MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Nano-nano

Az előtag az utána lévő mértékegység ezermilliomod részét jelzi. Eredeti jelentése törpe.

Jó sok idő telt el azóta, mióta a KORG az agyunkba véste, hogy egy kicsi MIDI-kontroller is lehet pont olyan jó, mint nagyobb méretű társai.
A nano-széria azóta megélte a második kiadást, új funkciókat is kapott, de a 3 alaptermék (nanoPAD, nanoKONTROL, nanoKEY) családja nem bővült.
Egészen eddig!

A nano-k óta eltelt időben sok dolog megváltozott, sokat javult a Bleutooth technológia, kiváló applikációk jelentek meg hordozható eszközökre (lásd: KORG Gadget!). Így a kihívás nyilvánvaló volt, fejleszteni kell a 3 termékből álló családot. Régóta vágyom már egy hordozható, de funkcióiban egyesített kontrollerre, amit az iPad-del tudnék használni úton-útfélen. Most 2016-ban azonban, a NAMM Show apropóján a KORG megvalósítja az álmomat, és bízom benne, hogy nem csak az enyémet. Megjelent a nanoKONTROL Studio és a nanoKEY Studio!

A két eszköz könnyen elkülöníthető, míg a KONTROL Studio egy transport/fader gondolkodású eszköz, elsősorban a vezérlés megkönnyítésére született, addig a KEY Studio, egy mobil MIDI-billentyűzet, potméterekkel, gumipadokkal és egy kiváló érintő-vezérlővel. Ami azonban közös bennük, hogy nagyon könnyűek és a hagyományos USB mellett Bluetooth-szal is tudnak csatlakozni.
Ennek elsősorban a táblagépeknél van jelentősége, ugyanis egy darab Lightning-portot elég könnyű elhasználni, mondjuk töltésre, vagy Uram bocsá' egy modernebb hangkártyára.

Azt, hogy hogyan és mire lehet ezeket a kontrolleket használni, abba nem nagyon mennék bele, bízván abba, hogy az olvasó nem először lát ilyet életében, ezért csak az új funkciókat emelném ki.

A nanoPad-ban már használhattuk a Scale funkciót, miszerint a hangnem és a skála kiválasztása után az érintőfelületen a skála hangjait tudtuk játszani, megkönnyítve ezzel a dallamok kitalálását. A nanoKeyStudio-ban ezt a módot kiterjesztették és a skála hangjainak megfelelő billentyűk világítanak, valamint a skálához tartozó 8 legkézenfekvőbb akkord közvetlenül a gumilapokkal is feljátszható!

A kinézet - azon kívül,  hogy a több funció miatt a méret megnőtt - nem nagyon változott, letisztult formavilág jellemzi mindkét eszközt. Ezt párosítva a slim-desing elgondolással és a csekély súllyal, már nem lehet több kifogásunk, hogy magunkkal vigyük őket. Szinte bárhova.

Gergics Attila
http://audmax.hu


2016. február 6. 06:47

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA