MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Szép ajándék a 10 éves Budapest Music Expo-ra... SIGMA - HUN1

Egy fantasztikus ötlet, mely egyben csodálatos gesztus is, és nem utolsó sorban – épp az előbb felsoroltak végeredményeként megszületett – gyönyörű hangszer rövid történetéről szól alábbi írásunk, melyben Király Vajkot, a Forte Music Kft. vezetőjét kérdeztük a SIGMA - HUN1 nevet viselő, limitált példányszámban (30db) készült akusztikus gitárról. A hangszer kimondottan a 10 éves Budapest Music Expo-ra készült...

Kezdjük talán azzal, hogy honnan jött az ötlet?

A hangszer elkészíttetésének alap ötletét a Hangfoglalás/Budapest Music Expo 10. évfordulója adta. Cégünkkel a kezdetektől állandó kiállítók vagyunk, amire éppolyan büszke vagyok, mint hogy részesei lehetünk ennek a folyamatosan fejlődő, és egyre komolyabb nemzetközi elismertségnek is örvendő rendezvénynek.

Miért pont a Sigma gyártóját választottad az ötlet megvalósításához társnak?

A Sigma gitárok gyártójával régóta jó a kapcsolatom. Hiába dolgoztunk már sok különböző beszállítóval és hangszergyárral a Távol-Keletről is, a Sigma mind közül magasan kiemelkedik rugalmasságban, profizmusban, innovációban, és ezek velejárójaként természetesen az elkészült akusztikus gitárok minőségével. 

A különleges megoldásokat nem problémának, hanem kihívásnak tekintik, és a dolgozóik is minimum olyan büszkék egy-egy jól kitalált modell sikerére, mint a vezetőség vagy a megrendelők.

Miután a Sigma gitárok Magyarországon is egyre népszerűbbek, felmerült az ötlet, hogy a Forte számára készítsünk egy limitált darabszámú Sigma modellt. A Budapest Music Expo 10. születésnapja adta magát, mint kiváló és megtisztelő apropó.

Bemutatnád nekünk a HUN1 modellt?

Természetesen minőségi, színpadon is jól használható, de teljesen egyedi, ránk / Magyarországra jellemző (de nem hivalkodó) külalakú hangszert terveztem. A Sigma részéről nagyon komoly támogatásban részesültem, olyan egyedi megoldásokat készítettek el számomra, amilyet még egyik korábbi modelljükön sem alkalmaztak(!), gondolok itt pl. a magyar trikolór/juhar berakásokra, vagy a fedlapba égetett motívumra. Muszáj megemlítenem, hogy minden jó kapcsolat és tapasztalat ellenére nem számítottam arra, hogy már az első mintadarabban nem bírok majd hibát találni, márpedig így történt.

Az ilyen hangszerek általában kisebb vagyonba kerülnek. Beavatnál minket abba, hogy a HUN1 mennyire lesz elérhető az átlag magyar ember számára?

Nem csak gyűjtők szűk körének szerettük volna elérhetővé tenni ezt a hangszert, ezért az alap dizájnt a teljesen mahagóniból készült testnek köszönhetően gyönyörű hangú 15-ös szériából merítettem, csak a fedlap van tömör fából (mint egyébként az összes Sigma gitárnál). Ennek köszönhetően a gitár árfekvését sikerült a magyar keresők számára is elérhető szinten tartani (199.900 Ft).

Milyen egyedi megoldásokkal dicsekedhet a hangszer?

Ehhez a D-15-ös alaphoz jöttek a plusz kiegészítések, a Vintage Grover kulcsoktól kezdve a juhar szegélyezésen keresztül a profi Fishman elektronikáig, a 45-ös szériából hozott gyöngyház fogólap berakásoktól a rozettáig.

A fedlap "magyar tetoválás"-ának mintája egy kiváló ásotthalmi művésznő, Csanádi Hajnalka keze munkáját dicséri. Kifejezetten erre a célra rajzolta, a magyar népi hagyományokból hozott motívumok felhasználásával.

Végül van-e bármi a hangszerrel kapcsolatban, amit fontosnak tartasz elmondani?

Ezt a hangszert egyértelműen a magyar emberek számára készítettük, éljenek bármelyik országban. De nem titkolt küldetés az is, hogy a külföldiek számára egy ilyen kis szépség láttán Magyarországnak esetleg egy olyan oldala is megmutatkozik, ami eddig nem jutott el hozzájuk. Nem utolsósorban pedig örülnénk, ha ezzel is hozzájárulhatnánk, hogy a magyar népi motívumok „cool“ trendként megjelenjenek a hangszeres világban is.

A gitár novembertől lesz kapható, de máris előrendelhető viszonteladó partnereinknél, amit érdemes is megtenni, mert mindössze 30 db készül belőle!

Bár a típusszámban nem véletlen a további egyedi modelleket előreirányzó "-HUN1" végződés, a folytatásra 1-2 évet még biztosan várni kell. De az már most teljesen biztos, hogy a majdani "-HUN2" egészen másfajta lesz.

Köszönjük a beszélgetést.

2015. szeptember 24. 12:33

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA