MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Brains: a hazai elektronikus zene trónján

Fesztiválok kihagyhatatlan nagyszínpados fellépői, egyben a hazai elektronikus zenekarok messze legnépszerűbb csapata a Brains. Ehhez kellett 20 év kemény munka, sok lemez, és például olyan világszínvonalú klip, mint amit legutóbb készítettek a Take You High című dalukhoz. Az együttes mindennapjairól a frontember Kéri András, azaz MC Columbo nyilatkozott.

Az 1994-ben, még hard core együttesként induló Brains mára Magyarország legnépszerűbb elektronikus zenekara lett. Mik voltak a fordulópontok a bő 20 év alatt, és nálatok mi a siker alapja?

- 2005-ben csatlakoztam a csapathoz, az azt megelőző években inkább hobbi zenekarként működött a Brains, sok stílust vegyítve műsoraikban. Ebben az évben határoztuk el, hogy jó volna komolyabban is foglalkozni a zenekarral, így lassacskán kialakult a ma is ismert hangzásvilág, aminek fő csapásvonala a drum & bass és egyéb elektronikus törtzenei elemek illetve az énekstílusomból adódóan egy adag reggae hatás. 2010 környékén csatlakozott Lukács Levente billentyűs/sampleres és Ujj Zoltán dobos, akik nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy koncertjeink teljesen élővé válhassanak és szinte a megszólalásig azt hallja a közönség, ami a lemezen szól.

A Brains fesztiválok nagyszínpados fellépője, esetenként sok ezer, akár tízezer néző előtt, és a Petőfi Rádió által a legtöbbet játszott együttes. Van valami miatt mégis hiányérzet benned?

- Itthon nagyon megbecsült helyünk van a könnyűzenei palettán, tényleg nem igazán kívánhatnánk többet. Persze nem szeretnénk beleülni a jelenlegi kényelmes helyzetbe, így folyamatosan dolgozunk és a hanganyagok mellé folyamatosan fejlesztjük a koncertlátványunkat is, amiben egy jól összeszokott fényes csapat nyújt segítséget.
Amit sajnálunk, és terveink között szerepel, hogy változtassunk rajta, az a külföldi kapcsolatok hiánya és az ebből adódó kevés kinti koncert. Az elmúlt években minden erőnkkel azon voltunk, hogy az itthoni pozíciónkat megerősítsük, így a külföldi koncertek kérdésével idáig nem foglalkoztunk.

Elkészítettétek 2014 leglátványosabb magyar klipjét a Take You High című dalotokhoz. Hol, kikkel forgattátok a videót?

- A klip elkészítésére a korábban extrémsport- és reklámfilmekkel foglalkozó fiatal rendezőt, Horányi-Névy Andrást kértük fel, akinek régi vágya vált valóra azzal, hogy videóklipet forgasson, és ezért óriási lendülettel vetette bele magát a forgatásba. A szereplők között pedig egyaránt találunk fotómodelleket és snowboard versenyzőket - Kiss Benit és Szerb Matyit, a 2013-as magyar snowboard bajnokság első és második helyezettjét. A helyszín a festői osztrák Alpok volt, és bár 3.000 méteren nem feltétlenül könnyű az élet annak, aki nincs hozzászokva, mindenki kitartóan végignyomta a fárasztó két napot, csúsztak-gurultak-szaladgáltak-táncoltak vidáman, gyönyörű helyszíneken.

Tavaly a Roland endorserei lettetek. Milyen cuccot használtok?

A Roland nagy változást hozott, ráadásul olyat, amit terveztünk is. Az akusztikus dobot teljesen lecseréltük a Roland csúcskategóriás TD-30-asára, a basszusgitárosunk egy VB effektet használ és lecseréltük a szintit is egy FA06-os workstation-re. Már semmi akadálya, hogy úgy szólaljon meg a zenekar a koncerteken, ahogy szeretne, és az új hangszerek a készülő lemeznek is fontos alapjai lesznek.

Mi vár rátok 2015-ben?

Áprilisban jelenik meg az új lemezünk 'Stand Firm' címmel, aminek a Budapest Parkban lesz a bemutató koncertje. Itt fog debütálni egyúttal a 2015-ös színpadi látványunk is. Ezt követően a nagyobb városokban bemutatjuk az új anyagot, majd bejárjuk az összes nagyobb hazai fesztivált is.

Nagy Szabolcs

2015. június 30. 22:03

Minden jog fenntartva. 2023 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA