MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Meinl Classics Custom Dark cintányérok

Míg a '90-es években a MEINL cintányérok a többi világmárka mellett inkább csak a kezdő, vagy közép kategóriákban jöttek szóba, azóta rendkívül nagy fejlődésnek lehetünk szem és fültanúi a Meinl háza táján. Ma már kimondottan széles a választék és nincs megállás, évről évre újabb és újabb modellek kerülnek bevezetésre. Nekem személy szerint nagyon tetszik ez a fejlődés, szimpatikus az új hangzások keresése, a folyamatos kísérletezés a különböző ötvözetekkel és megmunkálási technológiákkal. A Meinl az egyetlen cég, aki a négyféle különböző bronzötvözetből gyárt cineket, így választékában minden megtalálható, a tradicionálistól a modern soudokig és ezek számtalan kombinációja. Mindez nagyon igényes kinézettel és megbízható német minőséggel párosul. Kijelenthetjük, hogy az elmúlt évtizedekben a Meinl cég cintányérjaival egyértelműen felzárkózott a világ élmezőnyéhez. A kézi kalapálással készülő Byzance széria például egyértelműen a modern cintányérgyártás egyik csúcsterméke.

A mai teszt alanya szintén egy Meinl újdonság, amely a tavalyi évben jelent meg... a Classics Custom Dark sorozat. Egy ilyen szettet kaptam tesztelésre, véleményezésre az következő méretekkel: 20 Ride,14 HH,19 és 20 Crash.

A Classics Custom alapvetően egy középkategóriás sorozat, amely B10-es bronz ötvözetből készül. A cinek felületén jól látható, hogy a megmunkálás során esztergálást és kalapálást egyaránt alkalmaznak. Az általános Classic Custom modellek mellett a Classic Custom Extreme Metal szériával a kemény műfajokban mozgó dobosoknak is kínálnak már tányérokat egy ideje. A Classic Custom Dark sorozattal most a sötétebb tónust kedvelő kollégáknak próbálnak a kedvében járni. Nagyon jó ötletnek tartom hogy ebben az elérhetőbb árkategóriában is készülnek Dark cinek, ami nem csak a cintányérok hangzásában, de a megjelenésükben is kifejezésre jut. A felületüket ugyanis a gyártás során egy speciális eljárással befeketítik. A kivitelezés gyönyörű, a narancssárga logó és a feliratok nagyon jól mutatnak a feketén. Rögtön a régi szeretett Meinl Raker lábcinem jutott eszembe...

Alapvetően nagy kedvelője vagyok a mélyebb, sötétebb hangú cineknek, mert karakteres, mély tónusú, férfias hangjuk van, ugyanakkor szépen bele simulnak a zenébe. Ezért is kíváncsian vártam, hogy mit nyújtanak majd a Classics Custom Dark sorozat darabjai.

Egy hete ezeken a tányérokon gyakorolok. Már a legelső benyomások meggyőzőek voltak. Az egész szettre kiegyensúlyozott, konkrét, jól kontrollált, határozottan sötét hangzás jellemző.
Elsőre a lábcin nyerte el a tetszésemet. Erőteljes, nem túl csilingelő, konkrét verő hang és rövid, határozott chick hang jellemzi. Nagyon univerzális, sok stílusban használható hangszer. Simán megállja a helyét akár felső kategóriás tányérok között is. Stúdiózáshoz is bátran ajánlom.

A sorozat négyféle méretben kínál crash tányérokat (16, 18, 19, 20). A tesztelésre érkező szett manapság újra divatos nagyobb méretű beütőkkel jött. Nagyok és hangosak, de nincs semmi zavaró felhang. Megvan viszont bennük az a jóféle füstösség, ami miatt különösen kedvelem a dark tányérokat. Szépen elkülönülnek egymástól hangmagasságban és kellően érzékenyek, ami egyértelműen megkülönbözteti őket a kezdő kategóriáktól.

A ride szintén mély tónusú, konkrét, viszonylag száraz hangzású. A kúp hang jól elkülönül a palásttól és elég hangos is. Mégis ezt érzem a szett gyenge pontjának. A lábcin és a beütők után kicsit csalódás volt, hogy a ride az én ízlésem szerint túl rockos hangzású, nem annyira sokoldalú mint a sorozat többi darabja.

Összefoglalva, a Meinl Classic Custom Dark cintányér sorozat egy komoly elkötelezett cég igényes terméke. Biztos vagyok benne, hogy a vizuális megjelenés miatt is sokan fogják ezeket a cintányérokat választani, de az egyik legnagyobb előnyük, hogy elérhető, közép kategóriás árakon hangzásban is feltűnően magas minőséget nyújtanak, különösen a lábcin és a beütők. Élveztem rajta játszani és csak ajánlani tudom intenzíven gyakorló, koncertező dobos kollégáimnak is.  

Jánky Zsolt


2015. november 10. 16:05

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA