MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

AT5045 High-End hangszermikrofon

Az AT5045 egy kézzel gyártott, nagymembrános, karcsúsított formájú, merőleges tengelyű hangszermikrofon, fix kardioid iránykarakterisztikával. Különlegessége a négyszögletes membrán. Az AT5045 egy hosszúkás téglalap alakú membránnal rendelkezik. A keskeny forma ne tévesszen meg senkit – a membrán felülete nagyobb, mint egy átlagos nagymembrános stúdiómikrofoné. 

A geekek számára: az 1”-os membrán felülete 506 mm2, míg az AT5045 téglalap alakú membránjáé 14.9 mm x 37.5 mm = 559 mm2. A hatásos felület ettől kisebb, az AT5045-é 415.2 mm2, míg egy 1”-os körlap alakú membrános mikrofoné (pl. AT4050) 360 mm2.

Álljunk meg itt egy szóra. A stúdiókban azért (is) használnak nagymembrános mikrofonokat, mert minél nagyobb a membrán mérete, annál alacsonyabb saját zaj érhető el. A membrán mérete viszont nem növelhető tetszés szerint, mert a méret növelésével növekszik a tehetetlen tömeg is: ellustul a membrán, és a kis energiájú, gyors változásokat, tipikusan a részletgazdag magas-tartományt nem tudja átvinni.

Az Audio-Technica 50-es sorozata erre a problémára kínál elegáns megoldást. Téglalap alakú membránnal megvalósítható az 1”-os stúdiómikrofonokénál nagyobb membránfelület (=kisebb zaj) úgy, hogy közben nem kell feláldozni a magas-hang átvitelt.

Néhány nyers adat: a mikrofon 149 dB SPL maximális hangnyomást képes kezelni, miközben a saját zaja összesen 8 dB SPL. Ezzel a dinamika átfogása 141dB!
Az AT5045-öt az Audio-Technica hangszermikrofonként ajánlja dob overhead-nek, akusztikus gitárra, vonós hangszerekhez és bármilyen hangszerhez, amivel dinamikus és részletgazdag hangzást szeretnénk elérni.

Az 50-es széria zászlóshajójához, az AT5040 négymembrános stúdiómikrofonhoz hasonlóan az AT5045 is a ’Pure Sound’ koncepció jegyében született. Kézzel készítik az Audio-Technica japán gyárában, válogatott diszkrét komponensekből. A 2 mikron vékony, arannyal gőzölt membránt még a gyárban bejáratják, hogy az optimális rugalmassági értékekkel érkezzen, és szolgáljon hosszú évekig.

A jelútba egyetlen olyan elektronikai komponens sem kerül, ami bármennyit ronthatna a minőségen. Így a mikrofonon ne keressünk se mélyvágó, se csillapító kapcsolókat.

Az AT5045 szólóban vagy párban kapható, elegáns kemény tokban, amiben benne van a mellékelt mikrofonkengyel, és további hely van az opcionális izolációs kengyel számára is.

Az AT5045 mikrofont az Audmax Kft publikus elérhetőségein (www.audmax.hu) lehet tesztelésre előjegyezni.

Zöld Zsolt

2015. augusztus 25. 09:22

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA