MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Te is lehetsz hangmester…!

Ha államilag elismert végzettséggel szeretnél egy keverőpult mögé kerülni, a leggyorsabb módja elvégezni az emelt szintű OKJ-s Hangmester képzést. Ha mindezt ráadásul államilag támogatott formában (majdnem ingyen) gondolod megtenni, fel kell kötni a gatyát. Erről, s a hangtechnikai képzés problémáiról is beszélgetünk Hermann Jánossal, a Szent György Szakközépiskola hangtechnika tanárával.

Kezdjük az elején: mit tud egy végzős hangmester?

Az, hogy mit tud, az a vizsgán kiderül… De, hogy mit kéne tudnia, az nagy vonalakban a következő: élő zenekari hangosítás összeállítása, mikrofonozása, fő és monitor hang keverése. Stúdió felvétel mikrofonozás, felvétel  készítés, keverés, digitális utómunkák elvégzése.  Színházi hangosítási feladatok megoldása, hangbejátszás, mikroportozás. Rádió-, TV-, Internethang, műsorkészítés, rögzítés hangtechnikai feladatainak elvégzése. Filmhang készítés, vágás, szájszinkron. Ezekkel természetesen mind megismerkedik a képzés folyamán.

Hú, felsorolva is hosszú! Tényleg, hogyan lehet valaki hangmester?

Ilyen szerteágazó képzés esetén mi mást mondhatnék: Sok gyakorlással! A végzettséget tekintve jelentkezni kell  érettségi után valamelyik iskolába, ahol indul hangmester képzés. A két éves képzés végén, sikeres záróvizsgával megszerezhető az emelt szintű OKJ-s oklevél. Sok helyen indul hangmester szak, azonban a képzés színvonala erősen változó, érdemes alaposan körülnézni.

Korábban bárkit felvettek hangmester szakra, de ha jól tudom ez idéntől jelentősen megváltozott…

A minisztérium száz főben korlátozta az államilag finanszírozott helyek számát, de ebből ténylegesen csak 36-ot osztottak ki. A Szentgyörgy ebből 16-ot kapott. Magyarra lefordítva: nálunk 16 tanuló tanulmányait finanszírozza az állam, a többinek tandíjat kell fizetni. Értelemszerűen ezen kívül még 20 hely ingyenes az országban, mindenki másnak fizetnie kell az oktatásért.

Ez elég durva csökkenés…

Igen. Egyrészről azt fogja eredményezni, hogy jelentősen csökken a hangmester képzést választók száma, mert sokan nem tudják, vagy nem akarják kifizetni a magas tandíjat. Másrészről örvendetes tisztuláshoz vezet, mert megszűnnek azok az iskolák, ahol csak a fejpénz miatt tartották ezt a népszerű szakot, és érdemi tanítás nem történt. Jogos kérdés persze, hogy elég lesz-e országos szintem 36 hely, de erre csak az idő adja meg a választ.

Hogyan kerülhet be például a Szent György Szakközépiskolába valaki a „kiválasztott 16”-ba?

Kétfordulós és többszintű felvételivel. Az első forduló már lezajlott, a 16 kiadó helyből betöltöttünk hatot, a maradék tízről a pótfelvételin döntünk. Négy jelentkezőt elutasítottunk, a többiek a pótfelvételin újból megmérethetik magukat. (Kétszeres túljelentkezés volt) Természetesen, aki később jelentkezett, az is pótfelvételizhet.  Az iskola honlapján teheti ezt meg elektronikus úton augusztus elejéig. Tehát hajrá, van még tíz támogatott hely!

Miből áll egy felvételi?

Áll egy írásbeli részből, ahol alapvető matematikai ismeretekre kérdezünk rá, zenei alapismeretekre, és néhány személyes kérdés is van, amivel a szakmai elkötelezettségét vesszük górcső alá.
Látom, csóválod a fejed a matek hallatán, de sajnos szükséges, végül is ez egy műszaki pálya is. Hidasi Barna tanár úr (aki 2014-ben az Öröm a zene év hangmérnöke díjat nyerte) definíciója szerint a hangmester szakmához 20% műszaki ismeretek, 20% zenei ismeretek, és 60% pszihológa szükséges...
A jó hír azonban az, hogy a középiskolai mateknál többet nem kell tudni, az alapműveleteken túl logaritmus számításra, némi szögfüggvényre és max a Pitagorasz tételre van szükség.

Mi történik a lemorzsolódókkal?

A korábbi rendszerben sok kieső tanuló volt, hiszen jónéhányan csak a diákigazolvány miatt jelentkeztek. A kemény felvételi miatt nem számítok sok lemorzsolódóra, de ha ki is esik valaki, helyébe léphet egy a fizetők közül. Így nyilván érdemes egész évben tanulni, hiszen a legjobbat fogjuk kiválasztani. Nincs pardon: aki nem veszi komolyan a tanulmányokat, az átadja a helyét egy olyannak, aki igen.

Aki most kap észbe, annak még van esélye bekerülni?

Igen. Első lépésként sürgősen jelentkezzen elektronikus úton az iskola honlapján. (http://szgyf.hu/) Másodszor el kell jönnie a pótfelvételire augusztusban.

Miért a Szentgyörgyöt válassza a sok iskola közül? Azon túl persze, hogy te is ott tanítasz…

  1. Minden szakmai tárgyat tanító tanár napi kapcsolatban van az iparral, valamennyien gyakorló szakemberek, mérnökök, hangmérnökök, rádiósok, zenészek… stb.
  2. Az iskola egy jól felszerelt saját stúdióval, kiterjedt számítógépparkkal rendelkezik. Ha valami speciális berendezésre van szükség, a Hangszeresek Országos Szövetsége segítségével minden eszközhöz, információhoz, tudáshoz hozzá tudunk jutni.
  3. A kötelező iskolai anyagon túl remek gyakorlási, tanulási lehetőség van például az iskolában szervezett koncertek hangosításával, felvételével, keverésével. A nyílt napon egy komplett működő rádió stúdiót raktak össze a srácok száguldó riporterrel, külső-belső helyszínekkel, kapcsolással, telefonos interjúkkal. Vagy a nyári szakmai gyakorlatot például a Gitármánia és Zenei továbbképző Táborban valós hangosító, stúdió körülmények között lehet eltölteni.

Végezetül kedvcsinálónak legyen itt egy vicces gyorsított videó, hogyan készült az aulában a The Acoustic Loops koncert technikai installációja:

És szintén egy iskolai felvétel:2015. július 1. 18:31

Minden jog fenntartva. 2023 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA