MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

PreSonus StudioLive RM32AI

Rack Mixer az érintőképernyős keverő... Az iPad néhány éve jelent meg a keverők kijelzőjeként, nemrégiben pedig a PreSonus jóvoltából az érintőképernyős felület átvette a keverő teljes vezérlőfelület-funkcióját. De ennél is továbbmentek: egy 32 csatornás StudioLive digitális keverőt beépítettek egy 4U magas rack-be, ezzel nem csak a kezelőfelület, de az egész keverő-koncepció megújult a színpadra helyezhető, így csoporkábel nélkül használható keverő megvalósításával.

Mivel egy iPad kicsi ahhoz, hogy egy keverő kezelőszerveit átlátható módon, életnagyságban megjelenítse, ezért korszakos lépés a PreSonus-tól, hogy iPad helyett (illetve mellett, de erről majd később) nagyméretű érintőképernyős PC-re kifejlesztette a UC Surface szoftvert, a StudioLive RM32 "Rack Mixer" keverő-kezelőfelületét. A PreSonus intelligens, távvezérelhető és hálózatba kapcsolható AI (Active Integration) keverőcsaládjának két új, 32 illetve 16 csatonás változata, a hangkártyaként is működő digitális keverők megreformálják a hangosítást azáltal, hogy nincs többé szükség csoportkábelre: a színpadra helyezett Rack Mixerhez csatlakoztathatók a hangszerek, mikrofonok, hangfalak és a monitorrendszer. A kábel nélküli Windows 8 érintőképernyős keverőfelülettel a terem bármely pontjáról történhetnek a beállítások és a maga a keverés is. Arra is mód van, hogy egyidejűleg iPad-ot is hasznájunk, például a monitor-keveréshez a színpadon. Emellett az UC Surface vezérlő-szoftvert FireWire kábellel csatlakoztatott számítógépről is használhatjuk.

A digitális keverők átlátható kezelőfelülete mellett legalább ilyen fontos a hangminőség, a PreSonus ezúttal is a cég védjegyének számító A-osztályú XMAX mikrofonerősítőit építette a Rack Mixerekbe, de lényeges újdonság, hogy a mikrofonerősítők erősítés-értékét digitálisan tárolni tudja a keverő-szoftver. A belső processzálás 32 bites lebegőpontos, a digitális adatkezelés 24 bites, 96 vagy 44.1 kHz-es mintavételezésű.

A hangosításban különlegesen fontos az üzembiztonság, ezért a Rack Mixer a távvezérlést végző érintőképernyős PC, vagy iPad akkumlátorának lemerülése, vagy PC lefagyása esetén, illetve váratlan áramkimaradás után a legutolsó beállításokkal működik tovább.

A Rack Mixer előlapján találjuk a 32, (illetve 16 az RM16AI változatnál) szimmetrikus, egyedileg kapcsolható fantom tápos mikrofonbemenetet. A mikrofonerősítők erősítését úgy kalibrálták, hogy vonalszíntet is tud fogadni. A bemenet-jelző LED-sor melletti kapcsolóval ellenőrizhetjük mely bemeneteken van bekapcsolva a 48 voltos fantom táp (az adott bemeneti led sárgára vált). Színtén hasznos az összes be- és kimenet egyidejű némítására szolgáló Mute All kapcsoló, például arra az esetre, ha menet közben kell átkábelezni a keverőt. Szintén az előlapon található a fejhallgató kimenet a csatornák és a főkimenet ellenőrzéséhez (emellett a kezelőfelületről bármelyik kimenet ráválasztható a fejhallgató kimenetre), egy RCA csatlakozós analóg sztereó "Tape" bemenet bejátszásokhoz, valamint a főkimenet három (bal, jobb, center) szimmetrikus XLR csatlakozója, ezek színtje trimmelhető.

A Rack Mixer az előlapi USB csatlakozóba helyezett WiFi adapterrel kábel nélkül, a hátlapi Ethernet csatlakozón keresztül Cat5 kábellel csatlakoztatható LAN hálózathoz. A LAN hálózathoz WiFin keresztül – kábel nélkül – csatlakoznak a keverőt vezérelő érintőképernyős Windows PC és/vagy iPad. A Rack mixer hátlapi csatolókártyáján lévő FireWire 800 csatlakozók segítségével Mac vagy Windows számítógéppel felvételt készíthetünk, és sávokat játszhatunk be a hangkártyaként is működő digitális keverőbe. Az így csatlakoztatott számítógépet egyidejűleg keverésre is használhatjuk (de számítógéppel egyidejűleg csak egy szabályzót tudunk mozgatni). A csatolókártyán van az Ethernet csatlakozó és egy sztereó SPDIF be/kimenet. Hasznos a hátlapi DB25 csatlakozókon megduplázott 16 előlapi kimenet, például sokcsatornás fülmonitor-adó továbbfűzéséhez.

Az érintőképernyős vezérlés lelke a PreSonus UC (Universal Control) szoftverének "Surface", "(vezérlő)felület" elnevezésű változata, amely a keverő összes paraméteréhez hozzáférést biztosít, és lehetővé teszi akár 10 kezelőszerv (például 10 fader) egyidejű mozgatását. A keverő belső felépítése, funkciói, busz- és effect rendszere azonos a StudioLive AI keverőivel: a 25 belső buszból három a főkimeneté, a16 aux és a két szóló busz mellett négy effekt buszon keresztül érhető el a négy belső digitális effektprocesszor, amely a presetek közül kiválaszott egy-egy zengető és egy-egy delay lehet.

Az UC Surface szoftver révén a teljes keverő átlátható az érintőképernyős kijelzőn, a képernyő alsó csíkja egy mini kijelzősor, ezen követhetjük a 32 bemenetre érkező jelszínteket, míg a kivezérlést is megjelenítő faderek egyben nagyfelbontású kivezérlésjelzőként is működnek. Az "igazi" keverőköz hasonlóan a tolópotik felett találjuk a Mute és Solo gombokat, valamint egy kis ablakban az adott csatorna hangszínszabályzó frekvenciagörbéjét. Feliratozhatjuk a csatornákat (és természetesen a kimeneteket is), valamint ikonokat (pl. gitár, dob, billentyű, stb.) is behívhatunk a tolópotik alá, a csatornák gyors azonosításához. A tolópoti sor felett látható a kiválaszott csatorna effektezése, a Fat Channel. A csatorna effektezés a StudioLive keverőknél megismert "duál" Fat Channellel történik, a megkettőzőtt channel strip lehetővé teszi két komplett beállítás gombnyomással történő összehasonlítását. A Fat Channel szabályozható töréspontú alul- és felüláteresztő szűrőből, side-chain-nel is vezérelhető zajkapuból, dinamika-szabályzóból és egy négy sávos parametrikus hangszínszabályzóból álló processzor-lánc. Ugyanilyen Fat Channel behívható a főkimenetre és az aux kimenetekre, mellett a ezekhez 31 sávos grafikus hangszínszabályzók is hozzárendelhetők. A beállítás során 50 előre programozott, hangszerekre specializált teljes csatornabeállítás közül választhatunk, de saját beállításainkat is elmenthetjük az 50 szabad memóriahely valamelyikére. Nyolc "Mute" csoport elmentésére van mód – akár az összes ki- és bemenet kiválasztásával – az "egy gombos" némításhoz. A teljes keverőbeállításokból 99 változat elmenthető – beleértve a mikrofonerősítő gain beéllításait –, ezekből 8 egyetlen gombnyomással előhívható. Mód van utasító mikrofon konfigurálására és használatára közvetlenül a keverőfelületről.

A StudioLive RM32 digitális keverő 52x34 FireWire hangkártyaként működik: a 32 bement mellett a 20 busz (fő-, és aux kimenetek) jelét kiküldhetjük a FireWire interfészen keresztül, míg a 32 bemenet és a sztereó segédbement jelét képes fogadni a FireWire interfész. Ez teszi lehetővé a "vitruális sound-checket", mivel bármelyik csatornabemenet átállítható FireWire bemenetűre, így mód van hangsávok, taktjel, stb. bejátszására. Emellett a koncertet egy gombnyomással – sávonként – felvehetjük a tartozék Capture szoftver segítségével FireWire-n keresztül csatlakoztatott Widows, vagy Macintosh számítógépre. A Rack Mixer is kompatibilis a QMix iPhone applikációval: a többi StudioLive keverőkhez hasonlóan a beállított hozzáférési jogosulság szerinti monitor utakat a zenészek saját maguk keverhetik. Szintén tartozék a Studio One keverő/szerkesztő/maszterelő szoftver, valamint egy ingyenes Nimbit zenei internetes megosztási fiók.

A PreSonus Rack Mixer egy tejesen új koncepció a hangosításban, amely nem csak felváltja a hagyományos, egy helyhez kötött keverőt egy kábel-nélküli – tehát a teremben bárhol használható –felületre, de emellett kiváltható vele a csoportkábel is. A hagyományos keverő-elhelyezést előnyben részesítőknek pedig jó hír, hogy hamarosan kapható lesz az új, opcionális Dante/AVB csatolókártya,  amely lehetővé teszi, hogy olcsó Cat5 kábellel kiváltsuk a drága analóg csoportkábelt.

www.digitalpro.hu

2015. szeptember 13. 19:24

Minden jog fenntartva. 2023 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA