MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Kütyükábel

Ha igaz lenne a mondás, a nagy mindig jobb, ügyet sem vetnénk a telefon, MP3 lejátszó és egyéb kütyügyártók miniatürizálási mániájára. De nem tehetjük! A mini jack visszavonhatatlanul beszivárgott az életünkbe…

A nyolcvanas évek végén még egy műanyag hathármas jack dugóért is közelharcot kellett vívni a közeli Keravill-ban, csak ámulva néztük a kiválasztottak XLR (akkor még kenonnak mondtuk) csatlakozóit. Tuchel, amit mai szemmel nyugodtan hívhatunk a német elektronikai ipar zsákutcájának, viszont volt dögivel. Minden buli forrasztással kezdődött, forrasztással folytatódott, és azzal is végződött. Megtanultuk becsülni a jó csatlakozókat, kábeleket.

Aztán a fogyasztói társadalom berobbant az életünkbe, s elárasztott minket a különböző gyártók csatlakozóival. Lassan megtanultuk azokat a fogalmakat, amiket tuchelos korszakunkban nem is értettünk: megbízható, robosztus, tartós… És milyen gyarló is a gyakorló hangember, megszokta a jót. Használja a jót. És élvezi a jót. Na, persze ne feledjük, elvégre magyarok vagyunk, néhányan még mindig folytatják az utóvédharcot: gagyi csatlakozó, gagyi kábel, és sok-sok bindzsizés. Minden buli előtt, alatt és közben. De ők vannak már kevesebben! A többség, és itt most a hivatásszerűen csatlakoztatást folytató hangászokra gondolok, végérvényesen elveszett. Kényelemből (?),  megszokásból (?), jól felfogott érdekből (?) a kiváló, robosztus csatlakozókat használja, hátat fordítva a régi forrasztós, megfejtős időknek.

És akkor tessék! Ideraknak nekünk egy körömnyi, már ránézésre kontakthibás csatlakozót, a mini jack-et! Ezek forrasztásánál még egy gyakorlott szakember is vesz egy mély levegőt, aztán hosszan és lassan kifújva áll neki megcsinálni. Ha pedig Y kábelt kellene szülnie, hát földhöz csapja a sapkáját és sokáig ugrál rajta…

De ugyanakkor itt a nagy többség, aki életvitelszerűen nyomkodja a telefonját, vagy azt a megszámlálhatatlan kütyüt, tenyérszintit, effektet és a Jóisten tudja még mit, amiket már méretük okán is csak a háromfeles jack-kel lehet összekötni. Ők mind különböző hosszúságú 3,5mm-es jack kábelért kiáltanak!

Szerencsére a hiátusra hamar ráéreztek a kábelgyártók is, és ontják magukból a minikábeleket. A Quiklok olasz gyártó több sorozatot is állított a kütyüzők szolgálatába. Aki megunta a bevásárlóközpontok gagyi home-kábeleit, és biztos csatlakoztatásra vágyik, számos kész kábel közül választhat.

De mitől jobbak ezek, mint az agyakba égetett piros-fekete madzagok? Igazándiból két nagy különbség van: jobb a kábel, és összehasonlíthatatlanul jobb a csatlakozó is. A Quiklok AD, STR és S sorozata kizárólag fém csatlakozóval készült, ami ebben a kis méretben elengedhetetlen, ha tartós kontaktusra vágyunk. (Apropó! Tudta, hogy a háromfeles jack onnan kapta a nevét, hogy a csatlakozó hengeres részének, ahol az érintkezők vannak, pont 3,5mm az átmérője?) Persze a jó, robosztus felépítésű csatlakozó önmagában semmit nem ér, ha a hozzá tartozó árnyékolt kábel nem bírja a gyűrődést, vagy az elektromos paraméterei gyengék. A Quiklok kábelek kimagasló mechanikai paraméterekkel bírnak, a kiváló hangfrekvenciás átvitelt pedig az oxigénmentes rézvezeték garantálja.

Szenvedett már azzal, hogy nem szólalt meg a telefonja, amikor a tokon keresztül próbálta csatlakoztatni? Naná, hogy kicsi a tokon a lyuk, így nem lehet teljesen bedugni a jack dugót. A Quiklok erre is talált megoldást. A jack tövénél kisebb a csatlakozó átmérője, hogy ne akadjon fenn a tok nyílásán… 

Félre tehát a fanyalgással, a Quiklok kütyükábelei új dimenzióba helyezik akár az otthoni zenehallgatás, zenekészítést, kütyüzést. Beszerezhető minden valamit magára adó hangszerboltban az AUDMAX partnereinél!

Hermann János
http://audmax.hu


 

2016. január 16. 17:45

Minden jog fenntartva. 2023 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA