MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

QUIMBY helyzetjelentés – Teátrum turné

Október elején indult Miskolcon a Quimby Teátrum turnéja, mely bő egy hónapon át fut még november közepéig. Ezzel kapcsolatban faggattuk Kiss Tibit, akit a felkészülési időszakban a próbahelyről ragadtunk ki egy rövidebb interjú erejéig. A központi téma természetesen a mostani műsor volt, de kibukott néhány plusz információ is a zenekar jövőbeni terveivel kapcsolatban.

Nos, nagy örömünkre októberben Miskolcon indul ez a színházi turnétok, korábban, pár évvel ezelőtt ti már jártatok itt egy hasonló programmal, illetve máshol is természetesen. Mennyiben különbözik az idei, ez az őszi etap az előző programtól?

Hát, mindegyik előadás más és más. Az utóbbi időkben olyan másfél évente szoktunk ilyen úgynevezett teátrum turnét csinálni, tehát, ez a Quimbynek a színházi köntösbe bújtatott előadása, és hát más a dalsorrend, más-más dalok is vannak benne, meg ilyen újra, illetve áthangszerelt számok, plusz ugye ebben vannak jelenetek is. Aki volt már ilyenen, az tudhatja, tehát a zenekar egyes tagjai a színészi képességeiket is meg fogják villantani, ezek is mindig új és újabb poénok és más-más történetek.

Kvázi Livius és Dodi a főszereplők. Nekik vannak leginkább ilyen kvalitásaik, vagy csak ők vállalták föl ezt a zenekarból?

Igen, ők a mi Hacsek és Sajónk. Tehát Dódi és Livius, csak van, amikor Jacek és Pucek, van, amikor Ádog és Bédog, tehát többféle köntösbe bújnak az előadás során. Ők egy duettet alkotnak, és főleg ők ketten prezentálják ezeket a jeleneteket, mikrojeleneteket, de ezt most vizuálisan is meg fogjuk jeleníteni, mert hogy lesz nagy kivetítés, meg persze élőben is történnek a dolog, tehát nagyon készülnek rá a srácok.

Mennyi ebben a sponteneitás? Mi fér bele a művészi szabadságba? Vagy aránylag egy szerkesztett programhoz kell igazodnotok?

Ez jobban hasonlít egy színházi előadáshoz, mint egy koncerthez, tehát vannak szempontok, meg van szerkesztve a műsor, megvan a dramaturgiai lánc, amire fölfűzzük a műsort. Ugyanúgy végszavak vannak, amikhez igazodunk, és vannak ilyen-olyan helyzetek a műsorban, ami természetesen improvizatív is. De a nagyja meg van szerkesztve, mint egy színházi előadás - nyilván azon belül a színészek eltérhetnek itt-ott az előírtaktól. Meg a zenei dolgok, azok az adott pillanatban születnek meg és ott is mindenki szabadabban kezeli a szólóit, hogy most két kör szóló, vagy egy kör szóló van, nem ugyanazok vannak minden helyszínen, de alapvetően azért egy színházhoz hasonlóan megírt, megkomponált, megszerkesztett előadás ez.

Mondtad, hogy színházi elemek is vannak ebben az előadásban, mennyire kell ezt próbaszinten begyakorolni?  Van lehetőségetek mondjuk egy főpróbára egy eredeti közegben vagy csak a Quimby próbahelyen zajlanak a próbák?

Hát, jó lenne egyébként egy ilyen lehetőség! Sajnos erre nincs mód, azt szoktuk csinálni, hogy mindent lepróbálunk végszavakkal, külön a vizuállal, a fényessel megnézzük. A technikai dolgok itt tényleg nagyon fontosak, mert elég bonyolult technikailag a műsor, lesz akusztikusabb megszólalás, lesz ugye elektromos, vannak benne mikroportok, time-kódolni kell a vizuális elemeket is, szóval nagyon sok minden van, de ezek főleg technikai dolog. Nagyon korán megyünk le Miskolcra, hogy mindezeket összehangoljuk az első előadásra, úgyhogy itt tudjuk majd a műsor előtt tökéletesre hangolni a dolgokat.

Hány helyszínre, illetve hová mentek ezzel a különleges műsorral? Úgy látom, kb. egy hónapon keresztül megy ez a turné.

Nem is tudom pontosan, tizenvalahány állomás van november közepéig, és fontos, hogy ebből film is készül, és föl lesz véve egy-két olyan előadás, ami mellé forgatunk is, és egy ilyen picit szürreális mozit készítünk majd belőle. Tehát nem kimondottan koncertfilmet, hanem ez még meg lesz spékelve vágott jelenetekkel is. És ami még fontos, hogy ezeken a koncerteken nagyon sokszor olyan dalokat is előveszünk, amiket egyébként rock koncerten nem játszunk, esetleg erre a sorozatra át is hangszerelünk. Nem a slágerekre épül a műsor, hanem olyan dolgokat próbálunk elővenni, amiknek kedvez ez a színházi környezet, tehát ez a humoros és teátrális dolog, mert hogy ezek jól működnek ebben a térben. Lesznek szerintem izgalmas mozzanatok.

Ezeket a fellépéseket egy bő hónapon át viszitek, közben van sima koncertetek is esetleg klubban, vagy más helyszínen?

Nem-nem! Csak erre koncentrálunk. Elég sűrű ez a program, van olyan hét, hogy három-négy előadás van leszervezve. Más agy kell ehhez, más dolog ez. Egy rock koncert, az egy nagyon más produkció.

Nem akarlak szembe dicsérni, én voltam a múltkorin, itt Miskolcon, az parádés volt. Ahogy hallom, nagyon fogynak a jegyek a mostani sorozatra is. Még egy kérdésem van Tibi, 2013-ban volt a Kaktuszliget – mi jöhet ez után, illetve mikor jöhet megint egy friss dalokat tartalmazó lemez?

Hát, most ha vége van ennek a turnénak, már télen elkezdjük a kreatív munkát, ami az új dalok gyártásáról szól. Gyártósorra kerülnek az új dalok, és ezt folytatjuk tavasszal is, közben azért lesz egy pár rock koncertünk, de tartani fogunk egy hosszabb szünetet, kimondottan azért, hogy az alkotással tudjunk törődni. Úgyhogy tavasszal főleg próbálni, meg stúdiózni fogunk és akkor tavasz végére, nyár elejére várható az új anyag. Azon kívül még másik dologgal is készülünk, de nem akarok mindent elárulni… Merthogy jövőre 25 éves lesz a zenekar és ehhez kapcsolódik két-három nagyon fontos projekt. Mind szellemi termék szintjén is, meg olyan koncertek, meg olyan előadások...

Paya


2015. november 3. 14:25

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA