MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Ha szereted, amit csinálsz, az emberek úgyis meghallják.

Interjú Carmen Souza, Zöldfoki-szigeti énekesnővel... Carmen Souza 2001 óta zenél együtt a híres portugál basszistával, Theo Pascallal. Akivel, azóta hat közös albumot jelentettek meg, a legújabbal az „Epistolával” éppen világkörüli turnén vannak, melynek egyik állomása a VeszprémFest. Beszélgettünk a szándékok őszinteségéről, a Zöldfoki-szigeteki gyökerek fontosságáról, Theo Pascallal való együttműködésükről és a jótékonysági projektjeikről, valamint arról, hogy nem kell ahhoz kreol nyelven beszélnünk, hogy megértsük, a zene lehet az egyik összekötő kapocs ember és ember között… 

Lisszabonból indult, zöldfoki-szigeti gyökerekkel. Hogyan kezdett énekelni?

Lisszabonban születtem, egészen kis korom óta szerettem énekelni és hallgatni mindenfajta zenét. Magamba szívtam a zöldfoki egyházi zenéket is. Így kezdtem el énekelni a templomban, majd 18 éves korom után vettem részt az első komoly előadáson, ahol találkoztam Theo Pascallal, és onnantól kezdve nem volt megállás…

Ki volt az első példaképe és kik voltak Önre hatással?

Nehéz megmondani, de emlékszem, amikor először hallottam Ella Fitzgeraldot, teljesen lenyűgözött, hihetetlen hangja van. Számomra ő a legjobb énekes.

Úgy gondolja, hogy a zenéjével egyfajta missziós tevékenységet folytat. Ez a mai napig is így van?

Igen, mert a zenélés azt is jelenti, hogy hiszünk olyan dolgokban is, melyek láthatatlanok. Úgy gondolom egy zenész mindennapjaiban az efféle spiritualitás keresése egyfajta küldetés. Ráadásul, szerintem a zene, mely jó szándéktól vezérelve született, jobbá teheti a világot.

Változott-e az együttműködésük Theo Pascallal a kezdetek óta?

2001-ben, a karrierem elején kezdtem Theoval dolgozni, az együttműködésünk folyamatosan változik, hiszen mi is teljesen mások lettünk a kezdetekhez képest. Sokkal idősebbek, érettebbek vagyunk, fejlődtünk emberileg és zeneileg is, nagyon sok fellépésen és lemezen vagyunk már túl. Az együttműködésünk számunkra egy tükör, melyből megláthatjuk kik is vagyunk valójában, mind a ketten a fejlődést keressük, nem a stagnálást.

Meg tudná-e határozni pontosan a zenéjének stílusát? Hiszen sokan, sokféleképpen gondolkodnak róla pl.: jazz, afrolatin muzsika, világzene.

Nem tudnám pontosan meghatározni, mert Theoval nagyon sok behatás ér minket, ami inspirálólag hat. A legtöbbet, az afrikai zene és a jazz mellett a portugál kultúrából merítünk.

Számainak egyik jellegzetessége, hogy kreol dialektusban énekel. Mennyire tudta ezt elfogadtatni a közönséggel pályája elején?

Az emberek szeretik a kreol dialektus dallamosságát, de azt gondolom, igazából a zene számít, az teremt kapcsolatot az emberek között, hiszen a közönségünk nagy része nem beszéli a kreolt.

Mennyire tartja fontosnak az elektronikus zene jelenlétét a számaiban?

Nagyon kevés elektronikus effektet használunk, de néha érdekes dolgokhoz vezethet. Leginkább az akusztikus hangszereket részesítem előnyben.

A világ számos országában fellépett már pl.: Hollandia, Finnország, Törökország, USA. Hol érezte magát a leginkább otthonosan?

Bárhol, ahol a közönség kész arra, hogy nyitott szívvel forduljon felém, otthon érzem magam. Imádok utazni és elvinni a zenémet különféle emberekhez, akik mind más-más kultúrkörből származnak. A mottóm: Ha szereted, amit csinálsz, az emberek úgyis meghallják és tetszeni fog nekik.

2010-ben adták ki a Protegid c. lemezüket, a német zenei kritikusok díjára jelölték, amivel felkerült az európai világzenei toplistára. A szülőhazájában, hogyan kezelik az Ön sikereit? Példaképnek tartják-e?

Mára lett igazán ismert a munkásságunk Portugáliában. Sok éven át készítettünk zenéket a Zöldfoki-szigeteken - ez egy kis ország, így mindenki jól ismeri a helyi zenét. Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy a Zöldfoki-szigeteken két nemzeti zenei díjat is kaptam.

Szokott-e visszajárni Portugáliába zenélni és segíteni a fiatalokat? Működtet-e valamilyen zenei alapítványt?

A zöldfoki szigeteken felvettünk egy duettet Theo Pascallal, aminek a bevételeiből részesül a Zöldfoki-szigeteki SOS gyermek falu. Tervben vannak egyéb projektek is, melyek azt a célt szolgálnák, hogy megadjuk a lehetőséget a gyerekeknek a zene tanulására, azokon a helyeken is ahol a leginkább szükség van rá.

Készül-e új albumra és turnéra mostanában?

Folyamatosan világkörüli turnén vagyok , éppen most adjuk ki az új albumunkat, melynek a címe „Carmen Souza és Theo Pascal – Epistola”. Most ezzel a produkcióval turnézunk, mely annyiban különbözik a Carmen Souza projekttől, hogy több teret kap benne az improvizáció és a hangszerelés inkább jazzes. Theo és én írtuk a legtöbb dalt, szerintem ez az album tele van érdekes történettel.

Schranez Rebeka interjúja.

2015. július 16. 18:08

Minden jog fenntartva. 2023 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA