MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Mindenki győztes volt Hajdúszoboszlón

Csodálatos környezet, rendkívül magas színvonalú hang és színpadtechnika, hangszerkiállítás, szakmai előadások és hozzávetőleg 12 órán át tartó folyamatos zenélés várta az Öröm a zene – IX. SzobRock tehetségkutató résztvevőit március 28.-án a hajdúszoboszlói Kovács Máté Művelődési Központban.

Szó szerint festői környezetben indult múlt hét szombaton délelőtt az esemény programja, hiszen a hangszerkiállításnak is helyet biztosító teremben Medgyessy-Kovács Gyula festőművész és zeneszerző csodálatos festményei különlegesen exkluzív környezetet varázsoltak a hangszerek köré. S így a hallható, kipróbálható instrumentumok – nagyszerű vizuális élménnyel bővülve – igazán egyedivé tették a kiállítást, melyet a Hangszeresek Országos Szövetsége jóvoltából tekinthettek meg az érdeklődők.

A Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) és a magyar nyelvterületek könnyűzenei zenekari tehetségeket kutató és gondozó rendszere, a (KÖTEG) partnerséget hozott létre a zeneszerető, zeneértő és hangszeren játszó fiatalok számára, tehetséggondozó programok működtetése céljából. A IX. SzobRock - HAJDÚSZOBOSZLÓI AMATŐR ROCKZENEI TALÁLKOZÓ ÉS VERSENY 2015. március 28.-án ennek az együttműködésnek volt az első állomása. A programhoz csatlakozott továbbá az ARTISJUS - Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület és a hazai zenei élet ismert zenészei (Török Ádám és a Mini, valamint Nagy Ádám, Csányi Zoltán és Gátos Bálint) is előadásaikkal emelték az esemény rangját.

A délelőtt és a kora délután teljes egészében a hangszerkiállítás jegyében zajlott, majd az Artisjus kerekasztal beszélgetése következett, amelynek témája a jogvédelem és a lemezkiadás lehetőségei, kulisszatitkai voltak. Ezt követően a média szerepe a zeneiparban címmel került megrendezésre  – a HANOSZ főtitkára (Andrásik Remo) vezetésével – egy olyan kerekasztal beszélgetés, amelyen világosan látszott, hogy a mai zenével foglalkozó fiatalok gyakorlatilag teljesen tisztában vannak az őket körbevevő médiakörnyezettel, s azokkal a lehetőségekkel, amelyeket ez a környezet számukra kijelölt. A beszélgetés végére megérkezett a tehetségkutató verseny zsűrijének további két tagja, Czutor Zoltán és Újfalusi Gábor is, s így kezdetét vehette a tehetségkutató program.

A tét nem volt kisebb, minthogy ki jut majd az október első hétvégéjén, a BUDAPEST MUSIC EXPO (volt Hangfoglalás kiállítás) keretein belül megrendezésre kerülő ÖRÖM A ZENE tehetségkutató és gondozó program döntőjébe, ahol megméretheti magát az egymillió forintos hangszer és hangtechnikai eszköz beszerzést érő fődíjért.

Öt zenekar került a hajdúszoboszlói verseny döntőjébe (a fellépés sorrendjében a következők):

KabinLáz

Hajdú Tibor - dob
Jakab Imre - gitár
Papp Norbert - ének
Sárközi Ádám - bass

Megdöbbent Városlakók

Szabó Attila - ének
Somogyi Viktor - gitár
Toró gyula - dob
ifj. Szabó Attila - bass

 

PlugIn

Oláh Csilla - ének
Lakatos Ádám - gitár
Pálvölgyi Kristóf - dob
Czeglédi András - bass

Soul Circus

Lukács Dóra - ének
Szemán Bence - gitár
Holló Richárd - bass
Lukács Zoltán - dob

Szupersztráda

Rozsnyói Balázs - ének
Fekete Sándor - gitár
Kovács Mihály - bass
Kurucz Marcell – dob

A produkcióikat a zsűri az elhangzást követően külön-külön értékelte, s végül a SOUL CIRCUS zenekart juttatta az ÖRÖM A ZENE döntőjébe, valamint további nyereményként 50%-os részben átvállalva a költségeiket, bejuttatta őket a XXII. Gitármánia és Zenei Továbbképző Táborba. Azonban valamennyi zenekar további fellépések lehetőségével is jutalmazásra került, s közülük a SZUPERSZTRÁDA és PlugIN zenekarok készpénz nyereménnyel is gazdagodtak. Összességében elmondható, hogy valamennyi zenekar díjakkal és további lehetőségekkel távozott az eseményről.

Czutor Zoltán összegző értékelésében felhívta a zenekarok figyelmét a hamarosan kiírásra kerülő – második körébe érkező – Cseh Tamás Program kínálta lehetőségekre, s elmondta, hogy minden itt elhangzott produkciót abszolút érettnek és alkalmasnak talál az eredményes pályázásra, s éppen ezért arra buzdítja őket, hogy induljanak el ezeken a pályázatokon.

Újfalusi Gábor hangsúlyozta a HANOSZ és a KÖTEG összefogásának jelentőségét, s azt a sokak által felismert tényt, hogy a mai világban már nem pusztán a tehetségkutatás, hanem sokkal inkább a tehetséggondozás a valódi feladata mindazoknak, akik ilyen jelegű területen munkálkodnak.

Az est hátralevő részében pedig Török Ádám és a Mini adott fergeteges koncertélményt az összegyűlteknek.

Music Media Magazin 2015. március 28.

Az eseményről készült képgaléria megtekinthető a képre kattintva:


http://musicmedia.hu/OromaZene

2015. március 30. 11:21

Minden jog fenntartva. 2023 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA