MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Talán új kultfilm van készülőben...?

Szombath Máté. Kinézete, gondolatai, szemének csillogása alapján bárhol élhetne a világban. Kisebb filmes munkákból él. Rendezni szeretne. Első nagy, filmes megmérettetése előtt áll. Feketerigó. Ez lesz a címe. 

Nézzenek oda! Miből lesz a … Feketerigó!

Szombath Máté. Rendező. Pontosan érkezik. Kopog. Benéz az ajtónyíláson. „Bejöhetek?” „Igen?” „Kabátomat hova rakhatom?” Leülünk. Kicsit feszeng. Nem szokott még hozzá az interjúkhoz.

Hogy áll a film?
December közepére befejezzük. Most még dolgozunk a hanggal és a fényeléssel, de december közepére készen leszünk.

Aztán, hogyan tovább?
Tervezünk egy privát sajtóvetítést forgalmazóknak és a kritikusoknak, ahova meghívjuk a film szereplőit, a stábot és mindenki mást is, aki segített elkészíteni a Feketerigót. 

És aztán?
Jó lenne fesztiválok versenyprogramjába bekerülni. Ott dől el minden. Ott már mérhető lesz, hogy mit gondol róla a szakma. És a kritikusok. Nagyjából ott eldől az is, hogy ki tud-e jutni külföldre a film. Ez lenne az első lépés.

A magyar közönségnek készült a film vagy külföldön is megszerethetik?
Magyarországon, Budapesten forgattuk, de a sztori miatt bárhol játszódhatna akár a világon akár Európában. Két srác gyerekkori barátságból nő ki a történet, de mégis a gyerekkori illúziók elvesztéséről, a csalódásról, az önzésről szól. A történet mai, nagyon mai, de határoktól és helyszínektől függetlenül érvényes!

Műfajilag hova tennéd?
Coming of age, Punk köntösben.

Hogyan jött létre a Feketerigó?
A Szent György Média iskola vizsgafilmjének indult, ebbe az iskolába jártam. Nagyon sokat köszönhetek két „szentgyörgyös” tanáromnak Lóth Balázsnak és Schwechtje Mihálynak. Sőt, a stáb tagjainak nagy része is a „szentgyörgybe” járt. Akkor is - és mivel a filmet is velük készítettem – azóta is nagyon inspiráló a barátságuk számomra. Nagyon köszönöm, hogy kitartanak mellettem, bíztatnak, segítenek. A Szent György iskola technikai szponzorálással segített nagyon sokat a film létrejöttében.

Szakmai példakép?
Magyar vonulatban például Szomjas György és filmje, a Kopaszkutya. Nem ma volt. Nagyon bízom benne, hogy ami a Kopaszkutya tudott a lenni a maga korában, ahhoz hasonló tud lenni most a Feketerigó is. A Kopaszkutyának is fontos eleme volt a zenéje, a Feketerigónak is az. 

Szombath Mátéról, mint emberről?
24 éves vagyok, nem volt filmes családban, apám grafikus volt. A Szent György média suli az egyetlen szakmai végzettségem, kétszer próbálkoztam a Filmművészetivel, eddig. Tudom, hogy mindkétszer a saját hibámból nem sikerült a felvételi. Jövőre újra megpróbálom és mindent megteszek, hogy menjen. Ha nem filmeznék, LEGO modelleket terveznék. Ha olyan filmet csinálhatnék, amilyet csak akarok, akkor biztosan valami mese-scifi-fantasy filmet csinálnék, kizárólag klasszikus trükkökkel, sok bábtechnikával.

https://www.facebook.com/feketerigofilm?fref=ts

2014. december 1. 14:12

Minden jog fenntartva. 2021 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA