MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

22-es járat a Zenészmennyországba

Hangulatjelentés a XXII. Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor első napjairól... Idén is verőfény és melegrekorddal kecsegtető időjárás-előrejelzés fogadta az immár XXII. Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor lakóit Szolnok-Tiszaligeten, az egykori KISZ- és úttörőtábor területén. Gyűltek is a fiatalok és idősebbek szép számmal, köztük – ránézésre – legalább a fele friss táborozó. Nagy öröm ez a szervezőknek, és a Tábor technikai lebonyolításában segédkező hangszerforgalmazó cégeknek, szakembereknek, tanároknak, egyaránt. 

A szokásos menetrend szerint, táborvezetőnk eligazító előadásával indult a hétfő délutáni program, ám a megszokottól eltérően egy új helyen, a központi épület előtt felállított tábori sátorban, szabadtéri színpadon.  A helyszín akusztikai jellemzőiről később magunk is megbizonyosodhattunk, ám előtte kötelezően szó esett a gyúlékony avartól kezdve a kiskorúakra vonatkozó protokollig mindenről. Visszatérő vendégünk, Dave Goodman kanadai akusztikus gitáros-énekes, dalszerző rendhagyó kurzusa nyitotta az események sorát, örömmel válaszolt a mester minden felmerülő kérdésre, s közben csettintettünk, igen jól szól a motyó a sátorban!

Később Dave mégvisszatért egy koncert erejéig, majd a Roy&Ádám Trió félig akusztikus műsora tette fel az estére a koronát a büfében felállított kis színpadon, közben az apraja-nagyja fogyasztott szorgalmasan, nagy öröm ez a Liget Büfé személyzetének, Detti néninek külön köszönjük, bizony! Ám a szervezett programok mellett, jótékony, egészséges önszerveződés is elindul ilyenkor, a házunk előtti padnál cimboránk ütőhangszer-készletéből jutott mindenkinek, s együtt muzsikált mindenki, az ötévestől az ötvenöt évesig.

Kedden reggel – zenészeknek talán túl korán, de valami rendszer ebbe is kell – fél kilences reggelivel indult a nap, majd a „kötelező órák” következtek, a kezdő – és haladó gitár, basszusgitár, billentyű és dobkurzusok. Szorosan ezután a Fa10 előadó telt meg a Tábor legnépszerűbb kurzusa, a zenekari óra alkalmával, „első munkanap” lévén ilyenkor a tanári kar, s néhány segítőkész profi tartott bemutatót rögtönzött zenekari dalírásból, majd összeírták a tábor zenekarait. Újdonság idén, hogy a tizenhárom próbaterem 35 zenekar között került kiosztásra, szigorú időbeli korlátok között.

Visszatérve még a mai nap eseményeire, ebéd után Kiss Sándor, az Intim Torna Illegál tagja beszélgetésre invitálta a népeket a Büfébe, hogy elmesélje, mik a siker felé vezető út kihagyhatatlan vagy éppen kihagyható állomásai, Lombos El Marci faragott rímet és ötletet, Nagy „Jancsa” János hangszerelő kurzusán nem csak a billentyűsök, Pacziga Linda énekóráján pedig a dalos kedvűek vehettek részt. Madarász Madi Gábor a Főtér sátrában mutatta be koncertfelszerelését éles körülmények között, míg Szelényi István hangtechnikai kurzusán a hangok fizikai jellemzőit mutatta be a tanár úr, szigorúan gyakorlati körülmények között.

Mindezek csupán szemelvények egy örömteli, immár hagyományokkal rendelkező rendezvény két napjából, ígérem, hogy lesz folytatás, csak figyeljék kedves Olvasóink szorgalmasan ezt a felületet, engem is megtalál bárki, mondjuk ma estea a Fusion Trio jelenleg épp nagy sikerrel zajló fellépése után a Büfében, a Margaret Island koncertjén.

Illés Norbert

2015. július 22. 20:29

Minden jog fenntartva. 2023 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA