MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A holnap hangjai - Fangler's

Az itt elhangzó kérdések részben megegyeznek az Életképek című sorozatunk kérdéseivel, melyeket a zenélést hivatásként választó művészek felé intézünk. Azt reméljük, hogy a hivatásos és a pályájuk elején járó zenészek válaszaiból (önállóan és összességükben is) egyedülálló kép rajzolódik majd a hazai zenei életről és élettérről. Az interjút a zenekar frontember K. Fangler Péter adta.

Bemutatnátok röviden a zenekart? (név, hangszer, stílus, mióta zenéltek együtt)

K. Fangler Péter-ének, Bécsy Bence-gitár, Szabó Zoltán-gitár, Verók András-basszusgitár, Heller Péter-dob.
A zenei stílus talán a jó szájízzel kimondott, dallamos popzene. Igyekszünk igényes hangszereléssel készíteni olyan élő zenét, aminek mondani valója van, itt-ott túlmutatva a 3-4 akkordon úgy, hogy mégis egyszerű marad.
A zenészek már nem, de a zenekar még kisbaba, most voltunk év elején, egy évesek.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

A cél, számomra az energiaközlés. Ha felmegyünk a színpadra, akkor valamiért nézzenek minket és nyilván tetsszen az embereknek, amit csinálunk. Valami ragadja meg a közönséget, a zenénkből és jelentsen neki valamit egy mondat, egy dallam, vagy egy hangulat.
Kapjon tőlünk, talán ez a legfontosabb!

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Őszinték vagyunk. (: Ezt talán furcsa kimondani ebben a szférában, de szerintem fontos, hogy egy zenekar ne legyen ’kitalált szagú’… Ez a dalok hangulatán-szövegein is kell, hogy érződjön, mert különben nem ér semmit. A zene, önkifejezés. Szerencsés, ha van közünk hozzá és élmény eljátszani, megmutatni, vagy elénekelni.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Hogy merre tendál a hazai zenei ipar, elég nehéz kérdés és négyszemközt erről nagyon szívesen el is beszélgetek mindenkivel (: Bízom abban, hogy a kemény munkának van eredménye.
Szerintem fontos, hogy elhiggyük, amit csinálunk, az jó. Ha ezt érezni lehet rajtunk, márpedig szerintem lehet, akkor hosszú kacskaringós, bulis, kocsikázós utat látok, ahol vidáman lehet haladni előre.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

A közösségi média önmagában pozitív és negatív is egyszerre. Nagyon sok előnye van, de hátránya is. Előnye egyértelműen az, hogy lehetőség van megmutatni magunkat, elérhetővé válhatunk ’könnyedén’. Viszont nagy hátránya az, hogy hosszútávon érdektelenné válnak az emberek… Akkora a zaj, hogy nehéz kiszűrni a jót, ami lehet, hogy érdekel, csak tovább görgetem, mert csak átfutom és huss, máris el is tűnt.
Az élő zenének szerintem mostanában lett egy pozitív üzenete. Menő is lett talán koncertre járni, bár ezt lehet csak vágyakozásból mondom. Minden esetre én szeretek elmenni egy olyan helyre, ahol élő zene van.
Érdekesnek kell lenni és azt gondolom, olyan porondokra kell felkerülni, amit nem görgetnek tovább a fogyasztók. Van ilyen, sok…oda tartunk! (:

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Meg lehet(: sokaknak sikerül.
Nehéz, de ez olyan mint egy vállalkozás. Ha valaki nyit egy pékséget, jónak kell lennie, hogy hozzájárjanak az emberek kenyérért. A zenésznek is jónak kell lennie, hogy sokan hallgassák és sokakat érdekeljen a munkája, akkor van esély. A másik út a session zene, ott azért vannak pozitív példák.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Lehet, hogy félre értelmezem a kérdést.
Szerintem menő zenésznek lenni. Sokunkat szerintem vezérelt ez is (:.
Régen talán lenézték az embert, még abban a korban, amiben én nem is éltem. Szóval lehet, hogy tökre nem jó, amit mondok. De talán ma már, ha valaki zenél, akkor nem hiszik róla azt, hogy majd „jól elvisznek”, meg „munkakerülő vagy.”

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Nagyon sokban különbözik a külföldi és a magyar kis, sajátos zenei piacunk. Egész más hozzáállásra van szükség és akkor akár még belőlünk is lehet, ha az lesz a cél.
Szerintem nagy kérdés a nyelv, mert nyilván az angol a könnyűzene nyelve és, ha valaki a világpiacra indul, akkor ott egyértelmű a válasz. Itthon viszont magyarul logikusabb énekelni, szerintem.
És, ha nevesítenem kell: Az elmúlt 10 év legpotenciálisabb világsztár jelöltje a Jack Jack supergroup volt, nekem azon belül is a Mester Tamás ’éneklés’ és Radics Gigi, de Gigi még lehet világsztár.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Ha már Gigi (:
Lehet úgy tekinteni rá, mint egy lehetőség. Viszont nagyon okosan kell, hogy azért az előadó is ügyesen jöjjön ki a végén és ne járjon rosszul egy harmadik, negyedik helyezéssel!
Zenekarként azt lehet mondani, hogy nem rólunk szólnak ezek a műsorok, énekesekre van specializálva.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Szerintem nincs baj a zenei utánpótlással, talán itt is a zenei oktatás reformja lehet a segítség.
Erre sajnos nincs nagy rálátásom. Azt látom, a Kőbányai Zenesuli elég jó munkát végez sok-sok éve. Viszont vidéken más a helyzet… Ott azért jóval nehezebb egy induló zenész nebuló sorsa.
A zenei oktatás korábbi szakaszában valószínű nagy problémák vannak. Az én énektanárom, nyolcadikban rám szólt, mikor a ballagási dalt egy oktávval feljebb énekeltem. Utána nem nagyon énekeltem az énekórákon brahiból, még szerencse, hogy elballagtam…(:

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Nem tudom milyen volt régen a helyzet (: Biztos, voltak akkor is nehézségek és most is vannak. Valószínű akkor is volt sok olyan tényező, ami miatt nehéz volt… Akkor is voltak zárt kapuk, ahova nagyon nehéz volt bekerülni, de sokaknak sikerült. Valóban egy IfiPark jó színben tűnik fel a régi fotókon, de nem tudom, hogy oda is olyan nehéz volt-e bekerülni, mint most egy Akváriumba, vagy egy Parkba.
Tendenciát sem tudnék felállítani, de az biztos, hogy egy-két klub kivételével ( szerencsére van pár)  a zenei, technikai igényeket jóval lejjebb kell adni és itt, most természetesen a kisebb klubokról beszélek.

www.facebook.com/fanglers
https://itunes.apple.com/hu/album/budai-felhok-single/id1092521951?l=hu
https://play.spotify.com/album/6AcOh2fj59k4CWI0lK8bUf

Köszönjük a beszélgetést...


2016. április 14. 13:40

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA