MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Tascam DR44WL - Kötetlen munkaidő

A hordozható felvevők piaca nem túl nagy, mégis erős verseny alakul ki a gyártók között. Hasonló tudással, mintavétellel, közel azonos áron próbálják a márkák megnyerni a vásárlókat,  amihez egyetlen fegyver áll rendelkezésükre, az a bizonyos plusz funkció, ami szimpatikussá teszi a készüléket a vetélytársaival szemben.

A Tascam megalapozott jó hírét nagyrészt eszközei megbízhatóságának köszönheti, ezek a készülékek rengeteg stúdióban 24/7-es szolgálatot teljesítenek, hiszen ezeken a helyeken a meghibásodás miatti kiesés sosem megengedhető.

Természetesen nem várhatjuk el ugyanezt az egyszeri „hangembertől”. Nekünk pihenésre, szabadságra és kényelemre van szükségünk és az ember természeténél fogva is a komfortot keresi, ez vitte előre az emberiséget, emiatt született számtalan találmány, többet közt a wifi is, hiszen ki szeret kábelen lógni folyamatosan.

Tehát mi lenne, ha egy hordozható felvevő elhelyezésekor és üzemeltetésekor nem kéne azzal foglalkozni, hogy oda tudunk-e időben szaladni és elindítani a felvételt, vajon jó-e a beállított felvételi szint és mennyire hallatszik bele a felvételbe, ha hozzáérünk a készülékhez, illetve azon gondolkodni, hogy van-e nálunk kártyaolvasó, vagy USB-kábel az adatok áttöltésére.

A  DR-sorozat új tagja, a DR-44WL – és kisebbik testvére, a DR22WL – kiválóan alkalmazkodik kényelmünkhöz, vagy egészséges lustaságunkhoz, hiszen wifin keresztül tabletünkről és okostelefonunkról (Android és iOS) is távvezérelhetjük, sőt még vissza is hallgathatjuk és át is másolhatjuk az elkészült felvételt.

A tárgyalt felvevő tulajdonképpen a már klasszikusnak számító DR-40 modernebb változata, maximális mintavétele 24-bit/96 kHz WAV/BWF vagy 320 kbps MP3, és a beépített sztereó X/Y mikrofonok mellett két kombó Jack-XLR aljzattal is rendelkezik. Így lehetőségünk nyílik egy sztereó és két monó sáv egyidejű rögzítésére, de kihasználhatjuk a kapacitást úgynevezett biztonsági klón sáv rögzítésére is. A beépített mikrofonok kardioid karakterisztikájúak, akár 132 dB hangnyomást is elviselnek, rugalmas rögzítésüknek köszönhetően pedig kiküszöbölik a mechanikus zajokat. A készülék alján található két bemenet 2 monó és egy 1 sztereó konfigurációban is használható, akár +24/48V fantomtáplálással.

Ha bemegyünk a felvevő agyába, hirtelen rengeteg olyan funkciót találunk, ami könnyebbé teszi az életünket: limiter, 4 féle felüláteresztő szűrő, változtatható lejátszási sebesség, zengető, hangoló és metronóm, automatizálható és időzíthető felvétel készítés, 2 másodperces pre-record, loop pontok kijelölése, jelölőpontok készítése, bemenetek közti késés-kompenzáció, fájl kódolás és darabolás, a teljesség igénye nélkül.

A belső tárgyalása után fordítsunk még pár szót a külsőre is. A saját mikrofonpár erős fémkeretben foglal helyet, a masszív kialakítás pedig ellenálló, megbízható hatást kölcsönöz a rögzítőnek. A bemeneteken kívül találhatunk rajta fejhallgató kimenetet, SD-kártya foglalatot, valamint egy micro-USB csatlakozót is.  Már a doboz kibontásával meglepő dolgokkal szembesülünk, hiszen rengeteg kiegészítőt kapunk: neoprén tok, AC adapter, szélvédő szivacs, USB-kábel, mikrofonkengyelbe illeszthető tartó, vakupapucs adapter és a készülékben lévő 4 GB-os SD kártya is tartozék!
A konklúzió levonását a kedves olvasóra bízom, de aki pedig ezek után sem hisz a kiválasztódásban és a technika töretlen fejlődésében, azon már a Tascam sem tud segíteni.

Gergics Attila

2015. augusztus 18. 15:27

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA