MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Nomádnak fülmonitor?!

„A nomád népek régen többnyire törzsközösségekben éltek, az egész közösség az állatokkal együtt vándorolt. Az ókorban és a középkorban volt jellemző ez az életmód, de a világ néhány pontján ma is gyakorolják.” A hazai rockzene nomádjával, Jánosi Cicó Szabolcs gitárossal beszélgetünk.

A latin mondás szerint "Nomen est omen", a név intő, figyelmeztető jel, a név a végzet. A zenekar neve, a Nomad mennyire tükrözi ezt?

A Nomad név bizonyos szempontból egy örökölt neve ennek a mostani felállásnak. Tudtommal a nomádok mindig új legelőket kutatva vándoroltak. Namármost, ha zeneileg vesszük, akkor mindenképpen mi is a trendek és régi dolgok követése helyett az új, számunkra is érdekes mezőket szeretnénk megtalálni. Úgyhogy a név kötelez, mi is Nomad-ok vagyunk!

Klasszikus rockzenekari felállásban nyomjátok. Bemutatnád a tagokat és a hangszereiteket? 

Ujvári Péter dob, ő korábban a The Bedlam, Kowa + Vega, Agnus Dei zenekarokban játszott. Ő egy Pearl Master Custom dobon üt, Nagy Levi bass gitár, ő a Neckspain zenekarból lehet ismerős, Gibson Thunderbird basszuson büntet,  Juhász Marci ének, és jómagam Jánosi Cicó Szabolcs gitár. Én korábban a The Bedlam zenekarban nyomultam. Hangszereim: Gibson Les Paul és Gitison SG és Marshall erősítőt és ládákat használok.


 
A hivatalos krónikák szerint mikorra datáljátok a zenekar létrejöttét?

Az első Nomad 2005 környékén indult és jelentetett meg egy lemezt. Az akkori tagok aztán különböző zenekarokban folytatták, Mihalik Ábel a KisPál és a borz után a KisCsillagba került, Gátos Bálint a Váci Eszter Quartetben, Somos Peti a Beshodromban, Drapos Gergő pedig Péterfi Borinál muzsikál. Az énekesünk pedig Japánba költözött. 

A mai felállás 2013-ban alakult, ami gyakorlatilag teljesen új zenekar, új stílus, új tagokkal. 2014 októberében jelent meg debütáló albumunk Hotel Polimer címmel az Edge Recods-nál. Miután nem sokkal később kötöttünk egy managing-publishing szerződést a Hear Hungary-vel, úgyhogy év elejétől dolgozunk együtt.

Épp egy turné kellős közepén beszélgetünk. A Tankcsapdával járjátok az országot. Mik az első tapasztalatok?

Igen, a turné közepén járunk, és azt mondanám, hogy nagyon jól sikerültek az eddigi bulik. Minden állomáson nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk a közönségtől. Az élmény is rengeteg... nagyon jó hangulat van. A stáb is nagyon jól összeállt. Nagyon élvezzük!

Sokan idegenkednek még a fülmonitoroktól. Ti éppen most tértetek át a használatára. Miért éreztétek a szükségét?

Az egyik oka az volt, hogy kipróbáljuk, mert a legtöbb koncert helyszínen nem elég, vagy nem elég jó a monitorozás a színpadon. Ott kezdődött, hogy először mi is csak kipróbáltuk az egyik bulin, aztán meg is lett az eredmény. Első alkalommal érezte azt Marci, az énekesünk, hogy mindenhol ugyanolyan jól hallja magát, ezáltal sokkal könnyebb az intonálás, illetve nem kiabálja túl magát. 

Az Audio-Technica M3-as fülmonitort választottátok. Jó néhány buli után már van tapasztalat vele. Bevált? 

Az első alkalommal kiderült, hogy nem véletlenül van ez az összes nagy zenekar fülében. Ami nagyon bejött az M3-as fülmonitorral, hogy egyszerre 2 jelet tud fogadni. Például: egy általad kért mix a zenekarból és mondjuk az ének, vagy gitár, aminek az arányát még te magad tudod állítani a vevődön. Illetve van a vevő egységeden egy olyan mikrofon bemenet, amivel a körülötted lévő színpadi hangot is be tudod magadnak keverni, így nem maradsz ki a buliból :D Nagyon stabil és megbízható az M3-as rendszer.

Mit tanácsolnátok azoknak, akik még nem használnak fülmonitort? 

Mindenképp érdemes fülmonitorban gondolkozni, és kipróbálni, de semmiképpen sem a legolcsóbbat ajánlanám, mert az nem biztos, hogy segíteni fog.  Másik, hogy az ember azt gondolná, hogy profi körülmények között indokolt, de pont hogy a rossz hangosítású szituációkban lehet életmentő. Illetve nagyban segít koncerten a hangzásban is, hogy a színpadi hangerőt is le lehet redukálni, ami megkönnyíti a keverős dolgát. Nekünk az Audio-Technica M3 nagyon bejött!

Hol lehet titeket megtalálni: 
www.facebook.com/nomadzenekar

Íme egy kis ismeretanyag az Audio-Technica M3 tulajdonságairól:

 • Kimagasló hangminőség tiszta és részletes hangképpel, így alacsonyabb hangerőn is jól használható
 • Akár 1321 választható frekvencia automata frekvencia letapogatással
 • Akár 16 egyidejűleg üzemeltethető rendszer frekvenciasávonként
 • Három vételi mód: Személyi Mix, Sztereó, Monó
 • Személyi Mix funkció, mely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy beállítsa a saját igénye szerinti monitor mixet a színpadon
 • Háttérvilágítású LCD-kijelző teszi lehetővé a menüben navigálást
 • XLR kimenetek (true pass-through) az adóegységek összefűzéséhez, felvevő csatlakoztatásához, stb. 
(jelszintveszteség nélkül)
 • Állítható RF zajzár (squelch) a zavaró statikus zavarok kiszűrésére
 • Lecsatolható antenna az adóegységen
 • Fejhallgató kimenet az adóegységen
 • Pilot-vezérelt zajzár véd az RF interferencia ellen kikapcsolt adó esetén
 • Többfokozatú limiter (kikapcsolható) óvja a hallást a váratlan csúcsoktól
 • Hordozható és könnyen üzembe állítható rendszer
 • Használata által csökken a színpadon a hangzavar, így jobban szól a koncert, és elkerülhetők a gerjedések
 • Tetszőleges számú M3R sztereó zsebvevő használható azonos frekvencián
 • Audio-Technica EP3 fülhallgató szabadalmazott dinamikus meghajtókkal és kiváló izolációval
 • 3-féle méretű gumiharang és egy pár univerzális szivacsgyűrű az egyedi illeszkedés érdekében
 • Segédbemenet a zsebvevőn környezethang-mikrofon, metronóm vagy más mikrofon/ vonalszintű jel csatlakoztatásához

 

Bővebben az Audio-Technica M3-ról:

http://audmax.hu/
https://www.facebook.com/audiozona?fref=ts

2015. március 20. 14:43

Minden jog fenntartva. 2023 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA