felszerelésére. A zenekarunk hangzásában a legfontosabb az ének érthetősége, hangszíne, a közönség mindig erről alkot először véleményt. Ezért volt nagyon fontos nekünk, hogy Viki saját, jó minőségű mikrofonba énekelhessen.

Melyik típust használjátok most, és miért döntöttetek mellette?

Bálint: Amikor megkerestük a Sennheisert, ők azonnal az Evolution Wireless digitális mikrofonokat ajánlották. A fesztiválszezon közepén voltunk, így élesben tudtuk kipróbálni a széria különböző mikrofonfejeit. Játszottunk nagy szabadtéri helyeken, például a SZIN nagyszínpadán, vagy a Budapest Parkban, sátrakban az EFOTT-on és a VOLT-on, és kisebb színpadokon is a Művészetek völgyében, vagy a Bánkitó Fesztiválon. Volt, hogy csak fél óránk jutott egy beállásra, de olyan is, amikor órákig kísérleteztünk a mikrofonokkal. A hangmérnökünk, Farkas István nagyon sokat segített, hiszen ő érzi leginkább, mennyire könnyű bánni ezekkel a mikrofonokkal. Végül a 945-ös fejet választottuk.

Viki: Elsődleges szempont volt az is, hogy a közönség azt hallja, ami tényleg szól, és úgy hallja, ahogy mi is meghallgatnánk. A zenénkben rengeteg finom apróság van elrejtve, így van ez az éneklésnél is. Az énekstílusom a népdalos világot ötvözi a popzenével, és olykor-olykor keményebb rekesztéseket is végzek. Elég széles spektrumot jár be egy koncerten a hangom, és a hangszíneket is gyakran változtatom. Így egy univerzális, vezeték nélküli mikrofont kerestem, hogy szabadon mozoghassak, és könnyen kommunikáljak a többiekkel.

Mi a különbség az eddig használtakhoz képest?

Bálint: Én gitárosként monitorhangfalból hallom az éneket, és amióta Viki a D1-et használja, sokkal érthetőbb a mikrofonja kisebb énekhangerőnél is. Jobban átszól a zenén, ez Vikinek is sokat segít a tiszta intonálásban. 

A jövőben szeretnénk, ha az egész zenekar fülmonitorozna, hiszen akkor egy digitális pulttal minden helyszínen ugyanolyan minőségben, előre elmentett beállításokkal zenélhetnénk. Így a beállás ideje is jelentősen csökkenne.

Viki: Tényleg csak annyi a megoldás, hogy a saját hangszínednek megfelelő mikrofonfejet/mikrofont kell megtalálni és rögtön élvezetesebb lesz a munka. Így nagy könnyebbség volt a régiekhez képest a D1-el dolgozni, mert népdalos fellépéseken és a fesztiválok színpadán is megállta a helyét és a mostani klubszezonban sem csalódtunk benne. Jó hallani a saját hangomat, és nem valami sokkal magasabban gerjedő maszlagot.


Mit szeretsz benne a legjobban?

Viki: Nagyon szeretem, amikor színpadra lépés előtt bekapcsolom, és a digitális kijelzőn megjelenik a Margaret Island felirat. Látom, hogy csatlakozott az adóhoz, és hogy az elemek milyen töltöttségi állapotban vannak. Biztonságban érezhetem magam, mert a Mute gomb használatával bármikor némíthatom a mikrofont. Nagy teret ad azáltal, hogy mozoghatok, és nem kell kábelekkel foglalkoznom, ugrálhatok össze-vissza, stenkelhetjük egymást a zenészekkel.

Hogyan fogalmaznád meg, mitől más a Sennheiser?

Viki: A Sennheiser egyéni hangszínekben gondolkozik, és megoldást találnak mindenre. Az én hangszínem több éven keresztül problémásnak bizonyult, de a Sennheiserrel egy fesztiválszezon alatt megtaláltuk a megfelelő megoldást. Sok cserélhető mikrofonfej van, így többféle hangzást kipróbálhattunk. Nekem mindig a mikrofonok magas tartományával volt gondom, a D1-s ezeket jól kezeli, és tényleg az szól, aminek szólnia kell.

A Margaret Island által használt cuccokról itt olvashatsz bővebben:
Evolution Wireless D1 vezeték nélküli mikrofonrendszer
MMD 945 mikrofonfej


2016. április 16. 18:52

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA