MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Legkedvesebb felszerelésem... Magasvári Viktor (Beatrice)

Folytatjuk „Legkedvesebb felszerelésem” címmel indított sorozatunkat a Music Media Magazin oldalain, melyet azért tartunk kiemelkedően fontosnak, mert ebben a sorozatban minden megkérdezett zenésztől, hangtechnikai szakembertől azt kértük, hogy azon felszereléseiket mutassák be nekünk, amelyek koroktól, márkaszerződésektől és egyéb érdekektől mentesen váltak meghatározó kedvencükké. 

Üdvözlök mindenkit!
Szerintem én a világ legpuritánabb gitárosa vagyok-voltam mindig is :D Emiatt talán nem az én irományom lesz a legérdekesebb... de azért vágjunk bele. :)

A legkedvesebb felszerelésem a magyar pálinka :D Nélkülözhetetlen és szerintem cigizzetek is nyugodtan ;)... 

Az első erősítőmet valamikor a 90-es évek elején vásároltam Zemplénben, ahol felnőttem és az első zenekaromat alapítottam. Ez egy Laney Sound 60 fej volt, kettő darab EL-34 csővel a végfokban és egy felturbózott kimenő trafóval. Ezeknél a modelleknél a kimenő trafó hamar kakukkot mondott, viszont a régi Marshallokhoz képest nem volt annyira orros, közép gazdag hangszíne alapból. Kicsit "mosolygósabban" szólt, több méllyel, magassal. A komplett Black Sabbath felszerelés is Laney volt anno, legalábbis láttam olyan koncertfelvételt, ahol még az ének cucc is Laney volt. Tonny Iommi régi felvételein hallható a hangja a Laney Sound 60-nak.

https://www.youtube.com/watch?v=IIoVoOfBHW0

Ehhez egy 1967-es Marshall döntött ládát kötöttem, amiben Celection Green Back hangszórók voltak 4 darab, darabja 25 watt, ha jól emlékszem. Az biztos, hogy Jim Marshall és két ember, akik a minőséget ellenőrizték aláírása ott díszelgett a hangfal egyik belső oldalán. Fej plusz láda és a gitár közé mindössze egy Ibanez Tube Screamer Ts-10 vagy Ts-9 épp milyen volt nálam, volt bekötve.

Így szólt: https://soundcloud.com/magi73/track-1

Egyszer használtam Zoom 505-öst is vonalban, mikor 1991-ben feltaláltam a Green Day előtt a Green Day-t. Íme egy felvétel róla, plasztika nélkül, együtt feljátszva, Zoom vonalban,Tokajban:

https://soundcloud.com/magi73/dream-master

Aztán valamikor 1995-ben megalapítottuk Szappanos Gyurival, Kyruval, Huszár Endrével a Molotov Funk zenekart. Kitaláltuk, hogy minél kevesebb mikrofon legyen a színpadon. Így végül csak egy volt :D A dobok Alesis D-4-en a gitárok ADA MP-2 és MB-1 csöves előfokokon keresztül érkeztek egy Peavey PA rendszerbe.

Persze napjainkig milliónyi cuccom volt/van, de én igazából azt vallom, hogy a jó sound titka maga az ember. Amit most a Beatricében használok, azt is az egyszerűség jellemzi. Nem szeretem a hibaforrásokat és nem is igazán fordul elő meghibásodás.

Két fejet használok...

A hetvenes évekből egy Peavey Mace fej, tranzisztoros előfokkal és 6 darab 6L6 végfok csővel, mert csőből sosem elég. Viszont a tranyós előfoknak van egy óriási előnye, halkan is ugyanolyan jól szól, mint hangosan, ráadásul iszonyú modern hangja van.

A másik fej Spullni barátom SP 100 wattos modellje. Itt az előfok és a végfok is csöves, nagyon dinamikus, tökéletesen egészíti ki a Peaveyt.

Mindkét erősítő frekvencia tartománya valahogy az ének alatt helyezkedik el, s emiatt nem zavaró egy énekes számára.

Hangfalat a Powerstate manufaktúrával gyártattam magamnak két darabot. Két darab négy hangszórós cucc, Celection hangszórókkal, de nem a G-75t, hanem HOT 100-as.Van még egy Ampeg ládám is, ami tényleg ritkaságnak számít.
Amerikából hozta egy az Ampeg gyárban dolgozó barátom.
Paul Gilbert részére készült sok, és abból a szériából maradt ez a barátom elmondása alapján.

Legszívesebben csak egy kompresszor-Boss Cs-3at használok tiszta hangszínre és egy Marshall Shred Master overdriveot a torz hangszínekre.

Pár éve beleszerettem a TC Electronic Nova System multieffektjébe, amiben az overdrive-ok analóg megoldások és színpadra a többi effekt is szépen szól, bár nem nagyon használom őket, max. pici reverb, ami hangszínelhető, érdemes a magas hangszíneit levenni, illetve sztereó delay-t használok az Utálom Az Egész XX. Századot elején.

Egyik kedvenc effektem, amit csak ritkán sütök el az Electro Harmonix POG-2 orgona effektje.

https://www.youtube.com/watch?v=Sh_NKYfDhCY

Amennyiben vonalban kell megszólalnom, akkor Boss Be-5 az őskorból, néha Boss Me-5, vagy Me-6, mikor melyiket találom meg :D
De, amit a legjobban szeretek az a Hughes&Kettner csöves előfokok valamelyike. Vagy Cream Machine vagy Metal Master, ami nem metál ha akarom.

Az így szól egy egyszerű Siemens laptopon: a Green Dayes dal új verziója: (ja egyik kedvenc felszerelésem a csajom Dr. Buday Anna, itt ő énekel) https://soundcloud.com/magi73/dream-nek-hangos-wav-master

Illetve Kyrus felvételeken, szintén a Metal Master otthon a konyhában: https://soundcloud.com/magi73/foxey-master

Most a gitárok következnek.

A 80-as években a Triál játékboltjaiban fellelhető szegedi ládagyári akusztikus gitároktól teljesen elment a kedvem a gitározástól. Aztán Musima Deluxe 25 következett. Azon már kapirgáltam a dolgokat.

Az első nagy kedvenc gitárom egy a 80-as években készült, Hohner Custom gitár volt, tömör habos jávor test, indiai rózsafa, Dimarzio Paf Pro humbuckerrel a lábnál, a két single coil pedig Casio. A húrláb sokáig Khaller-Floyd Rose-volt benne, mostanában kicseréltem egy jó állapotú TRS-101-re. Ezt a gitárt nagyon szeretem, hozzám nőtt. Cherry Sunburst színü...


.
Ami hozzám nőtt még nagyon, az egy a Vissza a Jövőbe című filmben is látható Ibanez Roadstar II. Úgy tudom Casio hangszedők vannak benne 1 humbucker, 2 single coil, Floyd Rose húrlábbal. Ami érdekessége, hogy 1986-ban gyártották és egy-két csavaron kívül minden eredeti benne és ma is hibátlanul működik...

Ilyen Roadstarból van egy brown sunburst 3 single coillal is, fix húrlábbal, és egy elektro-akusztikus modell is, amit egy videó klippben használtam egyetlen egyszer egy Bomber felvételen...

Én a németek és japánok nagy rajongója vagyok, illetve a magyaroké is..Van egy Ibanez elektro-akusztikus -képen mellékelve- amit a 8 órában hallhattok. Van-valahol a nagy fiamnál egy 70-es években gyártott Aria klasszikus gitárom agathis fenyő fedlappal, egy Ovation elektro-akusztikus, egy Shadow sztrató típusú gityóm, ami még Made In West Germany. Továbbá egy Westone gitárom is van, szintén Floyd Rose-al szerelve, 2 humbuckerrel, de ha megfeszülök se jut eszembe a típusa, Azt is a háromból a legnagyobb gyermekem használgatja.

Ha basszusgitározásra szánom magam felvételekhez például... általában és leggyakrabban egy Hohner B2 gitárt használok, ilyesmit:

https://www.youtube.com/watch?v=4LQ2pTHJDWI

Jó és kellemes gitározást kívánok mindenkinek sok pálinkával, sikerrel és a hozzátartozó csajokkal-fiúkkal.

Ne feledjétek a sound a szívben, agyban és a kézben dől el :D

Üdv Mindenkinek!
Viktor

2015. július 15. 17:50

Minden jog fenntartva. 2023 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA