MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Életképek - Budapest SKA Nu-Jazz Orchestra (BuSKAnjo)

Az életképek sorozatunkat ezennel kibővítjük a legfiatalabb kollégák irányába is. Igyekszünk minél több olyan zenészt/zenekart megszólaltatni, akik az elmúlt évben részt vettek a Cseh Tamás Programban. Ebben a sorozatban ugyanazon kérdéseket tesszük/tettük fel számos hazai művésznek azt remélve, hogy a válaszaikból (önállóan és összességükben is) egyedülálló kép rajzolódik majd a hazai zenei életről és a zenész hivatásról.

Mivel foglalkozol éppen? A szeptember elején megjelent első, Legyen ez a nap című albumunk népszerűsítése köti le minden szabadidőnket.

Mik a szakmai terveid a közeljövőre? Szeretnénk az új anyagot minél több koncerthelyszínen megszólaltatni.

Új anyag? Koncertek? Szólótervek? Zenekari tervek?

Nagyon örülnénk neki, ha a koncerthelyszínek is partnerek lennének egy lemezmegmutató-koncert sorozat létrejöttében. Új programmal készülünk, így aki most újra hallja – hallaná – a zenekart, az szinte teljesen új műsorral fog találkozni. A zenekar tagjai közül többen is – szerencsére – igen foglalkoztatott muzsikusok, ami jó, mert kiváló zenészekkel nagyon jó színpadon lenni, másrészt nehéz is picit, az egyeztetések miatt.

Szerinted merre tendál a hazai zeneipar?

A külföldi trendek másolása továbbra is nagyon népszerű. Kevés önálló hangot hallani, akik érdekesen, különlegesen nyúlnak a hangszerhez és a dallamokhoz. Sok zenekar munkájából kiveszett a zenélés öröme. „Másoljunk le valakit, aki épp menő, és azt csináljuk mi is…” Szakmailag ez rossz hozzáállás, miközben a rádiók és a koncerthelyszínek is visszaigazolják ezeket a döntéseket. Szomorú, h a rádiókban egy nap többször lehet „Kispált” hallani, mint új magyar zenekarokat összesen.

Milyen pozitív/negatív trendeket tapasztalsz?

Nagyon nehéz áttörést elérni, mind a klubok, mind a rádiók terén. Nem kell mindent zenekart heavy rotációban játszani, de legalább egy-két hétig mindenkit be kellene engedni, és a hallgatók döntsék el, hogy a mainstream mellett kire kíváncsiak....

Mit jelenthet a CSTP támogatás egy kezdő zenekarnak? Mit jelentett nektek?

Folytatva a fenti kérdésre is… Mert, ha már az NKA a CsTPn keresztül támogatott zenekarokat, ésszerű lenne, és az elején ez is hangzott el, hogy az M2-MR2 kiemelten foglalkozzon velük. Ez, ahogy most működik, hogy egy-két zenei szerkesztőn bukik el a közel 40 zenekarra elköltött összeg, teljesen értelmetlen.

Mint ahogy az is, ha a kluboknak adott támogatást is elköltik a „Kispál” meghívására.

A CsTP nagyon jó kezdeményezés és az is, hogy élőben meg kell szólalni és azt követően döntik el, ki érdemes a támogatásra.

A CsTP nélkül egy frissen alakult 8 fős zenekar, mint amilyen mi is vagyunk, esélytelen, hogy máshogy lemezt készíthessen. Mi nagyon hálásak vagyunk a kezdeményezésért.

Jelentkeztek más pályázatokra, például az NKA, CSTP vagy más intézmény kiírására? Csak a CsTP jelentkeztünk.

Szerinted meg lehet élni ma a zenélésből - te ebből élsz? A legfelső szinten igen, de egyébként nem. Csak koncertekből, rádiós támogatás nélkül nem.

Mennyit keresel egy évben? (csak ha nem sért a kérdés) A zenéből semmit, csak viszi a pénzt!

Milyen területről származik több bevétele ma egy hazai zenésznek: koncertből, vagy lemezeladásból, esetleg jogdíjakból? Ha szerepelnek a dalaik a rádiókban, akkor is-is.

Mit gondolsz a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerinted miért?

Régen sokkal több lehetőség volt koncertezni, vidéken és a fővárosban is sokkal több koncerthelyszín volt. A nyári időszak valamivel jobb, mert sok a fesztivál és a kerthelyiség, de a téli időszak az nagyon nehézkes. Vannak helyek, ahol 2-4 fős zenekarok akusztikusan épp elférnek, de elfogadható színpadi körülmények alig akadnak.

Van példaképed? Van, túl sok is.

Van-e jelölted, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár? Ákos, Tankcsapda

Hogy látod magad 20 év múlva? Remélem lesz még közöm a zenéhez, noha már 40 felett vagyok. Eddig még összejött. 

Mi a véleményed a tehetségkutatókról általában?

Van, ahol nagyon színvonaltalan a szervezés és a fellépők is, de a legnagyobb baj az, hogy következmények nélküli mindegyik. Aki nyer, az sem jut be a mainstream világba.

Mi a véleményed a zenei utánpótlásról?

Nagyon tehetséges és jól képzett fiatalokat látni mindenhol. Ma már nagyon sok oktató anyaghoz férnek hozzá bármilyen hangszeren, ami meg is látszik a játékukon és egy picit a hozzáállásukon is. Az utánpótlással sztem nincs baj.

Mi a véleményed a fesztiválokról?

Ugyanaz a 4-7 zenekar lép fel mindenhol! Ők és a szervezőik uralják ezt a piacot. Akár EFOTT, akár Kolbászfesztivál, ugyanazok a fellépők. Nagyon komoly probléma ez. A legnagyobb! Nem tudom, hogyan lehetne rávenni a fesztiválokat, hogy támogassák a fiatal államilag támogatott zenekarokat, de ez így megfolytja magát. A következő „kvimbit”, „kispált” „tanksapkát” most kellene kinevelni, mert 3-5 éven belül el fog fogyni az utánpótlás. Sajnos nem jön minden évben egy újabb Wellhello.
A magunk részéről nem akarunk nagyszínpados produkciók lenni, de bármelyik fesztiválon színpadindító produkciónak szívesen elmennék késő délután/kora este játszani, hogy megismerhessenek minket, ha már a rádiókból nem hallhatnak bennünket.

Mi a véleményed a zenei klubéletről?

Megértem a klubokat, hogy olcsóbb nekik egy DJ, mint egy zenekar, de egy klub vállalkozás, ahol bele kellene férnie, hogy ha van adott technika, azon szólaljon is meg valaki.

Alapvetően ez egy 22es csapdája. Egy kisklubba „Kispál” nem fog elmenni játszani, mert nem tudja kitermelni a klub a nagy művészek gázsiját. De ha a kisebb zenekarok is feltűnhetnének a rádiókban, akkor a kis klubok megtelnének rájuk, ami már tudna rentábilisan működni.
(még a 90-es évek legelején volt szerencsém turnézni a Kispál és a Borz zenekarral közösen – ugyanaz volt a szervezőnk – és nagyon sok klubban megfordultunk. Ma alig van klub, ahol lenne esély fellépni.)

Szerinted mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Ha magyar zenekarok sokkal szélesebb köre jelenhetne meg a rádiókban, nem csak az a 15-20 „kiválasztott”.

Köszönjük a beszélgetést.


2015. november 1. 07:32

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA