MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A kellő tapintat

Szinte gondolkodni sem kell, hogy vajon ki gyárthatta a lentebb tárgyalt készüléket, ha a következő pár alapvető külső jegyet felsorolom: touchpad,” kaoss”, effekt, dj, szintetizátor...

Bizony, KORG.

Ne tévesszen meg senkit a hangnem, egyáltalán nem az unottság beszél a szerzőből, mindössze annyira magától értetődő a külső jegyek összessége, és a kialakítás, hogy más gyártótól el sem tudna képzelni egy hasonló terméket.
Ebben természetesen közre játszik, hogy az érintő-felületes effektvezérlés és annak  két évtizedes múltja megkerülhetetlen a performansz felfogású effektorok között. A KAOSS-széria töretlen sikere a rengeteg jól használható effektnek köszönhető és az újoncoknak gyorsan le is leszögezném: IGEN, itt van hallható különbség az algoritmusok között. De térjünk is a tárgyra:

A Kaoss-széria ma bemutatásra kerülő új terméke, a Kaoss DJ fedőnévre hallgató USB-s DJ-kontroller, ami egyben keverőpult, effektprocesszor és szintetizátor!  Ha gyorsan rápillantunk egy teljesen hagyományos kontroller látszatát kelti, EQ, fader-ek, és JOG-tárcsák... Itt egy pillanatra meg is állunk, hiszen ha a kedves olvasó valóban rápillantott a képre, akkor már meg is rökönyödött a szóhasználaton, hiszen ezek nem is tárcsák, ugye...

Igazat kell, hogy adjak, de ha jobban belegondolunk, akkor az érintőfelület semmivel sem rosszabb a hagyományos tárcsáknál, ugyanis maga az elv teljesen ugyanaz, funkcióját 100%-osan betölti, ráadásul mentes mindenféle mechanikai meghibásodás lehetőségétől.

A klasszikus kiépítés mellett (laptop-USB-kontroller-fejhallgató), a hátlapon található két pár RCA csatlakozó segítségével külső forrásokat is csatlakoztathatunk, legyen szó CD-lejátszóról, vagy akár egy KORG Volca-ról. A külső bemenet ugyanúgy effektelhető,  és EQ-zható így már egy kicsit tovább is léptünk egy klasszikus kontroller határain.

Hasonló készülékeknél alapkérdésnek számított pár évvel ezelőtt, hogy „van-e benne hangkártya”? Manapság jóformán nem is készül már hangkártya nélküli kontroller, de a gyártók közül sokan estek abba a hibába, hogy pont ezen próbáltak meg spórolni. Pedig nagyon sok múlik a minőségen, és ha egy nagyobb hangrendszerre csatlakozunk, arcpirító lehet a különbség. Szerencsére a Kaoss DJ-ben a megfelelő dinamikájú DA-konverterrel találkozhatunk, ami a jobb oldalon elhelyezett RCA-csatlakozópáron keresztül megfelelő erősségű jelet produkál. Ha már a bemeneteknél és a kimeneteknél járunk fontos megemlíteni az előlapon található 6,3 mm-es mikrofon és fajhallgató csatlakozásokat is. Előbbi forrása egy potméterrel szabályozható, a master és a monitorozott oldal (cue, pfl...) aránya ezzel állítható.

Rá is térhetünk a Kaoss-processzor részletezésére, ami valahol a KaossPadMini2 és a Kaossilator2 keveréke, hiszen az effekt-algoritmusok és effekthangok mellett skálázható szintetizátorhagokat is találhatunk. A megszokott HOLD gombbal úgymond „beragaszthatjuk” az effektet egy fix paraméterre, de az X/Y touchpad MIDI-üzeneteket is képes továbbítani, tehát akár a DJ-szoftver saját effektjeit kontrollálhatjuk vele.  A tempo-ra igazítás automatikus, de ha nem vagyunk megelégedve vele, akkor a TAP gombbal felül is bírálhatjuk. Az effektek száma pedig 120 és 13 csoportba vannak rendezve a megfelelő betűjelöléssel, így könnyen el tudunk igazodni köztük.

Esett már szó a szoftverről,  ami jelen esetben a Serato ingyenes verziója, az Intro, de az eszköz az összes MIDI-képes DJ-programmal működésre bírható a megfelelő MIDI-mapping elkészítése mellett.

Az esztétikumot a két oldalt megtalálható plexi lapok határozzák meg, melyek nem csak egyedi megjelenést kölcsönöznek, de 1-1 LED-sorral gyakorlatilag a kivezérlésjelzőt tisztelhetjük bennük.

A fizikai tulajdonságokat szándékosan hagytam a végére, talán itt találkozik majd az olvasó a legmegdöbbentőbb adatokkal, ugyanis a 307x158x42 mm-es méret mellett mindössze 730 grammot nyom.

Összefoglalva az eddig elhangzottakat,  a Kaoss DJ egy rendkívül hordozható eszköz, mely rendkívül sok jó tulajdonsággal rendelkezik, és nem csak házibulikon állja meg a helyét, sőt.

gergics attila

2015. június 18. 18:15

Minden jog fenntartva. 2023 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA