MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Vezetéknélküli átvitel, érettségi feladat

Adott egy gitáros, legyen a neve Cicó. Koncert közben Cicó időnként gitárt kell cseréljen, hogy a zenekar (nevezzük Nomádnak) műsorába mindig a megfelelő hangzással illeszkedjen. Cicó rockzenét játszik, és a felszabadult játékhoz vezetéknélküli gitárra van szüksége. Egy vevőegységet használ a rackjében, és gitáronként egy-egy adóegységet, azonos csatornára hangolva.

1. Mennyi időt vesz igénybe a gitárcsere, ha Cicó

a.) analóg vezetéknélküli rendszert használ?
b.) a régi digitális rendszerét használja?
c.) új Audio-Technica System10 PRO digitális rendszerre vált?

2. Melyik rendszer a legkedvezőbb a koncert folyamatossága szempontjából?
3. Hogyan változik a hangminőség a c.) esetben?
4. Hogyan változik a hatótávolság a c.) esetben?

Megoldások:

1. Gitárcsere időigény
a.) rendszer némít (1s) + adó kikapcs (2s) + gitárcsere (4s) + adó bekapcs (2s) + némítás ki (1s) = összesen 10 másodperc. Figyelem! A sorrend nagyon fontos, mert analóg rendszer esetében tilos egyszerre két adót bekapcsolni ugyanazon a frekvencián!

b.) adó kikapcs (3s) + vevő&adó összepárosít (10s) + gitárcsere (4s) + adó bekapcs (3s) = összesen 20 másodperc

c.) második adó bekapcs (3s) + gitárcsere (4s) + első adó kikapcs (3s) = összesen 5 másodperc. Hogy jött ez ki? Az előre párosított második adót a gitártechnikus előre bekapcsolja, ez nem zavarja az éppen játékban lévő adót, és így a gitárcsere idejébe sem számít bele. A gitárcsere, ahogy az előzőekben is, 4 másodperccel van kalulálva, ebből 2s a levétel, 2s a másik gitár felvétele. Ez alatt a második 2s alatt a gitártechnikus már el is kezdi kikapcsolni a levett gitár adóegységét, így annak a 3 másodperces ideje a példa megoldásába csak 1 másodperccel számít bele.

2. A koncert folytonossága szempontjából a System10 PRO rendszer a legkedvezőbb.

3. A hangminőség mind Cicó, mind a közönség számára határozottan javul.

 

4. A hatótávolság a régi, 90m-es digitális rendszer esetében nem felelt meg a valóságnak. Az új System10 PRO rendszer specifikációjában 60m hatótávolság szerepel. Ugyan 60m-en Cicó sosem próbálta (a hang lassabb terjedési sebessége miatt túl nagy lenne a késés, lehetetlen lenne így játszani), de a régi rendszert a System10 PRO messze felülmúlja hatótávolságban.

Zöld Zsolt
http://www.audio-technica.hu/

 

2015. június 4. 15:15

Minden jog fenntartva. 2023 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA