MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Forró pillanatok 2. rész

Avagy a P.Mobil pályafutásának koncertérdekességei... Schuster Lóránt – többek között - az olaszliszkai segélykoncertet megelőző ellenkampányról, a jószívű helyi gazdákról, valamint egy rockkoncert és a birodalmi gyűlés közötti különbségről beszél az interjúsorozat 31. részében.

Tavaly lépett megalakulásának 45. esztendejébe Magyarország egyik legnagyobb hatású hardrock formációja a P.Mobil. A zenekar főnökével, motorjával való beszélgetéseink során a dalszövegek elemzéseivel, a hozzájuk kapcsolódó történésekkel igyekeztünk közelebb hozni az olvasót a P.Mobil társadalomszemléletéhez, életfilozófiájához, valamint ahhoz, miként élték meg a különböző korszakok külső és belső viharait. Most a sztorikon, történeteken van a sor. A hátrahagyott négy és fél évtized számtalan kalandot, anekdotát, érdekességet rejt magában, amelyet Schuster Lóránt kéthetente oszt meg az olvasóval.

Olaszliszka, 2007. július 17.: kitörölhetetlen helyszín és dátum a P.Mobil életéből. Mitől lett különlegessé ez a koncert?

Tudni kell, hogy 2007-ben, Olaszliszkán Szögi Lajos tanárt a felesége és gyermekei szeme láttára agyonverték. Ok nélkül. Az olaszliszkaiak a család megsegítésére, illetve demonstrálva, hogy elegük van egy kisebbség állandó terrorjából, rendezvényt szerveztek a település sportpályájára. A rendezvény hírére azonnal beinduló gépezet ellenpropagandája megtette a hatását: az ország lakosságát, a közönséget, de a szakma egy részét is sikerült elriasztaniuk. A magát nemzeti érzelműnek tekintő, és nemzeti rockot játszó, egyébként meglehetősen nagypofájú produkciók képviselői közül senki sem jelentkezett, hogy egy ingyen koncert keretében segítsen. Itt nem csak arról volt szó, hogy a meghirdetett jótékonysági eseményre mindazok jelentkezzenek, akik az ügyet fontosnak tartják, de a P.Mobil egyes tagjai is besz*rtak az ellenkampánytól. Furcsa egyébként, hogy a koncert időpontjában pont annak a két tagnak lett hirtelen fontos elfoglaltsága, akik a tíz évvel korábbi miépes képviselői mandátumom miatt léptek ki a zenekarból. S ez ráadásul az utolsó pillanatban derült ki annak ellenére, hogy hónapokkal előbb mindenkit megkérdeztem, elvállaljuk-e a fellépést. Akkor egyöntetű igennel válaszoltak. Végül úgy oldottuk meg a problémát, hogy Póka Egon helyett Tornóczky Ferike basszusozott, Németh Gabi távollétében pedig a Pokolgép akkori dobosa Csibe, azaz Czébeli Csaba segített ki bennünket. Az óriási média ellenkampány ellenére a buli egészen jól sikerült, elejétől végig rögzítettük. Másik érdekesség, hogy az ismert zenekarok, előadók közül a P.Mobil egyedüliként vett részt a rendezvényen.

Kitől, vagy milyen szervezettől indult el a jótékonysági kezdeményezés?

Egy helyi magánszemélytől, Kovács Jánosnak hívták. A médiában folyamatosan őt találták meg, neki kellett állnia a sarat. Nem állt mögötte semmilyen szervezet, vagy párt, a helyi gazdálkodók, boros gazdák összefogásának eredményeképpen született meg a segélykoncert gondolata.

A település lakossága meglehetősen vegyes összetételű. Hogyan fogadtak benneteket? 

Úgy tűnt, mintha Olaszliszkát háborús övezetté nyilvánították volna, jóval a település közigazgatási határa előtt már egyenruhások igazoltattak. A hazai rendvédelmi alakulatok szinte minden fajtája képviseltette magát: a határőröktől (!) kezdve a rendőrségig, és ki tudja még milyen szervezetek egységei lepték el az Olaszliszka felé vezető utakat.

Segélykoncert lévén persze fellépti díj nélkül játszottunk, ezt tudván, a helyiek minden jóval elhalmoztak bennünket. Szállást és kitűnő ellátást kaptunk. Kérdésemre, hogy jönnek-e a koncertre, házigazdáink nemmel válaszoltak. A túlzott mértékű, erőfitogtató katonai, rendőrségi és egyéb „rendfenntartói” jelenlét, valamint annak propagandája annyira megfélemlítette a lakosság egy részét, hogy távol maradtak a koncerttől. Az ország minden részéről, még külföldről is jöttek emberek, csak pont azok maradtak ki ebből, akiknek, és akikről szólt!

Történt- e valami atrocitás az előadás előtt, alatt, vagy után?

Nem volt atrocitás. A buli egyébként nagyon jól sikerült, jó időnk volt és sok ember volt kíváncsi a P.Mobilra. A rendezvény elérte a célját, az egész ország erről beszélt. A Szögi Lajos-ügyet nem tudták a szőnyeg alá söpörni. Nagyon fontos, hogy a koncert bevételét a végén oda tudtuk adni az özvegynek és az egyik lányának. A buli után a nyitragerencséri, rockmúzeumos Katona Laci autójához mentünk, ahol a csomagtartót kinyitva, láttam, hogy az dugig tele – de szinte ipari mennyiségben - különböző borokkal, pálinkákkal. Mindez a helyi boros gazdák, termelők gesztusa a zenekar felé, amiért a koncertet ingyen elvállaltuk és megcsináltuk. A főszervező Kovács János szerint azért ajándékoztak meg bennünket ilyen gazdagon, mert mi voltunk az egyetlenek, akik nem hagytuk cserben az olaszliszakiakat.

Milyen utóélete, visszhangja volt a segélykoncertnek?

A Magyar Rádió tudósítója másnap reggel, leadott egy hírt a Reggeli Krónika című műsorban, ami nem kevesebbről, mint arról szólt, hogy a P.Mobilnak van egy Sieg Heil! című száma. Másnap lehetőséget kaptam a reagálásra, amikor elmondtam, nagyon sajnálom, ha egy olyan egysejtű tudósítja a médiát, aki nem tud különbséget tenni egy rock koncert és egy birodalmi gyűlés között. Élő adás lévén, a nyilatkozatomat nem tudták sem megvágni, sem megváltoztatni. A rádiós műsorvezető részéről persze ment a hörgés, én pedig elmagyaráztam neki, hogy ők, pontosabban a tudósítójuk rágalmazott meg bennünket – mégpedig igaztalanul - és mocskolt be egy rendezvényt, ahol semmiféle rendkívüli dolog nem történt. Ugyanis nincs ilyen számunk, és senki nem „siegheilezett”! Egyébként – kérdeztem – annyira hülyének néz, hogy a fokozott rendőri készültség és biztonsági intézkedések mellett, egy szinte hermetikusan lezárt kistelepülés sportpályáján, ahol az „illetékesek” mindent rögzítettek képben és hangban, mindazt, amivel vádolnak, megcsinálom? A dolog utózöngéje, hogy a műsorvezető csajt először letiltották, majd visszacsempészték és jutalmat kapott… Mára aztán végképp kiebrudalták.

Az afrikai éhezők megsegítéséért rendezett kétnapos Magyar Live Aid fesztiválon, a rockszakma krémjével egyetemben, a P.Mobil is ott volt az akkori Budapest Sportcsarnokban. Nem idegen a zenekar szellemiségétől a jótékonyság.

A ’85-ös Live Aid-hez képest nagyot változtak az idők: ma mi döntjük el, hogy mikor és hová megyünk jótékonykodni. A P.Mobil minden évben létrehoz valamilyen jó ügyet szolgáló rendezvényt. Ide sorolhatjuk a szilicei óvoda felújításáért, vagy a leégett Kraszna Horka várának újjáépítéséért szervezett felvidéki koncertjeinket. Cegléden egy beteg gyerek megsegítéséért, Erdélyben az árvízkárosultakért játszottunk, most éppen egy salgótarjáni gyermekkórház javára rendezendő segélykoncerthez kaptunk megkeresést.

Számodra mi a konklúziója az olaszliszkai segélykoncertnek? 

Hogy a P.MOBIL – és ezt írd nagybetűvel! - ott volt, játszott és betartotta azt, amit ígért.

Hegedűs István

2015. szeptember 1. 18:12

Minden jog fenntartva. 2023 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA