MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Mi az a tinnitus?

Napjainkban a fülzúgás egyre elterjedtebb probléma. Rengeteg káros hatás éri füleinket mielőtt észlelnék azok eredményét. Mindehhez ráadásul nem kell különösebben zajosnak tűnő környezetben elidőznünk. Veszély leselkedik hallásunkra akár a városi utcazaj által, utazás közben, koncerten, moziban, de még az edzőteremben is. A felsorolást végtelen hosszan folytathatnánk.

Ha bármikor gyorsan múló vagy tartósabb fülcsengést tapasztalunk, biztosak lehetünk benne, hogy hallásunk károsodott. A fülzúgás gyakran elviselhetetlen mértékű lehet, elszenvedői pedig utólag sajnos már nem tudnak ellene tenni. A zúgás, csengés a nap 24 órájában hallható. Könnyen megkeserítheti az ember életét, válthat ki levertségérzést, depressziót. A kutatók egyelőre nem találtak rá gyógymódot.

A hallással kapcsolatos zavarokat többnyire az idős korosztályhoz köti a köztudat. Tévesen, hiszen a tinnitus nem válogat, egyaránt előfordulhat gyerekeknél, fiataloknál, fiatal felnőtteknél, középkorúaknál és időseknél. Sőt, lassan gyakrabban jelentkezik fiatalkorban. A zenelejátszók fül- és fejhallgatói olyan hangerő kibocsátására képesek, mely hosszabb zenehallgatás során kárt tehetnek a hallásban. Emellett ráadásul a tinédzserek önként teszik ki magukat túlzott hangerőnek szórakozóhelyeken és koncerteken.

A tinnitus nem visszafordítható, így nagyon fontos szerepet játszik a megelőzés. Túlságosan zajos környezetben nagy segítség egy pár füldugó vagy fültok. Tartsunk magunknál hallásvédőt, és ha valamit hangosabbnak érzékelünk, bátran használjuk. Többnyire a beszéd hangerejét meghaladó zajok már károsak lehetnek. Sose hallgassuk túl hangosan zenelejátszónkat, ne azzal akarjuk elnyomni a környezet hangjait pl. vonaton, buszon. Elővigyázatossággal és odafigyeléssel elkerülhetjük a fülzúgást.

szerző: Varga Zsófia

Az alábbi videót - amelyben személyes élményeket is meghallgathatunk tinnitusos betegektől-, a Füldugó.hu jóvoltából magyar felirattal is megtekinthetjük.

2015. január 8. 20:46

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA