MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Életképek – Csorba Lóci (Lóci Játszik)

Az életképek sorozatunkat ezennel kibővítjük a legfiatalabb kollégák irányába is. Igyekszünk minél több olyan zenészt/zenekart megszólaltatni, akik az elmúlt évben részt vettek a Cseh Tamás Programban. Ebben a sorozatban ugyanazon kérdéseket tesszük/tettük fel számos hazai művésznek azt remélve, hogy a válaszaikból (önállóan és összességükben is) egyedülálló kép rajzolódik majd a hazai zenei életről és a zenész hivatásról.

Mivel foglalkozol éppen? Azon gondolkozom éppen, hogyan lehetne úgy vizuális tartalommal megtölteni a dalokat, hogy az mélységesen őszinte és személyes legyen annak ellenére, hogy én nem tudok képekben gondolkozni.

Mik a szakmai terveid a közeljövőre?  Bár elég "szakmaiatlannak" hangzik, de egy orbitális nagy slágert szeretnék írni a nyárra.

Új anyag? Koncertek? Szólótervek? Zenekari tervek? Dalok szeparálva, koncertek lépésről lépésre, barátkozás estéről estére. Október 29-én (csütörtökön) este tartjuk az egy éves születésnapi koncertünket az Akváriumban? Vendégek: Hajós András, akivel egy közös dalt is írtunk erre az alkalomra, Szeder-Szabó Kriszti, a Margaret Island frontlánya Lábas Viki, és a Fresh Fabrik frontembere Oláh Szabi. Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1650740108506077/

Szerinted merre tendál a hazai zeneipar? A haverkodás irányába mutat, ami jót tesz szerintem mindenkinek.

Milyen pozitív/negatív trendeket tapasztalsz? Sok ellentétes folyamat van, és másképp beszél az ember a zenei helyzetről Budapesten és Békéscsabán. Remélem pozitív lesz a végén a mérleg mindenki számára.

Mit jelenthet a CSTP támogatás egy kezdő zenekarnak? Mit jelentett nektek? Olyan kezdőlöketet, ami segít abban, hogy sokra vigye az olyan, aki jól tudja használni.

Jelentkeztek más pályázatokra, például az NKA, CSTP vagy más intézmény kiírására? Igen, vannak olyan kiírások, amiknek szerintem teljesen megfelelünk.

Szerinted meg lehet élni ma a zenélésből - te ebből élsz? Ez a fránya igekötő, a "meg" teszi borzalmasan szomorúvá ezt a kérdést.

Mennyit keresel egy évben? Pont annyit, hogy kifizessem a bérelt szoba rezsijé(nek a felé)t, és legyen mit ennem, innom - majd nyáron vegyek egy új pedált magamnak.

Milyen területről származik több bevétele ma egy hazai zenésznek: koncertből, vagy lemezeladásból, esetleg jogdíjakból? Akiket én ismerek, nekik leginkább koncertezésből. Én sem vagyok különb.

Mit gondolsz a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerinted miért? Régen - ahogy olvastam - nagyobb széthúzás volt, ezért most jobb a helyzet, mivel azt látom, mindenki szívesen barátkozik másokkal.

Van példaképed? A Lennon-McCartney. Bár ha egy ember lett volna, valószínűleg egy elviselhetetlen alak lett volna.

Van-e jelölted, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár? Világszinten szerintem ma itthonról csak klasszikus zenészek lehetnek ismertek.

Hogy látod magad 20 év múlva? Ugyanekkora dioptriával, de plusz 40 jó dallal.

Mi a véleményed a tehetségkutatókról általában? Amelyik nem oszt be kötelezően a saját emésztési folyamatába, az jó, mert a tehetségnek meg kell mutatkoznia.

Mi a véleményed a zenei utánpótlásról? Kiváló fiatal zenészekkel találkozunk nap mint nap.

Mi a véleményed a fesztiválokról? Rengeteg jó fesztivál van, legalább 10 különböző ár- és élménykategóriában. Van miből válogatni.

Mi a véleményed a zenei klubéletről? Remélem egyszer olyan lesz, ahogy azt klasszikusan tinédzserként elképzeli az ember.

Szerinted mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen? Ingyen gitárt mindenkinek!

Köszönjük a beszélgetést.


2015. október 28. 19:10

Minden jog fenntartva. 2023 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA