MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

NOMAD – AMIGOD – TÉR-IDŐ

Október 24-én, szombaton az ősz egyik kiemelt fontosságú hazai koncertje kerül megrendezésre az A38-on. A közmédia részéről is érdeklődéssel kísért esemény keretén belül ugyanis tripla lemezbemutatóra kerít sort a Nomad, az Amigod és a TÉR-IDŐ. A Petőfi TV által felvételre kerülő koncertek mindhárom csapat számára különlegesnek ígérkezik, többek között erről is beszélgettünk a fiúkkal, Cicóval (Nomad), Köteles Leanderrel (Amigod), és Bátorfi Attilával (TÉR-IDŐ).

Nomad (Cicó):

A zenekar legutóbbi albuma már egy éve megjelent, mégis, a lemezbemutató koncertre – és budapesti fellépésre - egészen mostanáig kellett várni. Mi ennek az oka?

Úgy alakult, hogy a megjelenés napján indultunk őszi-téli turnéra a Kowalsky meg a Vegával, amit aztán egy tavaszi, nyárba nyúló turné követett a Tankcsapdával. Utána jött a nyári fesztiválszezon, és ezzel el is érkeztünk a jelenhez.

A Hotel Polimer album a Csillag születikben feltűnt Juhász Marcival készült. Mit tudott Marci hozzátenni a Nomad világához?

Ez egy kétirányú dolog. Egyik irányból Marci minket is lenyűgöző előadói vénája a témáinkat négyzetre tudta emelni olyan módon, hogy tovább fokozza azokat, még több érzelemmel. Más irányból Marci is el akart szakadni ettől az egynyaras, ideig-óráig tartó celeb világtól, amit a legtöbb ilyen műsor kínál. Ebben pedig mi tudtunk hozzátenni az ő egyéniségéhez, hogy olyan dalokat csináltunk együtt, amik később is vállalható értéket képviselnek majd. De ha egyetlen mondatban kellene megfogalmazni, azt mondanám, hogy megtalálta a zsák a foltját! (nevet)

Kezdetben nem tartottatok attól, hogy a kereskedelmi média valami egészen mást hoz majd ki a kultikus Nomad és a vetélkedőben országos ismertségre szert tett fiatal énekes együttműködéséből, másként beállítva azt?

Nem féltünk ilyenektől, mert ez nagyban a Marcin és az ő döntésein múlt, hogy milyen irányba akar elmozdulni. Amikor elkezdtünk együtt dolgozni, akkor már jól kivehető volt, hogy mi az, amit csinálni szeretne, és itt kereszteződött is az utunk, azóta egy irányba haladunk teljes gőzzel!

A Légy jó című dalhoz készülő videoklipek árbevételét az Unicef gyermekbántalmazás elleni kampányához ajánlotta fel a zenekar. Honnan jött az ötlet, és jelenleg milyen stádiumban tart ez a projekt?

Az ötlet szép lassan forrta ki magát, elsősorban a kiadó-managementünk érdeme, hogy létrejött a közös megállapodás az Uniceffel. Úgy kezdett el kerekedni a dolog, hogy készítettem promóciós célra egy demót a dalból, aminek a zenei része alá a Móricz Zsigmond regénye alapján készült Légy jó mindhalálig filmből bevágásokat raktam azon jelenetekből, amikor az állig becsületes kisfiút - Nyilas Misit - ártatlanul megvádolják. Az első vágás persze sokkal durvább volt. Tartalmazta a filmből azt a sort, amikor Nyilas Misi az mondja vádló tanárai előtt: „Nem akarok gyermek lenni, nem akarok felnőtt lenni! Meg akarok halni!” Ez a mondat egy gyermek szájából hátborzongató hatást keltett. Ez volt a rendezői változat, és ez mozdította a dalt tovább, hogy a gyermekbántalmazási kampányban részt vegyünk. Nemcsak a dal videoklipjét szenteljük erre a célra, hanem szeretnénk továbbvinni a dolgot! Kerestünk és keresünk szponzorokat, akik segítségével még többet tehetnénk az ügy érdekében. Előrehaladott stádiumban lévő, konkrét ígéretek vannak, amik elindíthatnak egy igazi lavinát. Rengeteg ötlet kering azzal kapcsolatban, hogy akár az Uniceffel közösen, konkrétan a cél megvalósításában is részt tudjunk venni. Ez egy hosszú távú dolog, és hasonló egy hajóhoz, amit be kell indítani, és utána már a lendület viszi előre. Elsősorban a legyjo.hu oldalon, illetve a Nomad Facebook oldalán frissítjük a történéseket. Reméljük, hogy minél hamarabb sok hírünk lesz, és az ígéretek is konkretizálódnak a támogatóktól.

Amigod (Leander):

Az A38-as koncert napján jelenik meg az Amigod bemutatkozó lemeze. Mit kell azoknak tudni erről a projektről, akik elsősorban a Leander Rising soraiból ismernek?

Jingis (Fábri Andris) barátommal 15 éve csináltuk az első zenekarunkat, Márkkal pedig a Leander Risingot kezdtük együtt. Mindkettejükkel állandó téma volt egy közös projekt, majd egy átmulatott éjszakán ismerkedtem meg Czifra Mikivel, akivel kiderült, hogy közös fétisünk a 80-as évek synth-popja és metalja. Így állt össze a fejemben, hogy gyakorlatilag kész a zenekar. (nevet)

A korábban nyilvánosságra hozott Amigod dalok között egyaránt találni angol és magyar nyelven megfogalmazott témákat, népzenei motívumokat pedig éppúgy, mint new wave-jellegű hatásokat. Ennyire széles a paletta, amit át akartok fogni?

Nem igazán. Útkeresés volt ez a két év, és azt tudom mondani, hogy a Hősöd és a most megjelenő Love Story mutatja azt az irányt, amit évekig képviselni szeretnénk. Élőben pedig oda fogjuk kenni, mert hát mindannyian metalból táplálkozunk.

Az Amigod elektronikával átitatott pop rockja mennyire passzol a Nomad és a TÉR-IDŐ közé zeneileg?

Egyáltalán nem passzol, de úgy gondolom, hogy van jó zene és rossz zene, és itt mindhárom zenekar izgalmas dolgokat produkál élőben. Mindenképpen jó kis estének nézünk elébe.

Az A38-as bulit követően buszok indulnak Tatabányára, ahol a Leander Risinggal játszol, és ez annak fényében mindenképp érdekes, hogy néhány héttel ezelőtt jelentettétek be a zenekar feloszlását…

Így van, sokan jelezték, hogy mindkét koncerten szeretnének ott lenni, így a kiadó találta ki ezt az egészet, amiért nagyon hálás a közönség.

Az Amigod mellett készülődik egy új metal projekted is, Leander Kills névre keresztelve, és óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy vajon a Leander Rising által megkezdett ösvényen mentek-e tovább, vagy új területek felfedezése a cél?

Alapvetően nem tudok kilépni saját magamból, tehát valahol lesz egy folytatás érzete a dolognak, de mivel egyedül csinálom, biztos vagyok benne, hogy sokat fogok új dolgokkal kísérletezni. A fél lemez kész van már demó szinten, és azt tudom mondani, hogy minden, amit szerettek az emberek a Leander Risingban, az megmarad, de új világok is meg fognak nyílni. Egy nagyon őszinte és baromi erős lemezt szeretnék csinálni.

TÉR-IDŐ (Bátorfi Attila):

Néhány nap, és az A38-as hajón játszotok a Nomad és az Amigod társaságában. Mit vártok a bulitól?

Elsősorban a zenénk bemutatásáról szól számunkra ez a fellépés. Az elmúlt hosszú időszak, a zenekar nevéhez méltóan, egy valódi időutazás. Alapjában én úgy gondolom, hogy a dalaink mondanivalója kortalan, örökérvényű gondolatokkal, érzelmekkel. A zenei közeg viszont tagadhatatlanul klasszikus rockzene, néhol  pszichedelikus elemekkel, hatalmas energiákat sugárzó megoldásokkal  gazdagítva. Hiszem, hogy ugyanúgy megérint most is bárkit, aki fogékony a mélyebb, intellektuális zenére. Ez a koncert számunkra áttörést jelenthet, bízunk abban, hogy általa sokkal ismertebb lesz a TÉR-IDŐ. Mi ugyanolyan elszántsággal, hittel, töltéssel fogjuk előadni a dalainkat, mint korábban.

A 21 éve megjelent Lépd át album nemrég újra kiadásra került, ami mozgásba hozta a TÉR-IDŐ fogaskerekeit. Mi jelentette a katalizátort a zenekar reaktiválásához?

Ezt egy névvel tudom megválaszolni: Szarka József (Keytrack kiadó)! Fáradhatatlan, kitartó szimpátiája, tisztelete a TÉR-IDŐ zenéje iránt, valóban hatalmas katalizátor volt számunkra.

Bő két évtized távlatából mennyire tudtok közösséget vállalni a lemezanyaggal, illetve egy esetleges új anyag megírásával mennyire lehetséges ott folytatni, ahol anno abbahagytátok?

Teljesen! Nincs kételyem afelől, hogy az esetleges új dalok megírásakor csak gazdagabbá, a szó nemes értelmében zeneibbé fogjuk tenni azt a világot, amit a TÉR-IDŐ eddig körvonalazott. Ráadásul mindez olyan méltán neves zenészek társaságában fog bekövetkezni, mint Nagy (Liszt) Zsolt a billentyűs  hangszereknél, illetve Garda Zsuzsa, aki egy közismert, nagyszerű énekesnő. A mostani és az elkövetkezendő koncerteken is ők fogják erősíteni a zenekart.

Mit gondolsz, a mai könnyűzenei közegben hosszú távon lehet esélye egy olyan mély és tartalmas zenét játszó csapatnak, mint a TÉR-IDŐ?

Úgy gondolom, hogy minden rétegzenét játszó zenekar pályafutása alatt születnek olyan dalok, amelyek "kivívhatják" maguknak a média figyelmét. Ez lehet, hogy csak egy-két dalt jelent, de mindenképp van létjogosultsága, esélye annak, hogy jelen legyen a könnyűzenei palettán.

Mik a terveitek a 2016-os esztendőre?

Zenélni!

Danev György


2015. október 19. 16:09

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA