MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Sabian edorseri szemszögből, avagy van egy nagyon egyedi hangulata annak….

Van egy nagyon egyedi hangulata annak, ha az ember endorser lesz. Túl a megtiszteltetésen, hogy éppen rá gondoltak és meghívják, hogy válasszon a termékek között, még írja is meg tapasztalatát és választásának szempontjait. 

Mikor bementem a Tam-Tam Dobcentrumba gyanítottam, hogy lesz miből választani, de erre az elementáris választékra nem számítottam. Elképesztő….. Mint egy gyerek a cukorkaboltban. Amerre néztem mindenhol brutális Sabian cintányérok. Ilyenkor jön a visszafogott pánik pillanata, mert, hogy most akkor mit válasszak? Az összes nagyon tetszik! Ám ekkor jött Gábor Andor, Ufo és nagyon komoly hozzáértéssel, szakértelemmel, türelemmel segített kiválasztani az endorseri szettet. Ezúton is nagyon nagy köszönet ezért!

A Sabian cég nagyon sokoldalú, a vintage, klasszikus stílustól egészen a mai modern hangzásig minden megtalálható a palettájukon. A legkülönbözőbb stílusokban játszó dobosok használják a Sabian tányérokat Jack De Johnette-tól Tony Roysteren vagy éppen Jojo Mayeren át Mike Portnoy-ig.

Nekem ezekre esett a választásom: (Kép mellékelve)

  1. 14” HHX  Click Hat
  2. 17”  HOLY China
  3. 18” AA  El Sabor Crash
  4. 8” AAX Splash
  5. 10” O-ZONE Splash
  6. 22” HH NOVA Big and Ugly Ride
  7. 16” AAX  Studio Crash
  8. 12” CHOPPER

Olyan szettet próbáltam összeállítani, amit univerzálisan tudok használni több helyen, stílusban. A lábcinnél olyan tányért kerestem, aminek nem csak a verővel játszott hangja jó, hanem az úgynevezett „click sound” is. Magyarul a pedállal játszott hang. Ez mindig bonyolult. Nehezen volt hihető, amikor kiderült, hogy létezik a HHX CLICK HAT. Nem véletlenül lett ez a neve. Ezek szerint nem csak én küzdök ezzel a problémával, hiszen pontosan erre törekedtek a készítők. Erőteljes, tiszta, kicsit darkos modern hang, nagyon karakteres „csattanással”. Két eltérő színű, csodás külsővel.

A beütőknél egyértelmű volt az AAX Stúdió. Modern, fényes. Ufo hívta fel a figyelmemet az El Sabor szériára, ami perkás tányérnak indult, de aztán kinőtte magát és egy kiváló fényes-nem csilingelő!- hanggal rendelkező tányér lett belőle. Az összes dinamikára gyönyörűen reagál és a kúp hangja is nagyon egyértelmű.

A splash tányéroknál két félét kerestem, egy tisztát és egy modern, koszosabb hangút. Az AAX és a lyukacsos O-ZONE ezt tökéletes hozta. A China tányérnál a nagyon modern, de mégis klasszik kínai hangú Holy China nevű szörny mellett döntöttem. Izgalmas, jól használható és nagyon jól néz ki. Hiába lyukacsos, nem törik. Chad Smith is hasonlót használ…

Kerestem valami igazán modern hangot is jobb oldalra, kvázi zárt lábcinnek. Chopper. Az mi is? Hát, nem tudom elmondani. 12”, tehát kicsi, kinézetre kicsit Star Wars, több tányér egymáson. Kipróbálás, megdöbbenés. Ha úgy ütöd, zárt lábcinként üzemel, ha másképp, brutális effekt tányér. Kicsit, mint egy elektronikus minta. És mindenen átszól! Nagyon cool.Volt szerencsém kipróbálni a Sabian újdonságát, a Big and Ugly-t. 3 típus van a szériában, az AA Apollo, a Monarch és a HH Nova. 22 és 24 colos méretben gyártják őket. Megabrutál kinézet, nagyon könnyű súly. Nagyon komoly ride-crash hang.  Számomra a Monarch „A” jazztányér, mély tónus zeneiség. Az AA Apollo úgy néz ki, mint amit most ástak ki a földből, elképesztő. Hozzám a HH Nova áll a legközelebb, ahogy kinéz az egy csoda.  Sötét szín, elegáns kis kúp. Cserébe olyan kúp-hang, mint az öntött vas. A kísérőhang sötét, de teljesen érthető. Modern, száraz, de mégsem érzéketlen. A dinamikai tartománya döbbenetes.

Rám így hatottak ezek a tányérok, természetesen az endorseri szett egy szubjektív benyomás eredménye.

Nagyon megtisztelő ez a szerep nekem, köszönet a Tam-Tam Dobcentrumnak és a  Sabian cégnek.

Sümeghi Tamás


2016. április 9. 08:08

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA