MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

8+1 hét, 8+1 digitális keverőcsalád

Nem oly régen ért véget ez a páratlan eseménysorozat, amely remélhetően a jövőben is hasonló nagyságrendben és minőségben fog majd folytatódni. Az esemény jellegére és nagyságára való tekintettel három beszámoló is olvasható alább Taki (Takács László), Gé (Fekete Gábor) és Spulni (Pálfi József) szemszögéből... 

A 9 hét keverőzés előzményei... Taki

2013 novemberében baráti szervezésben, irigylésre méltó összefogással csináltunk egy nonprofit rendezvényt, ahol az ismerőseimmel, kollégáimmal és nem utolsó sorban a barátaimmal összeharácsoltuk a környezetünkben lévő, könnyen mozdítható digitális keverőket (14 félét), felpakoltuk egymás mellé egy nagyon hosszú asztalra és botcsinálta méréseket végeztünk és hallgattuk a Toto - Tambu című számát órákig... Nagyon sokan voltunk.

Ez így elég perverznek hangzik egy kívülállónak, de nekünk szakmabelieknek nem csak egy rendezvény volt ahol már megint sok a drót, hanem egy nagyon messzire- és példamutató, csapatépítő jellegű esemény lett. (ennek is terveztük)

Erről a rendezvényről össze szedett írások és képek egy kupacban itt elérhetőek: http://aproaudio.hu/blog/digitalis-keveropult-demo-2013/

Ezt a keverő molesztálást 2014-ben egy másik szervezésben, Szép Tóth Nyuszi kezdeményezésére megismételtük Marosvásárhelyen is. Az is nagyon fain volt. A 2013-as esemény még bőven megelőzte az MPRT megalakulását. Viszont ekkor már egyre inkább látszott, hogy nem csak a szakmai érdekképviseletre, hanem a szakma szervezett közösségi életének kialakítására is óriási szükség és igény van.

Ezt az eseményt 2014. márciusában követte a „Drót Nélküli Nap” elnevezésű rendezvény, ahol ugyanez a díszes társaság már a vezeték nélküli mikrofon, monitor és egyéb rendszerek üzemeltetésében, forgalmazásában járatos szakemberek segítségével került lebonyolításra, nem kevesebb sikerrel.

Szintén ezen a napon sikerült összehívni a szakma apraját - nagyját, hogy a magyarországi és határon túli magyar rendezvénytechnikával foglalkozó szakemberek olyan döntést hozzanak, ami minden túlzás nélkül az egyik legnagyobb huszárvágásnak számít szakmai életünkben, hiszem megalapítottuk a Magyar Professzionális Rendezvénytechnikai Társaságot.

Természetesen ez nem csak egy spontán flashmob volt részünkről. Ezt is egy brutális szervező munka és pezsgés előzte meg. A lényeg, hogy dátum szerint valahol itt és így kezdődött az MPRT szervezett tevékenysége.

Örömmel fogadtam a már megalakult MPRT kezdeményezését, hogy egy ezeknél sokkal komolyabb és szervezettebb rendezvénysorozatot csináljunk, ahol átfogó és minden igényt kielégítő információkhoz juthat a szakma, nem csak egy-egy keverőről, hanem a hozzájuk kapcsolódó perifériákról is.

9 héten keresztül, szerdánként mutatkozzon be egy-egy keverőcsalád.
Azt már csak dióhéjban jegyezném meg, hogy ezt kicsit személyes győzelemnek is elkönyveltem, hiszen sikerült egy akkora port kavarnunk néhányunknak, ami egy nagyon komoly szakmai szervezet megalakulásához vezetett és ez végre tényleg elkezdheti azt a munkát, ami miatt létre lett hozva.

Itt szeretném megköszönni minden barátomnak és ellenségemnek aki segített a csillámpóni kergetésben, mikor elkezdődött ez az egész vesszőfutás, hogy eddig fajulhattunk. Nagyon kiemelném itt Spulni és Zsono szerepét, akik bár nekem esküdt ellenségeim, de mégis elvitathatatlan érdemeik vannak az MPRT megalakulásában.

"8+1 hét, 8+1 digitális keverőcsalád Fekete Gábor - Gé szemével."

Egy kicsit belülről, egy kicsit kívülről, egy kicsit elfogultan, de mindenképpen örömmel gondolok erre az előadássorozatra, mely az újonnan alakult MPRT (Magyar Professzionális Rendezvénytechnikai Társaság) első program sorozata volt. Már a kezdetek mutatták a szakma valós érdeklődését és igényét, hisz az először öt szerdára tervezett sorozat végül tízre nőtte ki magát, köszönhetően a hazai forgalmazók támogatásának.

Kilenc márka mutatkozott be, majd az egészet megfejelve a protokollokról is szólt egy előadás. Mindenképpen sikeresnek mondható, mert szinte az összes gyártó képviseltette magát és, az hogy az érdeklődők közel százan voltak minden egyes napon, kimondottan nagy dolog, hisz az ilyen előadásokat, vagy kiállításokat nagyon nehéz megtölteni valóban szakmai közönséggel. Az pedig, hogy a protokollos napon voltak a legtöbben, számomra a legnagyobb meglepetést okozta.

A január 21-én kezdődő szerdákon sorrendben a következő bemutatók voltak. Midas, Digico, Allen & Heat, AVID, Roland, Soundcraft, Yamaha, SSL, Studer és Digitális audió hálózatok. Nehéz lenne bármelyiket is kiemelni és azt gondolom ennek nem is lenne értelme. Szakmailag abszolút eredményes volt a sorozat és emellett  pedig egy nagyon jó alkalom volt arra, hogy a szakma régi  motorosai és a felnövő generáció találkozhasson, beszélgethessen és eközben megoszthassa véleményét.

Mint a címből is kiderül itt egy új technika, ami persze már teljesen elfogadott, került bonckés alá, hisz hétről hétre más és más cégek keverőit, rendszereit, protokolljait, megoldásait és természetesen korlátait ismerhette meg az érdeklődők népes tábora. Egyszerre ennyi és ilyen mélységű szakmai információ eddig még nem volt asztalon, így akinek  kérdései voltak mindenre kaphatott választ. Voltak olyanok, akik vacilláltak több lehetőség közül és ez a rendezvény tudta meggyőzni őket a helyes döntésről. A digitális technika már csak azért is érdekes lehet, mert egyszerre ismerkedik vele az idősebb és fiatalabb korosztály, bár azt gondolom, ez az előbbinek egy kicsit a nehezére válik, de lemaradni nem szeretne. Viszont tapasztalatból meg nekik van több.

Nem csak új, hanem régi pultokat is láthattunk, hisz közel harminc éve gyártanak már digitális konzolokat, ezért egy kis történelmi áttekintésből is részesülhettek a látogatók. Az előadások ingyenesek voltak bárki számára, de regisztrációhoz kötöttek. 

Ezért érdekes tény az, hogy az utolsó, főleg informatikát tartalmazó előadásra jelezték részvételüket a legkevesebben, de végül itt voltak a legtöbben. Ez is mutatja, hogy van még mit tanulni és amikor az előadás végén összeállításra került egy olyan teljes rendszer, amiből a régi analóg eszközök hiányoztak, néhány öregnek könny szökött a szemébe. Persze csak jelképesen. A digitális technika már rég teret hódított, ezt el kell fogadni. Bár talán pont itt tartanak ki legtovább az analóg eszközök, hisz más területeken gyorsabban történt az átállás. A hangszakmában pedig még mindig találni egy-két túlélőt.

A rendezvénynek a Fonó Budai Zeneház adott helyet, immáron nem először, ezért szinte mindenki otthonosan érezte magát. Az előadások délelőtt 11 órakor kezdődtek, majd a fél kettes ebédszünet után 16 óráig maradhattak az érdeklődők, az úgynevezett keverő simogatásra. Itt személyesen lehetett a pultokat kipróbálni, kérdéseket feltenni az előadóknak, vagy csak egymás közt megbeszélni a hallottakat, látottakat. Mivel ennek a szakmának a tavasztól őszig tartó időszak a szezonja, a következő nagyszabású előadás várhatóan a tél beálltával érkezik. Szerencsére tervek és érdeklődők vannak, így az MPRT újra nagy fába vághatja a fejszéjét.

Pálfi József „Spulni” az MPRT részéről...

Az MPRT hangtagozata ezt a programsorozatot eredetileg 5 hétre tervezte, de ez a márkaképviseletek kérésére 9 alkalomra bővült. A 10. nap ami a digitális hálózatokkal foglalkozott egy bónusz előadás volt aminek szervezésére és lebonyolítására menet közben merült fel az igény. Az előkészítés már a 2014 évi Budapest Music Expo-n elkezdődött, de a konkrét szervezés 2014 november és december hónapokba történt. Köszönet a képviseleteknek és az előadóknak a kitűnő munkáért. Külön köszönet a Fonónak és a Visualpowernek a támogatásért. Két gyártó a Digico és az SSL a rendezvényünket beillesztette a nemzetközi kurzusaik sorába.

A sorozatra összesen 305-en regisztráltak. Alkalmanként 80-140 fő vett részt az előadásokon, ahol három szakiskola diákjai is képviseltették magukat 15-20 fővel. De érkeztek kollégák Erdélyből és a Felvidékről is.

Ezzel párhuzamosan az MPRT fényes tagozata is szervezett két alapszintű és két haladó szintű világítástechnikai oktató sorozatot, ami szintén nagyon sikeres volt. Ezt bizonyítja, hogy a négy kurzusra összesen 158-an regisztráltak és alkalmanként 30-50-en vettek részt. Itt köszönet a MÜPA-nak és a Luminis Kft.-nek, akik helyet és lehetőséget biztosítottak a rendezvénynek.

Az MPRT egyesület ősszel folytatja programjait. Az biztos, hogy alap és haladó szintekre kell bontani a következő előadásokat. A hangtagozat tervei között szerepel egy több napos rendszermérnöki képzés és tovább folytatódik a digitális audió hálózatokat érintő kérdések megbeszélése. A fényes csapat a túljelentkezésre való tekintettel, ősszel megismétli a tavaszi kurzusokat és további tervek között szerepel például a fénypultok és adatmentések témája is.

 

2015. április 13. 17:03

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA