MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Baton Ruge és Noir by BR

Lapunk rendszeres olvasóit biztosan nem hökkenti meg a címben található két márkanév, hiszen szinte minden korábbi számunkban bemutattunk egy-két kiváló vételnek ígérkező hangszert a gyártótól, mely jó szokásunktól ez alkalommal sem szeretnénk eltérni. A sors keze, na és a Duo Hangszerbolt ajánlása egy akusztikus (Baton Rouge X1C / D SUN) és egy elektromos (Noir by BR Ira-SSH/MR) hangszerre esett.

Baton Rouge  X1C / D SUN

A BR akusztikus gitároknál tulajdonképpen megszokott – sőt akár védjegyként is aposztrofálhatnánk – hogy valami kis plasztika, véset, dombormű díszíti a hangszerek testét, fejét, amely igyekszik egyediséget, extra vizuális élményt kölcsönözni minden egyes modelljüknek. Nincs ez másként a most bemutatásra kerülő D SUN modellel sem, hiszen a hangnyílást napkorongként felfogva kézenfekvő, hogy köré sematikus napsugárzást ábrázoljunk, amely így már egy modell nevét is eredményezheti, és „jól áll” a hangszernek is. Jópofa ötlet és tényleg megkülönböztető jelrendszer ez, ami igazán hasznosnak és üdítőnek mondható a tömeg és tucatgyártós korunkban. Persze a szkeptikusok ilyenkor szoktak előhozakodni azzal, hogy ettől még nem lesz jobb, vagy rosszabb egy gitár. Ez igaz... de más szemszögből nézve a dolgokat, ha egy gitár eleve jó és még ilyen kis finomságokat is becsempész az életünkbe, máris jobban érezhetjük magunkat. Nyilván(szerencsére) nem vagyunk egyformák – s azt persze nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a hangszer alapból legyen jó – de nekem ezek a kis extrák mindig bejönnek. A D SUN pedig elég jó ahhoz, hogy büszkén viselje a „napocskát”.

Közelebbről vizsgálva a hangszert, tömör kanadai cédrus fedlapot, mahagóni oldal- és hátlapot és teljesen natúr matt fényezést, valamint egészséges, erőtől duzzadó megszólalást találhatunk bruttó 69.900Ft-os árért. Így már egészen biztos, hogy érdemes lesz elgondolkodnunk ezen a lehetőségen, ha épp gitárvásárlás előtt állunk, hiszen ez a tétel kimondottan megéri az árát.

Noir by BR Ira-SSH/MR

Ennél a gitárnál rögtön az elején le kell szögezzük, hogy belépő szintű hangszerről beszélünk, ahol a 46.800Ft-os ár egy kiváló minőségű puha tokot is tartalmaz.

Maga a gitár hagyományos strat forma, amely nagyon szép fémes vörös matt fényezésű. Ennek köszönhetően selymes, puha tapintású az egész hangszer. Az alapanyagok megválasztásánál hársfa testre, juhar nyakra és rózsafa fogólapra esett a gyártó választása. Utóbbi 22 darab érintőt számlál. A hangszedők leosztása – gondolva a fiatal rockerekre – H-S-S, azaz a hídnál egy humbucker, középen és a nyaknál pedig egy-egy single coil hangszedő található, melyekhez egy hangerő és két tónusszabályzó, valamint egy ötállású hangszedő-váltó tartozik.

Ennek megfelelően a hangszer hangzásában is hozza azt, amire tervezték. A nyak hangszedővel blues-os témákat és a középső hangszedővel közös osztott állásában lágyan csilingelő kíséreteket, míg a híd hangszedővel a rockos riffeket és a szóló játékot prezentálhatjuk. A híd és a középső hangszedő osztott állásában mehetnek a funky témák és a bontogatós kíséretek, és a középső hangszedőn pedig a jellegzetes száraz „dróthang”. Természetesen mindez az árkategória szintjéhez igazodva.

Próbálgatásra fel!

Andrásik Remo


2016. február 22. 16:14

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA