MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Zenével a daganatos betegekért

Budapest, 2015. november 19. – Nem csak a WHO és az OECD jelentései kongatják a vészharangot a rákos megbetegedések magyarországi arányával kapcsolatban. A hazai zenei élet kiválóságai egy nagyszabású jótékonysági koncerttel kívánják felhívni a figyelmet a helyzet súlyosbodására és egyúttal a hospice ellátás fontosságára.

Arányaiban Magyarországon hal meg a legtöbb ember daganatos megbetegedések miatt a legfrissebb OECD-jelentés szerint. Ráadásul egyre több ember szenved a ráktól: míg 1960-ban a halálesetek 15 százalékáért felelt a sejtek kóros elburjánzása, 2013-ban már az elhunytak 25 százalékának volt daganata hazánkban. „Sokan felháborodtak a WHO legutóbbi jelentése miatt, amely a pácolt és feldolgozott húsokat rákkeltőnek minősítette, ugyanakkor valamit tenni kell a megelőzés érdekében, illetve segítséget kell nyújtani a daganatos betegségekben érintetteknek” – tette hozzá Dr. Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány orvosigazgatója.

Pontosan ezt kívánják tenni a magyar zenei élet elismert művészei, akik egy nagyszabású jótékonysági koncerttel kezdik a 2016-os évet. A Benkó Dixieland Band mellett az Óbudai Danubia Zenekar lép színpadra a Művészetek Palotájában január 3-án, és mindkét együtteshez csatlakozik Szekeres Adrien. „A jegyek ára teljes egészében a 25 éves fennállását ünneplő Magyar Hospice Alapítványhoz kerül, ahol a már csak tüneti kezelésben részesülő, súlyosan beteg daganatos emberek testi és lelki szenvedéseit enyhítik az összegből” – mondta Karácsony János, az LGT korábbi frontembere, aki „Szimfonikus Zenevonattal” hozza a segítséget.

Dr. Benkó Sándor Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar klarinétos így vallott a Benkó Dixieland Band fellépésének okairól: „Fiatalon mindenkit a karrier és a családalapítás foglalkoztat, az idő azonban magával hozza az elmúlással kapcsolatos gondolatokat. A sors fintora, hogy épp az utolsó időszakban vagyunk leginkább kiszolgáltatva. Óhatatlanul is megkérdezzük magunktól, hogy mit tehetünk? A Magyar Hospice Alapítvány a legkilátástalanabb helyzetben áll a betegek mellé, aminél kevés nemesebb célt ismerek.” Szekeres Adrien a saját környezetében is szembesült már azzal, hogy milyen embert próbáló feladat a végső stádiumban lévő betegek ápolása, ezért is vállalta a fellépést annak ellenére, hogy az év végén több koncertet ad.

Kapcsolódó linkek és további információ:
Magyar Hospice Alapítvány: http://hospicehaz.hu/hirek/25-eves-jubileumi-koncert
Óbudai Danubia Zenekar: http://odz.hu/koncertek/minden-perc-ertekes/
Művészetek Palotája: https://www.mupa.hu/program/minden-perc-ertekes-2016-01-03_19-30-bbnh


2015. november 19. 17:29

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA