MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Roland TD-25/TD-25K/TD-25KV

Huszonvalahány évvel ezelőtt még a TD-7-et és az SPD-11-et mutattam be Roland demonstrátorként és abban az időben egy MEX-nek nevezett zenekarban alkalmaztam néha a hibrid dobolást (elektromos lábdob és tamok, pergő, cin viszont akusztikus), amikor nem fértünk el a színpadon rendesen a TV-k miatt. Aki nem érti, olvasson utána. Nagyon kis érdekes zenekar voltunk. Az az igazság, hogy modern volt, meg újszerű így játszani, de nem szerettem. Macerás volt beállítani a hangokat, nem volt komfortos a gumilap... stb.

Most rukkolt ki viszont a Roland azzal a TD-25-ös modullal (illetve TD-25K / TD-25KV dobszettel) ami rendkívül felcsigázta az egyébként türelmetlen, az elektronikai kütyükhöz (pl. okostelefonok) nem éppen pozitívan hozzáálló énemet. Ennek oka az EGYSZERŰSÉG, amely remek hangokkal és TÉNYLEG hasznos funkciókkal párosul ebben a hangmodulban.

Először is a hangokat emelném ki. SuperNATURAL hanggenerator. 233 hang. Nem tűnik soknak így elsőre, de elég és ezek megegyeznek a TD-30 csúcskategóriás modul hangjaival, hiszen abból vették ki. Kerestél már 800 hangot tartalmazó modulban egy értelmes pergőhangot? Ha ismered ezt a kínt, próbáld ki a TD-25-öt és megismersz egy új világot mely sokkal szebb lesz és barátságosabb.

Rendkívül egyszerű a kezelése. 6 különféle stílusra vannak bontva a szettek, stílusonként 3 gyári és 3 user szettet tudsz kiválasztani. Lásd fotó. A hangok kiválasztása és az effektezés is felhasználóbarát. Egy gomb megnyomása után külön potikkal választhatod ki a megfelelő dobhangot, hangolhatod, tompíthatod, vagy beállíthatod a hangerejét. Coach funkció és könnyen elérhető metronóm. Bár „a gyakorlás a kollégák hátbatámadása”
(az idézet Czibere Józseftől származik), de lássuk be határozottan hasznos dolog.

Játszottál már olyan gitárossal, billentyűssel együtt, aki nem tudta pontosan eldönteni, megfogalmazni neked milyen dobkísérettel hallgatná a szerzeményét? Megoldás: az általa elküldött zenei ötletet pendrive-ról beolvasod a TD-25-be, majd felveszed a dobolásod vele (ha akarod zenével, ha akarod csak a dobot), visszatöltöd a pendrive-ra WAV formátumban és már küldheted is neki az ötleteidet vissza. Természetesen USB memóriából bármilyen zenével feltöltheted a modult, hogy dobolhass rájuk. Külön potival állítod a zenének és a dob hangerejét, illetve hangszínezheted a master kimenetet. A pergő és a ride pozíció érzékelése, valamint a hagyományos lábcin technikákat támogató VH-11 V-lábcin játékérzete meglepte a Ceglédi Dobosgálán a TD-25KV kipróbálóit is.

Mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki ezt a remek hangszert, ha másért nem, akkor azért, hogy legyen egy jó napja.

Legjobbakat:
Schvéger Zoltán


2015. november 16. 17:41

Minden jog fenntartva. 2023 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA