MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A holnap hangjai - Bad Habit

Az ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2015-2016. évadának ötödik döntőbe jutott zenekarát mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A Bad Habit zenekar a hajdúszoboszlói SZOBROCK Fesztiválról jutott a sorozat döntőjébe. Az itt elhangzó kérdések részben megegyeznek az Életképek című sorozatunk kérdéseivel, melyeket a zenélést hivatásként választó művészek felé intézünk. Azt reméljük, hogy a hivatásos és a pályájuk elején járó zenészek válaszaiból (önállóan és összességükben is) egyedülálló kép rajzolódik majd a hazai zenei életről és élettérről.

Bemutatnátok röviden a zenekart? (név, hangszer, stílus, mióta zenéltek együtt)

Persze! Mi vagyunk a Bad Habit zenekar Debrecenből. Hat tag alkotja a csapatot, név szerint Gáspár Kata és Kövér Márton az ének felelősök. Kurilla Zoltán és Posta Máté a gitártémákat alkotja. Továbbá Soltész Bence, valamint Marosán Imre jelentik a basszus-dob kombinációt a bandában. 2013 vége óta zenélünk együtt, de a decemberi dobos váltás miatt csupán néhány hónapja működünk így, ebben a formációban.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Felvállalt, világmegváltó üzenetünk talán nincs még, ámbár céljaink annál több! Szeretnénk tovább zenélni együtt, mert nagyon élvezzük, valamint sok helyre eljutni, ahol még több embert ismerhetünk meg és nagy bulikat csinálhatunk. Emellett természetesen valami maradandót alkotni (számok, CD-k, klipek, stb.) amiket publikálhatunk a nagyérdeműnek - remélhetőleg minél szélesebb körben

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Úgy gondoljuk, a tagok személyisége adja az egyediséget azzal, hogy belehozza mindenki a maga stílusát és az egészből egy nagy lesz, amit Bad Habitnek hívnak. Persze merítünk sok nagy zenésztől ötleteket, de nem akarjuk utánozni őket. Viszont ha a felállást tekintjük, talán a fiú-lány ének duónk, ami felkeltheti az emberek érdeklődését

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Szeretnénk minél több helyen megmutatni magunkat például tehetségkutatókon, nagy rendezvényeken, valamint ismert helyeken. A most készülő kislemezünket, amire öt saját szerzeményt készítettünk, szeretnénk széles körben elterjeszteni, bár manapság nehéz önerőből elérni valami kiemelkedőt, de rajta vagyunk az ügyön. A hazai zeneipar egyébként próbálkozik, s jó irányba is halad, de meglátásunk szerint sok mindennek változnia kell az igazi eredmény eléréséhez lehetőségek terén. Bár sok tehetséges feltörekvőben lévő zenekar van jelenleg is hazánkban, ami egy biztató jel.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Azt vettük észre a fiatalok nagy részénél, hogy nincs különösebb igény az élő hangszeres zenére, talán mert nem is tapasztalták meg azt az élményt, amit nyújtani tud. Főleg manapság, amikor az interneten két kattintás elérni egy előadót, nagy újdonságot vagy meglepetést nyújthat egy élő koncert hangulata.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Egy szóban: nehéz. De ha valaki hajt érte és nem adja fel, akkor megoldható. Sok minden kell hozzá, hogy összejöjjön, de ez is egy szakma, amiből valakik megélnek. Emellett persze jó, ha több lábon áll az ember! Egy fiatal tehetséges zenekar esetében, viszont az, hogy mennyire tudnak élni a lehetőségeikkel az attól is függ, hogy mennyit és milyet tudnak nekik biztosítani a másik oldalról. Ezt Magyarországon kevés helyen tudják biztosítani, több szempontból is, ezért nehéz feltörnie vagy akár megélnie egy előadónak zenélésből.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Zenésznek lenni és ezt az utat járni semmiképp sem könnyű. A megítélés nem túl jó, viszont a külső szemlélők nem mindig látnak bele ebbe az egészbe, hogy mennyi mindent kell beletenni a produkcióba. Sokszor csak becsapni és lehúzni akarják a zenészeket egyes helyeken, ahelyett hogy honorálnák az előadók törekvéseit és erőfeszítéseit. Minden egyes produkció mögött sok munka áll, még ha a közönségnek csak egy óra kikapcsolódást is jelent a mindennapokból.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Mindenféleképpen! Ahogy már említettük korábban számos ismertebb vagy még feltörekvőben lévő zenekar van itthon például, Ocho Macho, Paddy and the Rats, Ivan n the Parazol, AWS, Cloud9+, valamint a Fatal Error és még sokan mások. Őket eléggé bírjuk és mind borzasztó tehetségesek!

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Kiváló lehetőséget nyújtanak amatőr zenekarok számára bemutatkozás céljából. Jó kis erőpróba! Sokat tud dobni egy zenekaron, ha megkapja a figyelmet és a kellő törődést. Valamint felmérhetik a versenyzők hol tartanak éppen mit kéne erősíteniük esetleg elhagyniuk.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Rengeteg fiatal zenekar van, mint már említettük, akár saját szerveződésű vagy zeneiskolákból alakultak is, de a fő probléma a támogatás hiányával van. Sok zenekar önerőből végez mindenfele bandaügyet, de ha okosan csinálják, akkor előbb-utóbb lesz egykét ember, aki leveszi ezt a terhet a zenészek válláról. Persze ehhez egyedinek és ambiciózusnak kell lenni, hogy elérd ezt a szintet, amit nem a zeneiskolából tanulsz meg. Továbbá olyan tagokat is elég nehéz találni, akik zeneileg és emberileg passzolnak, hiszen nekünk ez olyan, mint egy család.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

A fesztiválok igazán jó dolgok! Kiváló lehetőséget nyújtanak felkapaszkodó előadóknak, hogy esetleg olyanok is oda tévednek a koncertedre, akik nem ismertek eddig. Továbbá a fesztiválhangulat utánozhatatlan feelingje, ami megfogott minket és szerintünk mindenkit. Eddig még csak egy zenei fesztiválon volt szerencsénk játszani, de a nyárra szeretnénk többet is felvésni a naptárba

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Budapesten számtalan klub van, ahol játszhatnak zenekarok, de vidéken elenyésző számban találhatóak elfogadható minőségű klubhelyiségek. Nekünk többnyire klubokban vannak koncertjeink és szeretünk ott játszani főleg a hangulat miatt. Bírjuk a házibuli hangulatot, viszont előnyös lenne több bárt létrehozni és azoknak kialakítani megfelelő körülményeket koncertszervezés szempontjából.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Több támogatással vagy akar nagyobb odafigyeléssel és kicsit nyitottabb hozzáállással sokat fejlődhetne a könnyűzenei élet.

Köszönjük a beszélgetést...


 

2016. április 3. 07:05

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA