MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A kreativitás határtalan szabadsága

KORG Pa4X PROFESSZIONÁLIS ARRANGER. A világ legnépszerűbb munkaállomásainak megalkotása során a KORG évtizedeket töltött azzal, hogy új technológiák kifejlesztésével minden újabb hangszere magasabb színvonalat és nagyobb teljesítményt nyújtson. A KORG éllovasa, a Pa4X, hangminőség és a továbbfejlesztett szolgáltatások tekintetében folytatja ezt a hagyományt. A Pa4X nem egy átlagos arranger. Ez a hangszer lehet a te „zenekarod”, a hangmérnököd, és a mindig pontos háttér vokalistád. A legjobb az egészben az, hogy mindezt te irányíthatod!

A vadonatúj EDS-X (Enhanced Definition Synthesis – Expanded) hanggeneráló rendszer soha nem látott valósághű és részletgazdag hangok előállítására képes, a hatalmas PCM erőforrás pedig több mint 10-szer nagyobb, mint a korábbi modellekben. A KORG különleges DNC (Defined Nuance Control) vezérlése lehetővé teszi a szóló hangszerek finoman árnyalt megszólalását. A Waves Audio-val és a TC Helicon-nal fennálló partnerkapcsolatnak köszönhetően a hangszerben különleges hangfeldolgozó rendszer és énekeffekt is helyet kapott. És ha mindez nem lenne elég, az új hangszerek és Drumkit-ek mellett a világ zenei műfajainak megszólaltatására használható hatalmas mennyiségű stílus is a rendelkezésünkre áll.

Nézzük a számos újítást és a zseniális új funkciókat

Az eredeti SAS-20-tól az I és az iX sorozaton át a nagysikerű Pa sorozatig, a KORG Arranger billentyűzeteket világszerte több százezer professzionális zenész használja. A Pa4X a világ minden tájáról érkezett, a zenészek által felvetett ötletek megvalósításával, új és előremutató technológiai megoldásokkal tiszteleg a gazdag történelmi múlt előtt. Az eredmény az egyedülálló hangminőség, a korszerű és fejlett funkciók, valamint a mindezeknek otthont adó modern, erős, és stílusos alumínium hangszertest kombinációja.

Kiváló hangzás, hiteles megszólalás

A Pa4X a KORG fejlett EDS-X (Enhanced Definition Synthesis-Expanded) hanggenerálásának köszönhetően több mint 1500 azonnal használható hangszínt kínál fel. Ez a kollekció - a technotól a népi hangszerekig – a klasszikus és kortárs billentyűs hangszerek, a zenekari és nagyzenekari hangszerek, valamint az elektronikus és akusztikus hangszerek átfogó gyűjteménye. A hangszerek között egy új, Multi-layer sztereó zongora (a Damper pedál és a test rezonancia szimulálásával), valamint a neves KORG SV-1 Stage Piano hangszíne is helyet kapott. A digitális orgona Drawbar része a zaj be- és kikapcsoló gomb, a fújás (Leakage) és a Rotary Speaker emuláció. Mindezeken kívül, a Pa4X-ban új fúvós hangszerek, vonósok, basszus, valamint akusztikus és elektromos gitárok is megtalálhatók. Az aprólékosan kidolgozott hangok és state-of-the-art módszer segítségével a hangszerek legfinomabb részletei is pontosan reprodukálhatók.

A három programozható kapcsoló, a négyirányú Joystick és a Ribbon szalag lehetővé teszi, hogy a KORG egyedülálló DNC (Defined Nuance Control) technológiájának segítségével reprodukáljuk az akusztikus hangszerek játékának finom árnyalatait, rezdüléseit, és igény szerint, valós időben nagy kifejezőerővel, teljesen realisztikusan játsszunk. Élethűen szólaltathatjuk meg az élő szaxofonon szólisztikus, szenvedélyes, vagy éppen morgó hangját, a megfújt trombita hangjának változásait, a klarinét vagy harmonika játékában megszólaló levegős részleteket, és a vonósok hitelességét garantáló, vonó vagy Pizzicato-s játékra jellemző kiegészítő zajokat.

Több mint 90 Drumkit – így például Ambient Drum-ok - keltik életre a ritmust. A Drum Family Easy Editing funkció lehetővé teszi a hangerő, a hangmagasság, az EQ, és más hasonlók teljes vezérlését. A további 400 MB felhasználói memóriának köszönhetően gyorsan és egyszerűen adhatunk hozzá új, KORG, WAV, AIFF, és SoundFont™ formátumú hangokat. A Pa4X hangminta felvételi és szerkesztési funkciói lehetővé teszik, hogy saját hangmintákat készítsünk és felhasználjuk játékunk során.

Áramvonalas kialakítás, intuitív tervezés, fantasztikus érzés

A Pa4X 76 és a Pa4X 61 természetes érzetű, félig-súlyozott billentyűzete Velocity és Aftertouch érzékeny. A játék dinamikájára adott válasz megfelelő beállításával a billentyűzet minden játék technikához kiválóan alkalmazkodik.

A kezelőfelület optimalizálásának köszönhetően minden szabályzó ergonómikusan és jól átlátható módon, logikusan helyezkedik el. A nagyméretű, nagy fényerejű, új kapacitív TouchView kijelző áttervezett grafikus felülete még rossz megvilágításnál is minden eddiginél könnyebben olvasható. A képernyő előre-hátra dönthető, így az optimális láthatóság érdekében tökéletes dőlésszöget állíthatunk be!

Dalt, stílust, vagy fájlt keresel? A többfunkciós keresés segítségével mindent gyorsan és könnyedén megtalálsz! Közvetlenül USB Drive-ról is beolvashatjuk a stílusokat és a Keyboard Setting-eket, anélkül, hogy az adatokat be kellene töltenie a belső memóriába.

A “minden egyben” (all-in-one) megoldások kedvelőinek ott a külön megvásárolható PaAS hangszórórendszer. Ez a könnyen használható kiegészítő otthon vagy a próbák során lenyűgöző hangzást biztosít, de akár színpadon, személyi (Personal) monitorként is használható. A két erősítős PaAS hangrendszer öt hangszóróval ellátott karcsú doboza közvetlenül a Pa4X-re erősíthető. A legjobb az egészben, hogy felszereléséhez csak néhány másodpercre van szükség, szerszámok nélkül elvégezhető, nincs szükség kábelezésre, illetve nem kell hozzá áramellátás.

Legyél stílusos

A stílusok megjelenítik az adott zenei környezet műfaji jellemzőit. A Pa4X-ben több mint 500 féle stílus található. Együtt játszhatunk a világ minden táját életre keltő, a régi korok és a mai kor zenei ízlésvilágán átívelő zenei stílusokkal. A rendkívül változatos stílusokat a Korg nemzetközi hangtervező csapata készítette, hogy ezzel rendkívüli zenei élményt nyújtsanak. Az új stílusok hozzáadása mellett számtalan kedvelt stílus megújult, még hatásosabb, kifejezőbb, a keverésük még kiegyenlítettebb lett. A méltán kiváló hangzású dobok, ütőhangszerek, és a basszusgitár mellett minden stílus akár öt további hangszer szólammal is kiegészülhet, így követheti az akkord és hangnemváltásokat, valamint a tempót. A Guitar Mode 2-nek köszönhetően hitelesebb Style gitársávok készíthetők, mint eddig bármikor. Ezen túlmenően, minden egyes stílushoz négy Pad is használható. Az egyes Pad gombokhoz egy egyszeri vagy ismétlődő riff-et, egy ütős szólamot, egy hangsúlyos hangot, vagy akár egy hangeffektet is kijelölhetünk, sőt akár saját Pad riff-eket és frázisokat programozhatunk. Választhatunk a minden stílusra jellemző intrók, variációk, Break-ek, Fill-In-ek, és Ending-ek, valamint - igény szerint - a beszámolások közül. Létrehozhatunk saját, vadonatúj stílusokat és testre szabhatjuk a meglévőket.

Style Play módban a kényelmes Chord Sequencer funkció segítségével az akkordokat gyorsan rögzíthetjük és Loop-olhatjuk. Ez nem csak a gyakorlásnál hasznos, hanem élő játék során is, mivel felszabadítja a bal kezünket. Az akkord szekvenciákat stílusként és - a könnyebb visszahívás érdekében - SongBook bejegyzésként is elmenthetjük.

A legújabb stílusok - még ma!

Az új fejlesztésű SMF konverternek (Standard MIDI File to Style) köszönhetően a legújabb dalokat gyorsan és egyszerűen stílussá alakíthatjuk! Töltsünk be egy új Standard MIDI File-t és a beépített átalakító segítségével azonnal komplett KORG stílussá alakíthatjuk, elmenthetjük, és szükség szerint visszahívhatjuk. Ez a funkció a zenészek nagy kedvence lesz!

Stúdió minőségű effektek

KORG ismert és népszerű stúdió minőségű effektjeiből a Pa4X a legjobb KORG könyvtárakat rejti magában. A kísérő Track-ekhez 4 inzert és 3 Master effektet, míg a valós idejű billentyűzet Track-ekhez 1 inzert és 2 Master effektet használhaunk.Több mint 140 effekt típus áll rendelkezésre, így például Reverb-ek, Delay-ek, Vintage Stomp Box szimulátorok, erősítő és láda szimulátorok, stb. Ezen kívül, minden Track-nek saját, magas, közép és mély hangszínszabályzóval ellátott EQ-ja van, valamint egy Song Play üzemmódban memorizálható Custom Track EQ-ja, mely lehetővé teszi, hogy a dal bármilyen környezetben a lehető legjobb minőségben szólalhasson meg.  A végső hangzás beállításához a KORG hosszú távú együttműködő partnere, a világ élvonalbeli stúdió Mastering effektjeit előállító Waves Audio® effektjeit használhatja. A Waves Maxx Audio™ programcsomag professzionálissá teszi a hangot, melyet így zenei ízlésünkhöz alakíthatunk vagy kijavíthatjuk az élő játékból adódó esetleges hibákat.

TC Helicon® Voice Processor

A Pa4X-ben folytatódik a KORG és a vokál harmóniák kezelésében világszínvonalat képviselő TC Helicon hosszú távú együttműködése. A TC Helicon Voice Processor biztosítja, hogy az ének a lehető legjobb hangminőségben szólalhasson meg: akár 4 élethű harmónia hangot is használhatunk és mindent a billentyűzet segítségével vagy MIDI eseményekkel vezérelhetünk. Különféle, például Double, μMod, Reverb, Delay, Filter, HardTune, Pitch Correction plusz Compressor, EQ, Gate, stb. effekteket használhatunk. A legfontosabb Voice Processor funkciókat a kezelőfelület külön erre a célra szolgáló gombjaival és forgatógombjaival vezérelhetünk, melyek úgy vannak elhelyezve, hogy azok könnyen elérhetőek legyenek.

Az Adaptive Mic Setting – egy másik KORG különlegesség - figyeli a bemeneti jelet, és különféle paraméterek, például az Adaptive Gate, az EQ, a Compression és a De-Esser, automatikus beállításával az énekhangot lágy és “stúdiós” hangzásúvá teszi. Csak csatlakoztassuk az XLR aljzaton - melyhez fantom tápot is használhatunk - keresztül a mikrofont és hagyjuk, hogy a Pa4X elvégezze a többit!

XDS Dual Player/Recorder

A KORG XDS Dual Player & Recorder funkció Crossfade csúszkája lehetővé teszi a non-stop szórakoztatást. Lejátszás közben töltsünk be egy másik dalt, majd úsztassuk át egyiket a másikba. Kívánság szerint - automatikus lejátszással - lejátszási listát is készíthetünk. Egy időben két különböző MP3 vagy MIDI fájlt is lejátszhatunk. A MIDI fájlokat és az MP3 lejátszást transzponálhatjuk, felgyorsíthatjuk, lelassíthatjuk.  A Marker (jelölőpont) funkció segítségével közvetlenül a dal egy adott pontjához ugorhatunk vagy a dal egy bizonyos részét Loop-olhatjuk.

A hangszer képes az “MP3+G” (más néven MP3+Graphics) és más, népszerű szöveg formátumok kezelésére. A funkció lehetővé teszi, hogy az MP3 fájlokat a beépített kijelzőn, vagy egy külső monitoron - vagy mindkettőn – megjelenő szövegekkel és grafikákkal játszhassuk le. A Vocal Remover gyorsan eltünteti az MP3 dalok vokál szólamát – ez egy igen hasznos karaoke funkció! A 16 sávos felvevő a szekvenciák létrehozását és szerkesztését rendkívül magas szinten valósítja meg, a Backing Sequence és a Style funkciók segítségével gyorsan és könnyen elkészíthetünk egy komplett dalt. A Pa4X lehetővé teszi, hogy az egész előadást felvegyük. Visszajátszhatunk egy dalt, játszhatunk a billentyűzeten, énekelhetünk, mindezt rögzíthetjük és MP3 fájlként eltárolhatjuk. Amikor ezt az MP3 fájlt később lejátsszuk, további billentyűzet Track-ekkel vagy - a jól ismert “Sound on Sound” technika felhasználásával – különféle hangokkal egészíthetjük ki. A MIDI fájlban elmentett Note adatok segítségével a Pa4X a dalszövegek és az akkordrövidítések mellett a hagyományos kotta jegyek, illetve akkordok megjelenítésére is képes. A Score Viewer képe a belső TouchView™ képernyőn, illetve egy külső monitoron is láthatóvá válik.

A SongBook és megújult Set List

Az élő felhasználás során különösen hasznos funkció a SongBook, mely egy teljesen programozható és könnyen kereshető zenei adatbázis. Az egyes bejegyzések a dal lejátszásához szükséges minden információt tartalmazzák. A SongBook menti és hozzáférést biztosít a stílusokhoz, a MIDI fájlokhoz, vagy az MP3-as tartalmakhoz, azonnal visszatölti a dal címét, műfaját, előadóját, tempóját, hangerejét, hangjait, Track némításait, FX beállításait, az egyszerű szerkesztések során megváltoztatott paraméterek, a 4 Keyboard Set, a 4 Pad, és a TC Helicon® korábbi beállításait, a transzponálásokat, és még sok minden mást. Minden, ami a dal tökéletes visszajátszásához szükséges, megtalálható a SongBook-ban.

A SongBook a KORG hihetetlenül hasznos és különleges szolgáltatása. A szűrő funkció lehetővé teszi, hogy különböző kritériumoknak és azok kombinációinak megfelelő bejegyzéseket keressünk, így könnyen megtalálhatjuk például az összes olyan dalt, melynek címe tartalmazza pl. a “Love” szót és “ballada” műfajkénti nyilvántartását.  A SongBook megújult Set List funkciója a kényelmesen használható panel gombokkal kombinálva lehetővé teszi, a gyors visszahívást mely az élő fellépéseken megkönnyíti a zenész életét. A SongBook Editor-t egy Windows alapú számítógépen futtatva könnyen megtekinthetjük, létrehozhatjuk és szerkeszthetjük a KORG Pa sorozatú hangszereinek SongBook bejegyzéseit, és Set List tartalmát.

Csatlakozók, adattárolás, és frissítések

A Main Left és Right kimenet mellett, a Pa4X további két, programozható kimenettel is rendelkezik. Ezek segítségével további jelfeldolgozásnál, vagy egy külső keverőre csatlakoztatásnál lehetőség van az egyes szólamok elkülönítésére. A fejhallgató kimenet - a kényelmes használat érdekében - az előlapon kapott helyet. A mikrofon bemenet XLR csatlakozóval szerelt, és szükség esetén fantomtáp használatára is mód van. Bemenetként a Pa4X egy pár 6.3 mm-es, szimmetrikus bemenetet (Line 1) és okostelefonok, mobil eszközök, stb. számára egy sztereo 3.5 mm-es Jack (Line 2) kapcsolódási lehetőséget kínál. A MIDI In, Out, és Thru csatlakozókon kívül a hangszeren egy USB-s számítógép (Device) port is található. A kottát, és a dalszöveget külső monitoron, a kompozit RCA videó kimeneten keresztül jeleníthetjük meg, de használhatjuk egyszerűen a belső kijelzőt is.

A Pa4X 76, 500 MB belső merevlemeze (a Pa4X 61-hez ezt külön kell megvásárolni) biztosítja, hogy a koncerten minden adat azonnal a rendelkezésünkre álljon. A hátlapon található (műanyag borítással védett) micro SD kártya fogadónyílás további lehetőséget nyújt az adatok tárolására, illetve az illetéktelenek elől a helyben tárolt tartalom védelmére. A két USB Host port – egy az előlapon és egy a hátlapon, - segítségével a stílusokat, MIDI fájlokat, valamint MP3 dalokat közvetlenül USB flash meghajtóról is lejátszhatunk, illetve innen végezhetjük el a jövőbeli rendszerfrissítéseket.

A komponálásra, felvételre, és ezek kombinálására ideálisan használható Pa4X életre kelti a kezedben rejtőző szólista billentyűst és az előadóművészt. Ennyire még soha nem került reflektorfénybe egy billentyűs hangszernél a határtalan kreativitás és a kiváló hangzás.

A megvalósítás érdekében a fejlesztők minden szempontból felülvizsgálták a KORG piacvezető professzionális arranger sorozat berendezéseit és az innovatív fejlesztéseknek köszönhetően létrejött a Pa4X, egy egyedülálló hangszer melynek felfedezése csak te rád vár.

Takács Zsolt
www.audmax.hu


 

2016. február 26. 16:08

Minden jog fenntartva. 2023 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA