MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Életképek - Földes Gábor (Gaben)

Folytatjuk életképek címmel indított önálló sorozatunkat, melyben ugyanazon kérdéseket tesszük fel számos hazai művésznek azt remélve, hogy a válaszaikból (önállóan és összességükben is) egyedülálló kép rajzolódik majd a hazai zenei életről és a zenész hivatásról.

Mivel foglalkozol éppen?
Vállalkozom, kisgépszerelő vagyok (elektromos és benzines kisgépek, stúdió- és hangtechnikai berendezések javítása), villamosmérnök diplomamunkát írok.

Mik a szakmai terveid a közeljövőre?
Zenekarok folytatása (3 is van). Stúdió fejlesztése. Mikrofonokat kezdtem gyártani és tuningolni...

Új anyag? Koncertek? Szólótervek? Zenekari tervek?
Folyamatosan csinálok új anyagokat mint zenész, hangmérnök és producer. Saját szóló anyagot tervezek, de majd egyszer...

Szerinted merre tendál a hazai zeneipar?
Úgy fogalmaznék, hogy korlátozott és műveletlen. A világ igazi zenéiből csak kevés jut el ide és javarészt a "bizniszmuzsika" dominál. Azért vannak gyöngyszemek!

Milyen pozitív/negatív trendeket tapasztalsz?
Ízlések és pofonok. Örülök, hogy a playback kezd visszaszorulni!

Szerinted meg lehet élni ma a zenélésből - te ebből élsz?
Meg, ha bekerülsz a körforgásba és ügyesen forgatod a lapjaidat, kitartó vagy és nyitott, nem utolsó sorban pedig, ha megvan benned a zenei alázat! Én ebből éltem, de a lapforgatás nem nekem való, így egyéb dolgokat is csinálok, amikben természetesen örömömet lelem!

Mennyit keresel egy évben? (csak ha nem sért a kérdés)
Megvan mindenem! Ezt köszönöm!

Milyen területről származik több bevétele ma egy hazai zenésznek: koncertből, vagy lemezeladásból, esetleg jogdíjakból?
Koncertből! A jogdíjas kérdést gondolom viccnek szántátok!

Mit gondolsz a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerinted miért?
Régen jobb volt. Valami elveszett. Sokan akarják megmondani a frankót. Anno a nép egyet akart, hasonlítottak az érzések, így egy szónokra jobban figyeltek... no meg kevesebb szónok volt. Szét van darabolva, mindenki megtalálja a saját ízlését; sokan vannak, elkurvultak, unalmas, nincs fejlődés... No, de ne legyünk pesszimisták, lesz ez még így se!

Van-e jelölted, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?
Abból, aki nem akarja és lesz olyan "szerencsés" hogy észreveszik.

Mi a véleményed a tehetségkutatókról általában?
Szánalmasak (nem elsősorban a TV-s műsorokra gondolok)! Tapasztalataim szerint a zsűrinek nincs joga ott lenni, s általában le van zsírozva és szerintem felesleges... 1-2 hét és elfelejtik. 8 éve nincs TV-m, de azt tudom, hogy minden háztartásban ott van a szoba közepén és azzal mérgezik magukat. Aki nem folyik a csapból is, annak nehezebb...

Mi a véleményed a zenei utánpótlásról?
Iszonyat tehetségesek, lehetőségek korlátlanok, de kevés a jó Tanár. Nekem voltak jó mentoraim, nekik van mit megköszönnöm! Köszönöm! Sok a jó gitáros, dobos, de az életük ennyi: Jó, vagy, te vagy a legjobb, nyomjad... közben észre sem veszik, hogy elszállt az életük és semmire sem vitték. Olyan álmokat kergetnek, amik nem az ő álmaik, csak kitalálták, hogy nekik ez kell, amit olyan mélyre ültettek el bennük, hogy amire rájönnek - ha egyáltalán rájönnek - , hogy nem is ezt szeretnék az élettől, már el is múlt!

Mi a véleményed a fesztiválokról?
Jók!

Mi a véleményed a zenei klubéletről?
Nálunk 2 hely van, ahol bárki zenélhet, a 3.-ba már nehezebb bekerülni név nélkül!

Szerinted mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?
"Fejétől büdösödik a dal!"
Pénzek megfelelő elosztása, visszajuttatása, támogatás, motiváció... gyerekek, tehetségek segítése, és ami hiányzik: ha a gyerekem hamisan énekel majd, vagy nem tud zenélni, azt mihamarabb megmondom majd neki... A média kezében a kulcs, de "In vino veritas!"

Köszönjük a beszélgetést...


2016. február 18. 17:22

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA