MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

SLASH - ÚTBAN BUDAPEST FELÉ

Talán nincs is olyan ember a nyugati típusú civilizációban, aki ne hallott volna már Saul Hudsonról. A Guns N’Roses tagjaként vagy szólóban, cilinderrel vagy anélkül, Slash korunk legnagyobb rocksztárjainak egyike, aki az elmúlt fél évtizedben másodvirágzását élte, a folyamat pedig ma is tart. Az originális rock & roll gitárhős legutóbb tavaly jelentkezett friss albummal, melynek turnéja immáron másodízben éri el hazánkat. Az Alter Bridge zseniális frontemberével, Myles Kennedyvel felvértezett Slash-csapat november 18-án lép fel a Papp László Budapest Sportarénában, a koncert kapcsán pedig lehetőségünk nyílt az alábbi exkluzív interjú elkészítésére. Noha a konzultáció tematikáját a menedzsment meglehetősen szűk keretek közé szorította, a legfontosabb tudnivalók mellett számos érdekességgel is szolgált a göndör legenda.

Világ életedben karizmatikus énekesekkel dolgoztál, az együttműködésed Myles Kennedyvel azonban még ezek tükrében is különlegesnek hat. Mit gondolsz, mért működik ez a partnerség ennyire jól?

Tudod, nem nagyon szoktam ezen gondolkozni, de Mylest a Jóisten küldte, ez biztos. Nehéz lenne megfejteni a köztünk lévő kölcsönhatás nagyszerűségének okát, mindenesetre boldog vagyok, hogy ennyire jó párost alkotunk.

Myles nemcsak átkozottul jó énekes, hanem egyben kiváló gitáros. Inspiráljátok egymást dalszerzés közben?

Csak a magam nevében beszélhetek, de engem kimondottan ösztönöz, ahogy Myles penget. Arról fogalmam sincs, hogy az én játékom mit jelenthet számára, de annyi bizonyos, hogy Myles elképesztően művelt, iskolázott gitáros, aki egészen kivételes dallamérzékkel bír. Ez nagyban megkönnyíti a dolgát, amikor leülünk együtt dalokat írni, mert rögtön átlátja, amit csinálok, és a témáimhoz egyből a megfelelő harmóniákat kapcsolja.

A World On Fire album már több mint egy éve megjelent. Visszatekintve, mi a véleményed róla?

Nagyon büszke vagyok erre az anyagra. Valódi mérföldkövet jelentett a csapat számára, és kiválóan érzékelteti azt a fejlődési ívet, amit 2010 óta produkáltunk. Viszont lélekben már a következő albumra készülök, és roppant izgatott vagyok miatta!

A turnén hány dalt vesztek általában elő a World On Fire lemezről?

Eleinte rengeteg új nótát csempésztünk a programba. Volt egy olyan periódus, amikor estéről-estére 7-8 dalt is eljátszottunk. Tudod, hogy van ez – épp akkor jött ki az anyag, és nagyon meg akartuk mutatni mindenkinek, de mára ez is letisztult bennünk. Összességében kevesebbet játszunk a korongról, mint a turné kezdetekor, de így is műsorra tűzünk számos dalt róla. Miért is ne tennénk, hiszen kiválóan működnek élőben, és a közönségnél is betalálnak.

Akad olyan dal a programban, amit már csak a közönség miatt játszol?

Egyetlen olyan dalom sincs, amit utálnék játszani, de ha lenne ilyen, akkor biztosan nem tudnám megerőszakolni magam, inkább kihagynám. Még azon témákban is találok élvezetet és izgalmat, amelyek hosszú évek óta a műsor részét képezik. Lehet, hogy a nézők észre sem veszik, ha egy régi nótát picit másképpen közelítek meg, nekem azonban ennyi elég ahhoz, hogy az érdeklődésem továbbra se lanyhuljon az adott dal irányába.

Az imént említetted, hogy már dolgoztok a következő stúdióalbumon. Hogy állnak a munkálatok?

Az anyag javát már megírtuk, és jelen pillanatban úgy tűnik, hogy egy tempós, lendületes album körvonalazódik a kezeink alatt. Úgy tervezzük, hogy jövő március környékén vonulunk stúdióba, hogy rögzítsük az alapokat, aztán majd meglátjuk…

Pár hónapja kiadtál egy koncertanyagot DVD és Blu-Ray formátumban, Live At The Roxy címmel. A felvétel a nyugat-hollywoodi Sunset Boulevardon található, híres-neves Roxy Theatre deszkáin készült. Élvezed ezeket a kisebb klub-koncerteket?

Nekem teljesen mindegy, hol lépek fel, a lényeg, hogy színpadon lehessek! Ameddig meg tudom mozgatni a közönséget és feje tetejére áll a hely, addig nincsen gond. A kisebb, izzadságszagú klubokban egyébként mindig komoly energiák koncentrálódnak, amit személy szerint nagyon szeretek!

Ami a gitárjátékodat illeti, manapság jobb formában vagy, mint valaha. Neked is feltűnik, hogy folyamatosan fejlődsz e téren?

Ugyanolyan sokat játszom, mint rég, és persze, hogy érzem a természetes progressziót. Imádom a hangszert, ezért mindig új dolgokat próbálok megvalósítani rajta, és igyekszem csiszolni a technikámat is, hogy még folyékonyabb lehessen a játékom. A gyakorlás is egyfajta teljesítmény, és bizonyos szintek abszolválását követően szeretem azt hinni, hogy jobb gitárossá váltam, mint amilyen voltam.

A gitárhangzásod ugyanolyan meghatározó jelentőségű, mint egykoron. Hogy néz ki a jelenlegi színpadi cuccod?

Ugyanolyan, mint bármikor azelőtt. 100 wattos Marshall erősítők adják a sound lelkét, a modelleket viszont időről-időre cserélgetem. Persze, JCM 800-ból mindig akad néhány mögöttem, ahogy pár half stack is. Aztán ott vannak a Les Paulok, és nagyjából ennyi, semmi komplex motyó, semmi trükk…

Overdrive pedált használsz?

Van egy booster pedálom, de csak szólóknál kapcsolom be, némi extra kimenet elérése érdekében.

Pár éve elkezdtél Floyd Rose tremolóval szerelt Les Paulokon játszani, noha sosem tartoztál a tremoló-gyilkos gitárosok közé…

Így igaz, a Gibson Les Paul Axcess Standard modelljét használtam egy ideig. Tudod, vannak dalok, amelyek igénylik a Floyd Rose rendszert. Néha úgy gondolom, hogy szükségem van erre a soundra egy-egy szólóban, annak ellenére, hogy soha nem érzem magam kényelmesen, ha tremolós Les Paul van a kezemben. Most például inkább száműztem ezeket a hangszereket a jelenlegi turnéfelszerelésből. Nyilván, a cél érdekében az ember alkalmanként vállal apró kellemetlenségeket, és ha a következő lemezen lesz olyan téma, ami Floyd Rose-t kíván, akkor természetesen a turnéra is viszek magammal ilyen gitárt…

A mai fiatalok zöme az internetről tanul gitározni, nem pedig hallás után, ahogy a Te generációd csinálta. Milyen tanácsot adnál nekik ezzel kapcsolatban?

Az internet egy kiváló eszköz, mert olyan technikai magyarázatokat találsz rajta, amiket hallás után nem biztos, hogy magadévá tudnál tenni, ugyanakkor nem javaslom senkinek, hogy kizárólag ezekre támaszkodjon. Rendkívül fontos, hogy főként hallás alapján próbálj megtanulni dalokat, szólókat, ez nem zárja ki, hogy a neten fellelhető ismeretanyagot is beépíthesd a gyakorlásba. A legjobb, ha mindkét módszert szem előtt tartod!

Interjú: Danev György


2015. október 26. 14:03

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA