MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Életképek - P. Box

Folytatjuk életképek címmel indított önálló sorozatunkat, melyben ugyanazon kérdéseket tesszük fel számos hazai művésznek azt remélve, hogy a válaszaikból (önállóan és összességükben is) egyedülálló kép rajzolódik majd a hazai zenei életről és a zenész hivatásról. Ebben a részben Szabó „Krisz” Krisztián és Koroknai „Kori” Árpád, a debreceni P. Box zenekar billentyűse és énekese válaszolt a kérdéseinkre.

Mivel foglalkozol éppen?

Szabó „Krisz” Krisztián: A napokban megjelent „Mindenekfelett!” címet viselő új albumunkat népszerűsítjük, szervezzük a nyári és őszi koncerteket, próbálunk minél több helyre eljutni, és megmutatni, hogy miről szól a P. Box 2015-ben.

Mik a szakmai terveid a közeljövőre?

Koroknai „Kori” Árpád: A fentieken kívül 1 vagy 2 videóklip elkészítése van tervben az új lemezhez, mindez az anyagi lehetőségek függvénye.

Új anyag? Koncertek? Szólótervek? Zenekari tervek?

Kori: Az új lemez mellett igyekszünk a 2000 óta működő zenekar múltjából is kép- és hanganyagokat archiválni, és esetleg Karácsony környékén megjelentetni. Ezen kívül készülőben van a Cserháti Pityiről szóló könyv, reméljük idén megjelenik.

Szerinted merre tendál a hazai zeneipar?

Krisz: Egy biztos: nem a klasszikus hard rock felé, ami ma már underground műfajjá vált nálunk. Egy-egy nagyobb névre még csak-csak megmozdul a közönség, de nem gondoljuk, hogy valaha ismét mainstream lesz ez az irányzat. A cserélhető, műanyag sztárokról, vagy haknibrigádokról pedig inkább nem mondunk semmit.

Milyen pozitív/negatív trendeket tapasztalsz?

Kori: Egyre kevesebb a fellépési lehetőség, még nagyon komoly hobbizenekarként is nehéz a felszínen tartani egy együttest.

Szerinted meg lehet élni ma a zenélésből - te ebből élsz?

Krisz: Egyértelműen nem, vannak jobb időszakok, de erre egzisztenciát alapozni csak kompromisszumok megkötése révén lehetne.

Mennyit keresel egy évben? (csak ha nem sért a kérdés)

Krisz: Zenélésből legfeljebb annyit, hogy ne kerüljön pénzbe egy-egy koncertre eljutni, vagy ott jól érezni magunkat, illetve a járulékos költségeket fedezni tudjuk belőle.

Milyen területről származik több bevétele ma egy hazai zenésznek: koncertből, vagy lemezeladásból, esetleg jogdíjakból?

Kori: Utóbbi kettőről ma már nem igazán érdemes beszélni egy 2000-ben alakult zenekar esetében, a koncert az egyetlen bevételi forrás.

Mit gondolsz a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerinted miért?

Kori: Régen ez az egész egy ügy volt, komoly szakmai háttérrel és felkészültséggel, ma inkább egy termékről van szó, amit az emberek többsége megcsócsál és kidob. Ezzel párhuzamosan ma már nem érdekli az embereket, hogy ki milyen zenész, megelégszenek azzal, amit a média lenyom a torkukon.

Van-e jelölted, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Krisz: Nincs, de szerintünk ma már világsztár is csak nehezen lesz valakiből, főleg abban a műfajban, amit a P. Box csinál.

Mi a véleményed a tehetségkutatókról általában?

Krisz: Sajnos nem csak a tehetség dönt. Tőlünk Kori vett részt a Társulat című produkcióban, ami országos ismertséget hozott, de a zsűri szakmai döntése szerintünk több alkalommal is megkérdőjelezhető volt.

Mi a véleményed a zenei utánpótlásról?

Krisz: A fiatalok lelkesek, a P. Box Alapítvány révén a fiatal, feltörekvő tehetségeknek szeretnénk mi is lehetőséget biztosítani arra, hogy a szélesebb közönség előtt is bizonyítsák rátermettségüket.

Mi a véleményed a fesztiválokról?

Kori: Sajnos majdnem mindenhol ugyanaz a 10-15 zenekar játszik, nagyon nehéz körön kívülről bekerülni. Ha már ott vagy, akkor sok embernek meg tudod mutatni a produkciód, így szeretnénk mi is tenni a „Mindenekfelett!” esetében.

Mi a véleményed a zenei klubéletről?

Krisz: Szomorú, hogy a hard rock műfaj ide szorult vissza, sajnos látványban sokat elvesz egy-egy produkcióból, ha kis klubokban játszol. Pityi mindig is ellenezte a klubozást, most egyfajta kompromisszumként nagyobb helyekre, ahol adottak a körülmények, elmegyünk a P. Box-al.

Szerinted mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Kori: Olyan tv/rádió, ami minden műfajnak teret enged, így sokkal szélesebb körből meríthetnének az emberek, nemcsak abból, amit ma sugároz feléjük minden média. Nincs is esélyük arra, hogy más műfajokkal ismerkedjenek meg, vagy maguktól válasszanak ki valakit, mert a média csak ugyanazokat nyomja folyamatosan.

Köszönjük a beszélgetést...

2015. augusztus 8. 18:22

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA