MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

BOSS RC-1 Looper pedál

A Boss cég komoly történelmi háttérrel rendelkezik az úgynevezett frázis looper pedálok területén. De mik is azok a frázis looperek, vagy looper pedálok? Ezek a pedálok lehetővé teszik, hogy élőben rögzítsük játékunkat, majd az első körre (loopra) azonnal rávegyünk további szólamokat, akár sok-sok rétegben. Természetesen az így keletkező, egymásra vett rétegek egyszerre szólalnak meg.

A világ első kisméretű loopere is a Boss nevéhez fűződik, ez a 2001-ben megjelent RC-20 Loop Station volt. A looperek sikerének oka, hogy rendkívül kreatívan, egyszerűen és sokrétűen használhatók. Gyakorlatilag élőben akár egy zenész is hihetetlen izgalmas produkciót nyújthat egy egyszerű frázis looper pedál segítségével, mivel ott helyben építhet fel egy komplett dalt, így a közönsége részese lehet az alkotás folyamatának. Ma már számtalan produkció épül ezekre a pedálokra, sok loop művész világsztár lett, és a legnagyobb fesztiválokon játszik, óriási tömegeknek. Talán a leghíresebb közülük az angol beat-boxer, DubFx. A hazai zenészek közül is említhetnénk jó párat, akik csodás dolgokat művelnek loop pedálokkal, mint például Szirtes Edina Mókus, vagy Barabás Lőrinc.

A frázis looperek közül is sokféle létezik már - van egyszerű egy sávos, vagy többsávos looper, van amelyiken egy bemenet található, de több bemenettel rendelkező is elérhető, létezik loop pedál menthető memóriahelyekkel, vagy anélkül, stb. Szóval óriási a választék…

Ilyen hosszú bevezető után térjünk rá a cikk igazi témájára, a Boss legújabb és legegyszerűbb loop pedáljára, az RC-1-re. Első ránézésre a külső design szépen illeszkedik a sorozat többi tagjához (RC-3, RC-30, RC-300), szép PIROS! Ami rögtön feltűnő, hogy egyetlen potméter (loop hangerő) található rajta és egy köralakban elhelyezkedő LED sor – ez utóbbi vajon mi lehet? Ahogy bekapcsoljuk az RC-1-et és rálépünk a pedálra a LED-ek pirosan világítanak és elkezdenek körbe futni, jelezve, hogy felvétel folyik éppen (Recording). 

Ismét a pedálra lépve a felvétel átvált „rájátszásra” (Overdub), és egyből körbe-körbe játszva megszólal a feljátszott frázis, a ledek narancssárga színre váltanak és a felvett anyag hosszának megfelelő tempóban forognak körben – ha 2 perces frázist rögzítettünk, akkor 2 perc alatt ér körbe a ledsor.  Ez azért praktikus, mert mindig látjuk, hogy éppen hol járunk a loop-on belül. Ilyenkor, ha ismét elkezdünk játszani, az automatikusan felvételre kerül, mint második réteg/szólam, majd a harmadik és így tovább. Ha pedig megint rálépünk a pedálra, a ledek zöldre váltanak, és a looper lejátszásra vált (Play). Na, ilyenkor lehet szólózni a feljátszott akkord körre, alapra és ez már nem kerül felvételre. Egy szó, mint száz ez a Loop Indikátor ledsor egy elképesztően praktikus funkció, mely nem csupán látványos, hanem hasznos is!

Az RC-1-be 12-percnyi sztereó anyagot tudunk rögzíteni, ami bőven sok - még a Red House is belefér, 15 kör gitárszólóval. Sztereó felvételt említek, mert a pedál sztereó be- és kimenetekkel rendelkezik, így akár billentyűsök is megalkuvás nélkül használhatják. A beépített pedál kétszeri gyors megnyomásával leállítható a lejátszás, ha pedig 2 másodpercig lenyomva tartjuk ugyanezt a pedált, akkor életbe lép az Undo, vagyis visszavonás funkció, mellyel törölhetjük a legutoljára felvett kört. Ez a két funkció egyébként elérhető közvetlenül is egy külső dupla lábkapcsolóról (pl. Boss FS-7, FS-6).

Az RC-1 akár 3 órán át tud működni egy 9 V-os elemről, vagy pedig hálózati adapterről, egészen addig, amíg van áram. Végül, de nem utolsó sorban ez a kis pedál kikapcsolás után is megtartja a legutoljára belejátszott anyagot, így egy jól elkapott ötletet el is vihetünk a próbaterembe, megmutatni a többieknek - hátha születik belőle egy új dal.

A loopolás egyrészt remek szórakozás, másrészt hatékony gyakorlási lehetőség is – gondolj csak bele, feljátszol egy akkord kört és már lehet is rá skálázni. Ha még soha nem próbáltad érdemes belevágni, mert kis gyakorlással nagy örömet okozhatsz magadnak és közönségednek is. Az RC-1 tökéletes választás, különösen, ha figyelembe vesszük bruttó 34.000,- forintos ajánlott fogyasztói árát.

A Loop legyen veletek!

Sántha Gábor

2015. május 3. 13:35

Minden jog fenntartva. 2023 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA