MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Dely Domi – száguldó vokalista

Magyarország egyik legfoglalkoztatottabb vokalistája, Dely Domonkos ezúttal nem valaki mellett énekel, hanem egy saját, 6 számos CD-t jelentetett meg 1JZ vvti címmel. Domi vokálozott már Für Anikó, Tompos Kátya, Jamie Winchester, Hrutka Róbert, Presser Gábor, Ákos és Kálloy Molnár Péter mögött is, tavasszal pedig azért került a figyelem középpontjába, mert Boggie oldalán előadta a Wars for Nothing című dalt Bécsben, az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében.

Ütőhangszeres vagy énekes vagy? Esetleg mindkettő?

Zenei tagozatos általános iskolába jártam, tehát hét éves korom óta énekelek. Dobolni tíz évesen kezdtem. Bár dobos akartam lenni, de énekes-vokalistának tartom magam. Azt a remek kifejezést találtam ki még anno magamra, hogy "minimál perkás"! :-) Mondjuk az LGT koncerteken akkora szettem volt, mint egy rendes ütőhangszeresnek!:-)

Melyek voltak a legemlékezetesebb produkciók, koncertek, amiket vokalistaként átéltél?

Elsőként Jamie-Robi Zenekart említeném, ahol mindent tanultam és mindent megkaptam, amit egy ember csak remélhet, ha zenél vagy zenész szeretne lenni. Mind zeneileg, mind emberileg-barátilag! Büszkén nézegetem Ákos Andante aranylemezemet. Csodálatos turné volt. Még szinte friss élmény a 4 arénás LGT koncert és az alsóörsi LGT-fesztivál!
És bár nem vokálozás, de Verdi Requiemjét énekelni a Zeneakadémián, azt hiszem jogosan nevezhetem felejthetetlen emléknek!


 
Hogyan született meg a saját lemezed?

Körülbelül két éve döntöttem el, hogy megcsinálom. Már előtte is érlelődött, fogalmazódott bennem, de nem akartam vagy nem mertem rászánni magam. De éreztem, hogy meg kell csinálnom és szerettem volna átadni azt, ami bennem volt/van. Egy olyan személyes zenei anyagot szerettem volna, ami rám jellemző. Azt hiszem sikerült. Nagyon örülök neki!
Nagyon jó érzés volt úgy csinálni lemezt, hogy bármerre jártam, mindenhol nyitott ajtók fogadtak. Legyen szó zeneszerzésről, hangszerelésről, szövegről, stúdiómunkáról. Megtisztelve érzem magam, hogy ilyen emberekkel vagyok körülvéve. Sára Bori Heléne, Duba Gábor, Hrutka Róbert, Mohai Tamás, Sebestyén Áron, csak hogy pár nevet említsek.

Előadásmódodra, zenei pályádra kik voltak hatással?

Erre a kérdésre csak be kell másolnom az említett zenekarokat, zenészeket, akikkel a legemlékezetesebb koncerteken léptem színpadra!:-) De hogy pár külföldit is megemlítsek: Peter Gabriel, Phil Collins és a Genesis, Frank Zappa, Sting, David Gray, Varttina.
Kicsit visszakanyarodjak itthonra: Zagar és persze Zságer Balázs játszik olyat, ami egyre inkább beköltözik a füleimbe és talán egyszer majd...

Az éneklés mellett driftezel is. Honnan jött az autóversenyzés és milyen szinten űzöd?

Az autók szeretete kicsi korom óta megvan. Rali, Forma1, wtcc, mindegy csak négy kereke legyen! A driftelést kilencedik éve csinálom, négy éve versenyzem a profik között. Két magyar bajnoki ezüstöm van, de sajnos még soha nem nyertem. Idén ezen is szeretnék változtatni.

Nagy Szabolcs


2016. január 20. 17:24

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA