MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Mit lehet egy hangkártyáról írni?!

Aki nap, mint nap felvételeket készít, annak annyira természetesé válik egy hangkártya használata, hogy a kérésre, miszerint írjon pár sort a Tascam US-2x2 hangkártyáról, a címben említett értetlenkedéssel válaszol. Pedig nagy segítség lenne a home stúdióban gondolkozóknak, hogy eligazodjanak ezen a területen…

Például kezdhetné azzal, hogy egy professzionális hangkártya (még ha otthoni használatra is szánták), rendelkezik szimmetrikus XLR bemenettel, és általában nem kapható a számítástechnikai boltokban…

Bizony hangtechnikai, vagy hangszer boltokba kell menni érte…

 

Azt is fontos lenne elmondani, hogy nem elég egy jó mikrofont találni, ugyanolyan fontos lenne egy jó előfok is. A TASCAM US-2x2 hangkártya a beépített Ultra HDDA mic/line bemeneti fokozata akár 57dB-es erősítést is lehetővé tesz hallható zaj és torzítás nélkül. Két bemenettel és két kimenettel rendelkezik, ráadásul MIDI interfész is található benne.

TASCAM Ultra-HDDA (High Definition Discrete Architecture) mikrofon előerősítő tervezés alapját azok a diszkrét komponensek adják, mint egy klasszikus professzionális felszerelésnek. Ezek használata hihetetlen EIN értéket adott (-125 dBu), vagyis a zajszintet  gyakorlatilag a hallásküszöb alatti tartományba sikerült leszorítani. De ahelyett, hogy a tervezést pusztán vizsgálati mérések befolyásolják , kimerítő hallgatási tesztek döntöttek.

Elmondanám, hogy a szimmetrikus mikrofon és vonal jelek fogadására combo csatlakozót építettek az US-2x2-be. Ez egybeépítve tartalmazza az XLR mama és az ¼”-es TRS csatlakozót.  Az szinte magától érthetődő, hogy  a kondenzátor mikrofonok tápellátásához +48V fantom tápot kapcsolhatunk be. Sőt! A bemenetet egy kapcsoló segítségével nagy impedanciájú közvetlen gitár bemenetté alakíthatjuk, elektromos gitár, vagy basszusgitár felvételéhez. A széles Gain tartomány biztosítja, hogy a kis jelű dinamikus vagy ribbon mikrofonokat jelét is kellő nagyságúra erősíthetjük.

A másik nagyon fontos dolog, hogy akár Windows-os, akár MAC-es környezetben használhatjuk a plug-and-play illesztőprogramoknak köszönhetően. A TASCAM US-2x2 könnyedén telepíti saját magát, akár pár pillanat alatt. Hozzá tartozik még egy egyszerűen használható on-screen kezelőpanel, amely ellenőrzi és beállítja a kritikus interfész beállításokat. USB 2.0 port minden gépen található, így a hangkártyát univerzálisan használhatjuk számos gépen. Az US-2x2 kompatibilis az új USB 3.0 porttal is.

Azt is megemlíteném, hogy a TASCAM US-2x2 akár 96kHz / 24 bites felbontással is tud felvételt készíteni. Ez sokszor jócskán meghaladja a kívánt CD vagy MP3 felbontását, azonban érdemes mindenféleképpen a nagyobbat használni, mert simább, jobban kezelhető hangot kapunk a végső mix során.

A legfontosabb funkció, amit külön ki is emelnék, az a „Zero-latency Direct Monitoring funkció”. Még a leghatékonyabb számítógépek és DAW szoftvereknek is egy kis időre van szükségük a jelfeldolgozás véges sebessége miatt, míg a jel eléri a kimeneteket, így az énekes vagy hangszeres késve hallja saját magát, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi a munkát.  A Direct Monitoring útvonal nem egy át a digitális vonalon, így valós időben követi a bemenő jelet, ami semmiféle késést nem okoz a jelen a visszahallgatásnál.

Persze arra is felhívnám a figyelmet, hogy a TASCAM US-2x2 új és stílusos kialakítást kapott a levehető Bio-Cell oldalsó panelekkel. A döntött forma kényelmesebb leolvasást és használatot tesz lehetővé, nem kell daruként forgatni a nyakad.

Szólnék arról a remek megoldásról is, hogy külön hangerő-szabályozót kaptak a fejhallgató és vonal kimenetek. Így nem kell minden fejhallgatóról monitor hangfalra váltáskor állítgatni a hangerőt, hanem beállíthatjuk minden működési módban az optimumot.

Az is meggyőző érv, hogy a TASCAM tesztelte az interfész működését minden vezető DAW szoftverrel, mint például a SONAR, Pro Tools, Cubase, Live, a Studio One és a Garage Band-del. Használd a hangkártyát a kedvenc Mac vagy Windows felvételi szoftvereddel, és nem csak a mellékelt alkalmazásokkal.

Jó tudni azt is, hogy szabványos MIDI bemeneti és kimeneti csatlakozók teszik lehetővé billentyűzetek, dobgépek, vezérlők, és más forrásokból származó MIDI jelek csatlakoztatását. Az US-2x2 alkalmas szinkronizált működésre többsávos felvevő és egyéb felvevő berendezésekkel.

És végül elmesélném, hogy két DAW alkalmazást is kapsz a csomagban: SONAR LE X3 és Ableton Live 9 Lite. Ezen szoftverek bármelyikét ​​fel lehet fejleszteni magasabb verzióra, ha már elég erőt érzel magadban!

Persze nem hagynám ki a gyári videót sem az elbeszélésből:

Na, ennyit mondanék el róla! Vagy már el is mondtam…?
©Hermann János

2015. július 29. 15:38

Minden jog fenntartva. 2022 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA