MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Előzetes a Music Media Magazin II. lapszámából - Interjúk

Hamarosan megjelenik a Music Media Magazin második száma, amely igazi csemegéket ígér a hangszeres zene iránt érdeklődőknek. A magazin jövő hét hétfőtől lesz megvásárolható az utcai lapárusoknál és a postahivatalokban. A lap bármely postahivatalban és postásnál előfizethető is. A Music Media Magazin egyenesági leszármazottja a 2000-ben indult Instrument Hangszermagazinnak, amely 2007-től Hangfoglalás Magazin néven jelent meg egészen 2014 júniusáig.

A második lapszám tartalmában szereplő összes interjú rövid előzetese és szerzőinek előszavai olvashatók itt:

Interjúk:

Pátkai Rozina, a bosa nova magyar helytartója

„A sztereotípia, miszerint jazzt csak egy szűk réteg hallgat, és emiatt a műfajban versenyző széles közönségsikert eleve nem érhet el, napjainkban ugyanúgy a köztudat része, mint évekkel, dekádokkal ezelőtt. E téves berögződést az utóbbi időben azonban több ízben érte cáfolat, a jazz különböző szegmenseiben ténykedő ifjú aspiránsok közül ugyanis többen jelentős hazai és nemzetközi elismerésekben részesültek. A fiatal trónkövetelők egyike Pátkai Rozina énekesnő, aki különlegesen izgalmas, egyedi hangvételű első nagylemezével rögvest a figyelem középpontjába került, a szóban forgó zeneanyaggal 2014-ben elhódította a nívós Independent Music Awards szakmai díját. Egzotikus bossa nova muzsikájával a Művésznő az elmúlt hetekben a spanyol, francia és belga közönséget egyaránt elvarázsolta, ám ez még csak a kezdet, tudtuk meg a formális interjúból kötetlen beszélgetésbe fordult diskurzusból, melynek kivonata olvasható az alábbiakban.”
(Készítette: Danev György)

Tankcsapda... 25 év rock a huszadik század végén és a huszonegyedik század elején

A Music Media Magazin második lapszámának legnagyobb lélegzetvételű interjújában (7 oldal) „Lukács, Fejes és Sidi” külön-külön fejezeteteket kaptak. Hárman összesen épp 25 kérdésre válaszoltak, melyek az indíttatástól, a napi szintű működésen át a távlati célokig szinte minden – a zenekar életét érintő – kérdést érintenek. (Készítette Andrásik Remo)

Budapestnek zöld szíve... interjú a Margaret Island zenekarral

„Békés, napsütéses péntek reggel kevés az olyan hely, ami már ilyenkor fogad vendégeket kávéra és sütire, ám a végén mégis akad egy, néhány villamosmegállónyira a Margit-szigettől. Velem szemben Lábas Viki énekes és Füstös Bálint gitáros. A harmadik tag Törőcsik Kristóf basszusgitáros igazoltan távol.

Srácok, elsősorban gratulálok a Hangfoglaló Magyarország tehetségkutató megnyeréséhez, Bálintnak külön, aki az „Öröm a Zene!” Díjat kapta Az Év Felfedezettje kategóriában!
Mit kell tudni rólatok? Hogyan jött az ötlet, hogy legyen egy háromfős zenekar, ami végtelen számúra bővíthető?” (Készítette: Illés Norbert)

Keresztes Ildikó – Az ikszedik X

Van egy törékenynek tűnő énekesnő ebben az országban, aki alkatát meghazudtoló „dög” hanggal bír. Huszonöt éve teszi a dolgát a színpadon, idén, ha lehet még nagyobb elánnal dolgozott és egy kettős jubileumot ünnepelt. Hölgyeim és uraim: Keresztes Ildikó!

Foglaljuk össze nagyjából az ez évi tevékenységeidet, hisz’ sok minden történt veled 2014-ben. Nemrég a Sztárban sztár műsor finiséig jutottál, de volt egy jubileumi koncerted és számtalan színházi szerep is…

Gyakorlatilag a Sztárban sztárnál csak a döntőbe nem jutottam be. Szerettem volna ott lenni, de be kell vallanom, nagyon elfáradtam már addigra, még ha ez egy jóleső fáradtság is volt. A kiesésem utáni hét kellemes volt, nem kellett menni a tévébe próbákra, műsorba, ez részint jól is jött, mert elkezdődött a színházi évad is és természetesen jönnek-mennek a fellépések is. Ahogy Horváth Attila is megírta abban a bizonyos dalban: „Egészen, mert félig semmit nem tudok”. Tehát, én vagy „nagyon csinálok” valamit, vagy sehogy. És ennyi mindent nagyon csinálni fárasztó hosszú távon. De szép megkoronázása volt ez a jubileumi évemnek. (Készítette: Paya)

Női alkotók a magyar könnyűzenében - Bori Sára  Hélène

Ebben a kérdésben olyan vagyok, mint egy megrögzött „monopoly” játékos… talán több, mint két éve, hogy a zenei szaklap - régebben a Hangfoglalás, most a Music Media Magazin - néhány oldalára lecsaptam, mert hiszem, hogy a mai könnyűzene alkotói között a női nem képviselőinek meg kell jelenniük.

Bori Sára Hélène nevével a 2012-es 90.9 Jazzy Jazzdalversenyen találkoztam, és azonnal beragadt. Egy fiatal Hölgy, aki saját track-kel indult, és szép helyezést ért el. A dalt meghallgattam. Felkeltette érdeklődésemet, és minél többet tudtam meg róla, annál izgalmasabb lett a személye. Most Hollandiában él (barátjával és alkotótársával, Szedlár Dáviddal, a Peet Project zenekar basszusgitárosával). Néhány órája néztem/hallgattam meg a youtube-on Sárával egy ottani rádióinterjút, hollandul beszélgettek- azt hiszem -, amiből egy szót értettem (ez volt a “jazz”), viszont élőben énekel, és hát eszelős jó… Bori Sára  Hélène-s. (Készítette: Lombos Márton)

Philip Sayce – Juharleveles blues titán

„Ki a pokol ez a gitáros?! Egészen lenyűgöző!” „A Rock & Roll legjobban őrzött titka, de én megtaláltam!” – az előbbi mondat Jon Bon Jovi száját hagyta el pár éve a Grammy gálán, utóbbi kijelentést pedig Melissa Etheridge tette. A Walesben született, majd Torontóban, Kanadában nevelkedett Philip Sayce egyike a modern elektromos blues reményteljes csillagainak, aki 1997-ben tizenéves csodagyerekként csatlakozott Jeff Healey csapatához, majd a Grammy díjas producer, John Shanks (Bon Jovi, Van Halen) hívására Melissa Etherdge gitárosa lett. A szakmai elismerésekben nem szűkölködő juharleveles fiatalember egy ideje saját karrierét egyengeti, ennek ékes bizonyítéka szeptember folyamán megjelent legújabb, Influence című szólóalbuma, melynek kapcsán örömmel adott interjút lapunknak. (Készítette: Danev György)

„Olyanok vagyunk, mint a horgászok”

- internyúl a Voodoopest albumról Lombos El Marcival és a Juhász Attila Jazz Quartet tagjaival -
Igazán izgalmas és sokszínű társasággal sodort össze a jó sors, illetve leginkább Lombos Marci, akinek köszönhetően másik négy fantasztikus humorú és csodás zenészt ismerhettem meg. Központi témánkat a Voodoopest című lemez adta, arra azonban szerintem egyikünk sem számított, hogy egy szóból kiindulva tulajdonképpen beleássuk magunkat spirituális gyökerekbe. Mindezek mellett természetesen a dalok létrejöttéről is szó esett, kiderült, hogyan alakult meg a Juhász Attila Jazz Quartet, Cseh Balázs személyében pedig egy igazán csendes, szerény dobost ismerhettem meg.  (Készítette: Rosta N. Napsugár)

Both Miklós

Mondhatnánk, hogy polihisztor, vagy reneszánsz ember, ám ő maga valószínűleg mindkét megnevezéssel vitába szállna. Egy azonban biztos: Both Miklós szerteágazó művészetét már jó ideje több síkon kell értelmeznünk. Hazánk egyik legsajátosabb látásmódú zenésze hosszú évek óta fáradhatatlanul kutat a zenei autentikusság érintetlen drágakövei után, határon innen és túl. Miklós elszántsága és erőfeszítései a folklór értékek legkülönbözőbb aspektusainak bemutatása irányába vérbeli kultúrmisszióvá lett az évek során, ami egy ideális világban tömegek számára mutathatna utat. Veszve azonban semmi sincs, a kétszeres Fonogram-díjas, és Budai-díjas zeneszerző mindennemű alkotói kompromisszumot elutasítva, kitartóan gazdagítja munkásságát, melynek legújabb fejezeteiről beszélt lapunknak. (Készítette: Danev György)

A második lapszám további tartalmából: http://www.musicmedia.hu/20141207_music_media_magazin_ii_

2014. december 11. 18:58

Minden jog fenntartva. 2023 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA