MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

LaMancha lovagjai...

Mielőtt bárki megijedne, hogy valami irodalmi kávéházat vezetünk be lapunk hasábjaira, igyekszem leszögezni, hogy amiről most szó lesz, az nem Don Quijote, de LaMancha. Az elmés nemes Don Quijote de la Mancha, Cervantes művének jóvoltából arról vált híressé, hogy folyton folyvást szélmalomharcot vívott. A jó hír az, hogy a most bemutatandó két „lovag”, LaMancha Rubinito és LaMancha Rubi SM-EX épp a szélmalomharc elkerülésének eszközei lehetnek. Nem is kuszálom tovább a szálakat, térjünk inkább a lényegre.

Aki próbált már gyermekének – tanuláshoz, vagy továbbtanuláshoz – klasszikus gitárt választani, az pontosan tudja, érti a szélmalomharcos párhuzamot. S ha megengedi a kedves olvasó, akkor ezen a ponton le is lőném a poént... mert úgy vélem, hogy ezek a hangszerek valóban megoldást kínálnak e problémakörre. Szóval, jelenleg nem ismerek ár/szolgáltatás viszonylatban olyan klasszikus gitárokat, melyek akár csak „nyeregbe pattanhatnának” Rubi és Rubinitó „lovagok” ellenében.

Itt most be is fejezhetném az írásomat és punktum... ha én lennék Antonio de Torres. Mivel ez azonban nem így van, ezért muszáj némi magyarázattal, indoklással alátámasztanom a fenti állításomat.

Első körben mindkét hangszerről elmondható, hogy elképesztően esztétikus, sőt kimondottan szépérzéket gyönyörködtető a látványuk, s a tapintásuk úgyszintén. (S bár ez végtelenül szubjektív, de számomra még az illatuk is.) Natúr kialakításuk teljesen természetes érzetet kelt az emberben. Kiválóan kidolgozott, megmunkált részletekkel találkozhatunk mindkét esetben. A pazar anyagválasztás és az árak viszonya is sokatmondó, s igen erős tényező az indoklás szempontjából:

LaMancha Rubinito (59.900 Ft)
- tömör kanadai cédrus tető
- mahagóni oldal- és hátlap
- rózsafa fogólap, és dupla lyukas húrtartó
- NUBONE húrláb és nyereg
- Savarez Special húrok

LaMancha Rubi SM-EX (79.900 Ft)
- tömör német lucfenyő tető
- egzotikus mahagóni oldal- és hátlap
- rózsafa fogólap, spanyol nyak kialakítás
- Savarez Special húrok
- csont húrláb és nyereg

Ami azonban még az eddig felsoroltaknál is sokkal fontosabb, hogy ezek a hangszerek lenyűgözően tisztán és érthetően, kimondottan nagy hangerővel, és nagyon szép tónussal szólalnak meg. A játékérzet igen komfortos rajtuk minden fekvésben. S ha ezeket az ember összeadja úgy, hogy nem ismeri „lovagjaink adottságait” akkor máris egy olyan gitár képe kezd kialakulni lelki szemei előtt, melynek az ára százezer fölött – alkalmasint jóval fölötte – található.

S tényleg csak az irodalmi párhuzam visszacsempészésének kedvéért... Don Quijote nem a tisztánlátás bajnoka volt, de szerintem ezt a szembeötlő nagyszerűséget még ő is észrevenné. Mint ahogy azt is, hogy bár ezeket a hangszereket elsősorban az oktatás területére ajánlja az EGTA (Európai Gitártanárok Szövetsége), melynek díját is elnyerték 2015/2016 évre, de nem feltétlenül csak a tanulók részére... ugyanis azt gondolom, hogy rengeteg tanár is lesz majd az elégedett felhasználók között, mert ezeken a hangszereken valóban élmény a muzsikálás kezdőknek éppúgy, mint haladóknak. S mivel „befejezett” zenészt még soha életemben nem láttam, így elég széles azoknak a köre, akiknek ezen hangszereket ajánlani tudom őszintén és tiszta szívvel.

Aki nem hiszi, járjon utána: http://duohangszerbolt.hu/

Andrásik Remo

2015. augusztus 31. 20:05

Minden jog fenntartva. 2023 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA