MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

aProAudio

Az aProAudio.hu oldal azzal a céllal jön létre, hogy a magyarországi hangszert, hangtechnikát, fénytechnikát és videotechnikát forgalmazó cégek elfekvő készleteinek gyűjtőoldalaként segítse azok kereskedelmét. Ennek kapcsán beszélgettünk Takács László „Taki”-val, az oldal gazdájával és Németh János webfejlesztővel...

Mondanál nekünk néhány gondolatot bevezetésként az aProAudio-val kapcsolatban?

Taki:
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a szakmámból adódóan rengeteg kapcsolat alakult ki olyan kereskedőkkel illetve cégekkel akik meghatározó szerepet játszanak a magyarországi hangszer- hangtechnikai piacon. Ezek közül jó néhány hosszú évek óta baráti kapcsolatnak is mondható, hiszen napi szinten kapok tőlük olyan önzetlen segítséget, amit szerencsére így, vagy úgy viszonozni is tudok a magam módján, vagy legalábbis törekszem rá. Szándékosan nem említenék cégneveket vagy kereskedőket név szerint, hiszen a lista közel sem lehetne teljes, nem is arról szól ez a riport, hogy ki kinek a spanja, hanem inkább, hogy az www.aproaudio.hu oldal miért és kinek jött létre.

Köszönöm a végszót... akkor miért és kinek jött létre az aProAudio?

Talán ott kezdeném a dolgot, hogy egyszer csak létrehoztunk egy facebook csoportot, és a szakmában dolgozó kollégák elkezdték feldobálni a már megunt vagy levetett használt, de attól még a proaudio kategóriába tartozó berendezéseiket. Ha valaki ilyet keres akkor az itt megtalálhatja, és nem kell az amúgy sem annyira szegény telefonszolgáltatókat gazdagítani körtelefonokkal, hogy kinek van esetleg egy már megunt csöves mikrofon előfoka, vagy éppen nem talált-e valaki Debrecenben egy ott felejtett végfok rack-et. Működött ez szépen egészen addig, amíg nem kezdett el nagyon működni. A lényeg, hogy mára egy szigorú szabályzat alapján működő apróhirdetéseket megjelenítő csoport lett, több mint 2000 taggal, komoly moderálást igénylő háttér munkával, amiért külön szeretném megköszönni azok munkáját, akik a szabadidejüket feláldozva önzetlenül segítik ennek a proaudio kacat néven megtalálható facebook csoportnak a működését.

Szóval már jó ideje ment ez a csoport, amikor egyszer csak olyan jelentősen kezdett működni, hogy az új berendezéseket forgalmazó kereskedők is igényt tartottak a felület használatára. Ez sok szempontból nem volt szerencsés, így néhány kereskedővel kitaláltunk egy hasonló módon működő, de csak céges hirdetéseket preferáló oldalt. Ebből lett a Pro Audio Hírek nevű facebook oldal.

Azt gondolom hogy ezzel némileg helyre állt a házirend a kis kacatos felületünkön és boldogság szállt az általunk használt más oldalakra is. :-)

Nade... Nem annyira sok idő elteltével újabb igény merült fel kereskedői oldalról. Mégpedig ott van az a szinte minden komolyabb importőrt, vagy forgalmazót nyomasztó dolog, hogy mit kezdjen az általa felhalmozott 2-3 éves raktárat nyomasztó elfekvő árukészlettel?

Tök jó dolog a polcon tartani, de azért nyilván nem ülünk háttal a moziban, jó lenne ezt eladni is.
Tovább megyek. Van itt egy másik igény is. Mégpedig, hogy de jó lenne ezeket a termékeket megvásárolni, persze nem azon az áron mint pl. a gyártó legújabb modelljét, hanem inkább jóval olcsóbban.

Eredetileg azért kerestek meg ezzel a dologgal, hogy tegyük fel a kacat oldalra. Hát nyilván ez nem jó ötlet hiszen kereskedelmi szempontból itt új termékekről beszélünk.

Pro Audió Hírekre? Hát ott meg aztán végképp a legújabb termékeket kellene tolni, és nem az 1-2 éves modelleket. Nem beszélve arról, hogy a facebook egy jó dolog, de adminisztrálhatatlan és olyan gyorsan tud pörögni, hogy az végképp átláthatatlan. Meg nem is ilyenre van kitalálva.

Néhányan összedugtuk hát a fejünket, beszélgettünk sokat, és kb. egy évvel ez előtt kezdett körvonalazódni a megoldás... Megcsinálom a célnak megfelelő weboldalt ez itt már biztos volt. Ehhez rengeteg segítséget, ötletet és biztatást kaptam az ismeretségi körből, amiért nagyon hálás vagyok.

Az egyik legfőbb szempont az volt, hogy a lehetőségekhez képest minden partnerrel olyan szerződést kössünk, ami nagy mértékben segíti a vidéki, vagy külföldi utánvétes megrendeléseket és az aproaudio legfontosabb szempontja az legyen, hogy a vevő érdekeit messzemenőkig képviseli és segíti.

Nem titok, hogy ha a vásárló boldog akkor vásárol, és akkor a kereskedő is boldog.:) Egy jónak tűnő névválasztás után azonnal domain nevet foglaltam és hamar úgy tűnt, hogy nem is olyan jó ez a névválasztás, hiszen a kereskedő urak jogos igénye, hogy miért csak audio? Ő világítást is forgalmaz, meg hangszert vagy videotechnikát, stb. Mielőtt a saját kardomba dőltem volna az oldal névválasztása miatt, úgy döntöttem, hogy jó ez így. Attól még miért ne lehetne bármit felpakolni az oldalra ugyanazzal a metódussal mint az audio holmikat.

Így lett, hogy az aproaudio.hu oldal szinte a kezdetektől hangszer, hangtechnika, világítás és videotechnika megjelenítésére egyaránt lett fejlesztve.

Webfejlesztői szemmel mitől más ez az oldal mint egy átlagos web shop?

Németh Jani:
Egy átlagos webshop-ban a megoldandó feladat, egyetlen eladó termékeit megjeleníteni a vevők felé. Az aProAudio.hu oldalon megannyi forgalmazó szerepel különböző termékekkel, tehát gyakorlatilag minden forgalmazónak van egy kis "boltja" amiben a termékeit az aProAudio.hu felületén keresztül megjelenítheti. Ez más feladat volt mint egy sima webshop létrehozása, de Taki  részéről is felmerültek extra igények, melyek a háttérben folyó adminisztrációra vonatkoznak. Ő gyakorlatilag mindazt szeretné látni, - mint egy repülő irányítótoronyban - hogy ki mit csinál a különböző boltokban, oldalakon, mit ad el, ki mit vásárol, mennyiért, a bolt eladók és a vevők minden lépését látni akarta annak érdekében, hogy a leggördülékenyebb legyen az oldal felhasználása, ami ennyi forgalmazó vonatkozásában eléggé összetett feladat az oldal fejlesztésének szempontjából. Ezeken kívül megizzasztott pár ártalmatlannak tűnő kéréssel, amiket így nem is idéznék fel, jobb fátylat borítani a múltra :P

Hogyan működik az oldal, lehet még hozzátok csatlakozni?

Taki:
Kialakult az is, hogy az oldalon nem lehet pénz forgalom. Megjelenését és szerkezetet vagy működését tekintve nem egy webshopról beszélünk, hanem divatosan szólva inkább Market Place. Annál is inkább, mert az oldalon nem zajlik kereskedelem csak termékek megjelenítése, és a vásárló illetve az eladó összekötése.

Természetesen bárki bemehet egy boltba és megkérdezheti hogy van-e 2010 évjáratú órarugó gerincű felpattanó, és ha van, akkor azt meg is vásárolhatja. De ha pl. az interneten keresgél, akkor nem biztos, hogy megtalálja máshol csak az aproaudio.hu oldalon, hiszen a kereskedőnek sem ideje, sem energiája, sem felülete nincs arra, hogy az éppen aktuálisan legújabb berendezéseken kívül az elfekvő termékeit is felpakolja bárhova. A lényeg, hogy ezeket a termékeket böngészheti, megrendelheti az aproaudio.hu oldalon a vevő. Erről értesítést kap az eladó és így felvehetik egymással a kapcsolatot, hogy nyélbe üssék a nagyszerű boltot.

Persze jogos lehet a kérdés, hogy miért nem azt csinálja a vevő, hogy megnézi az aproaudio.hu oldalon és miért nem baktat be az üzletbe megvenni. Egyszerű. Mert általában ezek a termékek csak az aproaudio.hu-n elérhetőek, illetve olcsóbbak, mintha csak úgy besétál valaki az utcáról. Az igazság az, hogy nem tudjuk még mennyire lesz népszerű az oldal, de ha csak a jósolható statisztikát vesszük alapul, akkor egy interneten böngésző azonnal 20-30 kereskedő legolcsóbb termékeiből válogathat és nem elhanyagolható, hogy itt bizony 150-200 gyártó terméke van jelen. De természetesen szívesen látunk további kereskedőket is az oldalon hiszen ez itt egy bárki számára elérhető dolog, persze abban az esetben, ha ugyan azokkal a feltételekkel tud partneri szerepet vállalni ahogy az eddigi partnereink. Ez ügyben keressenek bátran.

Már aktív az oldal, működik minden szolgáltatás?

Az oldal  tesztelése és az apróbb hibák javítgatása folyik, a termékfeltöltés pedig folyamatban van. Remélhetőleg 2015 január 1.-e lesz a hivatalos üzembe helyezés, de ha kicsit késik a dolog akkor sincs baj, mert inkább egy jó oldalt szeretnék adni, mint valami félig kész dolgot. Persze már most is látható, hogy nem állhat meg az oldal fejlesztése, hiszen megvalósítandó ötletben nincs hiány, tehát folyamatos változások lesznek az oldalon, hogy minél több felmerülő igényt ki tudjon szolgálni. Az alap koncepció viszont már marad.

Az indulásról nagy vonalakban ennyit. Az oldal és a szolgáltatásai folyamatos fejlesztés alatt állnak. Ilyen például az is, hogy keressük a megoldást a külföldi vásárlások utánvétes fizetésére, ami sok szempontból nem egyszerű. De napirenden van sok egyéb megvalósítandó terv is.

Az aproaudio törekedni fog arra, hogy a legmesszebbmenőkig vásárló orientált legyen, segítse a megrendelések menetét, és szinte online kapcsolatot tarthasson az ügyfeleivel mind a két oldalról. Ezért van az, hogy naprakészen próbáljuk informálni a látogatókat az aktuális változásokról, legyen az a pinterest vagy a twitter, és természetesen az oldalon számos helyen elhelyezett kapcsolat tartási lehetőség fel van tüntetve, vagy ott van az aproaudio.hu facebook oldala.

Részemről köszönöm a partnerek bizalmát és türelmét, illetve a rengeteg támogatást, segítséget és ötletet amit a barátaimtól kaptam az oldal létrehozásához.

Köszönjük a beszélgetést.

2014. december 20. 19:46

Minden jog fenntartva. 2023 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA