MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Ritmusváltás a vidéki koncertéletben

Megjelent a Cseh Tamás Program második évadának újabb pályázati felhívása, amely a fővároson kívül működő könnyűzenei kluboknak és koncerthelyszíneknek szól. Az augusztus elején lezárult, induló zenekaroknak kiírt pályázatra 347 jelentkezés érkezett, amelyek elbírálása október elejére várható.

A Cseh Tamás Program a második évadában 960 millió forintból gazdálkodhat, aminek forrása az úgynevezett üres adathordozók után szedett jogdíjakból származó bevétel NKA-hoz kerülő negyede. A Program 2014-15-ben 500 millió forintból 49 vidéki koncerthelyszínt, 42 kezdő zenekart, 19 előzenekaros pályázatot, 18 vidéki és kisközösségi médiumot támogatott, így kutatásaival, workshopjaival és könnyűzenei örökségünk értékeinek megőrzésére irányuló tevékenységével együtt több mint 1200 közreműködővel, több száz koncerttel és rendezvénnyel a hazai könnyűzenei élet egyik fontos eleme lett.
A Program legnagyobb erénye, hogy a pályázói környezet igényeinek megfelelően folyamatosan alakul, fejlődik, így az eddigi visszajelzések és kutatások eredményeit is felhasználva, már az új szempontokat figyelembe véve jelenhetett meg július 3-án az induló zenekaroknak szóló felhívás, melyet hamarosan az Előzenekari illetve a Médiatámogatási Alprogram új pályázatai is követnek.

A Klubtámogatási Alprogram keretében kiírt pályázat a könnyűzenei és jazz élőzenei produkciók befogadására alkalmas, az év nagyobb részében folyamatosan működő fővároson kívüli helyszíneknek szól. A klubok mellett művelődési intézményeket is megszólító pályázat tervezett kerete 80 millió forint, amelyből helyszínenként legfeljebb 4 millió forint igényelhető. A 2015-16-os évadra szóló támogatást a klubok előadói tiszteletdíjakra, illetve az elnyert támogatási összeg maximum 15%-áig reklám- és propagandaköltségekre fordíthatják. A pályázat benyújtásának határideje szeptember 11-e éjfél. A nyertes koncerthelyszíneknek legalább 16 különböző, nem a klub működési megyéjével azonos illetőségű, bármilyen könnyűzenei műfajba besorolható, művészi értékkel bíró együttes vagy előadó felléptetését kell megvalósítaniuk kizárólag belépődíjas koncerteken. A támogatás célja, hogy a fővároson kívül minden megyében legalább egy olyan könnyűzenei koncerthelyszín tartósan működjön, ahol az élőzenei koncertet vállaló előadók rendszeresen felléphetnek.

Az újabb pályázat megjelenése mellett további jó hír, hogy az augusztus 3-án záruló, induló zenekarok számára kiírt pályázatra a tavalyinál majdnem kétszer több, összesen 347 jelentkezés érkezett. Az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégium úgy döntött, hogy komoly előszűrés után, legfeljebb 50-100 formáció élő, színpadi meghallgatását javasolja majd. A tervek szerint szeptember első napjaiban kiderül, kiket hívnak be a tavalyihoz hasonló meghallgatásra, így a végleges döntés október első napjaiban megszülethet.


Ugyancsak megjelent a Cseh Tamás Program idei évadára szóló első meghívásos pályázata is 10 millió forintos kerettel. Ennek célja a magyar könnyűzenei, jazz és népzenei zenekarok és előadóművészek külföldi fellépési és népszerűsítési lehetőségeinek biztosítása, külföldi promóciójuk segítése a Balassi Intézet külföldi magyar intézeteinek közreműködésével.

Regisztráció: http://www.nka.hu/regisztracio
Pályázati felhívás: www.nka.hu/palyaztatas/aktualis_palyazati_felhivasok/cstp_id_150911
További információ: www.nka.hu/cstp
 

2015. augusztus 15. 08:19

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA